hirdetes

Újjászületik a Balaton-felvidék legcsodálatosabb vára!

B. Á.

Aláírásra került a konzorciumi szerződés, hamarosan megkezdődhet a Sümegi vár műemlék-épületegyüttesének a felújítása, nézzük, hogyan születik újjá a Balaton-felvidék legszebb vára! 

Újjászületik a Balaton-felvidék legcsodálatosabb vára!

Megújul a várudvar és a keleti szárny

A Sümegi vár műemlék-épületegyüttesének felújítási munkálatait az EBH INVESR és a Pesti Építő Zrt. valósítja meg, közösen. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásban mintegy 420 négyzetméteren valósul meg a Sümegi vár keleti szárnyának udvari épületeinek rekonstrukciója. Ez magába foglalja többek között az építészeti és statikai, valamint a gépészeti, a villamossági és belsőépítészeti munkálatokat is. A Sümegi vár Csabi tornyán is hasonló munkálatokat végeznek el, és az északkeleti gyilokjárók építése is megtörténik, 285 négyzetméteren. 

Megújul a szerpentinút

A Sümegi vár ciszternafalait is megemelik a munkálatok során és 1560 négyzetméteren fogják javítani a veszélyes állapotú falköpenyeket. Ezen kívül megerősítik és felújítják a Sümegi várhoz tartozó szerpentinutat is, valamint a várudvarban és a várhegyen is végeznek környezetrendezést, összesen 2500 négyzetméteren. Nem kis munkálatok következnek, aminek az elvégzésére mindössze tizenkét hónap áll a kivitelezők rendelkezésére. 

hirdetes
hirdetes

Néhány szóban a Sümegi várról

Sümeg vára a Balaton-felvidék nyugati részén, a környező tájegységből kiemelkedő magányos hegycsúcs tetején található. A háromosztatú erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül.

A vár 10292. számú azonosítóval állami tulajdonú műemlék. A gazdátlanná vált védőműveket az időjárás vasfoga a lakossággal karöltve évszázadokon át rombolta, mígnem az 1960-as években megkezdődött régészeti feltárása és megóvása. A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővárában minden nyáron színpompás várjátékokkal idézik fel az egykori vitézek életét. A várat 2016-tól kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújítják.

Fotó: Wikimédia/Ismeretlen - Civertan Grafik

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szegedi Vadaspark

 A Szegedi Vadaspark Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje, és a legnagyobb területű... Tovább

Szent Korona

Szent Korona: A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben... Tovább

Tovább a lexikonra