hirdetes

Miért Sümeg Magyarország egyik legszebb települése? Mutatjuk!

P. B., ZH

Mindenképpen érdemes egyszer ellátogatni Sümegre azoknak, akiket érdekel ez a csodálatos történelmi kisváros, és kicsit elbújnának a nyüzsgés elől miközben feltérképezik a nevezetességeket és látnivalókat.

Sümeg a Dunántúl közepén, Veszprém megyében található, a Balatontól csupán 20 kilométerre helyezkedik el.
 

Időtöltés Sümegen

Szállás


Érdemes több napot is eltölteni Sümegen, hiszen egy kiváló színvonalú hotel található ott, ami nem más, mint a Hotel Kapitány. Érdekessége, hogy a vár tövében helyezkedik el a 4 csillagos szálloda. Ideális családok, baráti társaságok, és még céges rendezvények lebonyolítására is egyaránt.

Ezen a nyáron is rengeteg programot kínálnak a vendégek számára, de nem csak nyáron, télen is sokszínű eseményekre számíthatnak az odalátogatók. A város történelmi mivoltához hűen a Hotel Kapitány is visszarepíti a látogatókat a középkori hangulatba.

A legtöbb szobáról egyenesen a várra nyílik kilátás. Ezen kívül többek között wellness szolgáltatások, úszómedencék, gyerekmedencék, szaunák és különféle masszázsok is igénybevehetők. 

Programok: A szálloda közelében a vár tövében a Történelmi Rendezvénycsarnokban rendszerint megrendezésre kerülő egyedülálló Történelmi Lovasjátékok program nagy sikernek örvend az évek során, melyet középkori lakoma követ.

hirdetes


Sümeg látnivalóit – Kisfaludy Sándor Szülőháza

A híres költő és a Kisfaludy Társaság tagja bizony Sümegen született. Pozsonyban és Győrben jogot tanult, majd ezek után katona lett és Erdélyben szolgált. Kalandos évei során művelt, világirodalomban jártassá vált és hadifogságba is került. Szabadulása után újabb ütközetekre került sor. 1800-ban feleségül vette a Sümegtől nem messze lévő helységben, Ötvösön született Szegedi Rózát, akivel házaséveik egy részét is ott töltötték. Rengeteg kötete megjelent, melynek következtében sikeres emberré vált. Már akkor magyar verseket írt, amikor itthon a német nyelv számított hivatalosnak. Kisfaludy Sándor Sümegen is halt meg 72 évesen.

hirdetes

A kúria kapcsán fontos megemlíteni, hogy a lelkes nyelvújító számára emlékszobrot állítottak, és figyelemreméltóak az udvaron található a több mint százéves gesztenyefák is. Továbbá a költő kéziratai, személyes tárgyak, képzőművészeti- és népi kerámia kiállítás is megtalálható. 

 Sümeg látnivalói – Püspöki Uradalmi Istálló 

A Sümegen székelő Padányi Biró Márton által épült meg a 18. század közepén, melyet kezdetben gazdasági épületnek és magtárnak használtak.

1991-től az istálló az eredeti funkcióját látja el, és nyáron, valamint ősszel programokat szerveznek, például lovasképzést és vadászlovaglást. De ezen kívül a legnagyobb kopófalkát tudhatják maguknak a sümegiek, melyek további résztvevői az imént említett vadászlovaglásoknak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Fehértó

A kardoskúti Fehértó: A Nemzeti Park területén a valamikori Vásárhelyi-puszta... Tovább

Drégely vára

Drégely vára: a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!