hirdetes

Süsü, a sárkány- 10 érdekesség a híres egyfejű sárkányról

VN

Hogy én mennyit dalolásztam ezt gyerekkoromban, és mennyit néztem, Süsü a sárkány kalandos történeteit, ugye ti is néztétek, ugye ti is szerettétek? Nézzünk most 10 érdekességet, a kedvenc híres egyfejűnkről, Süsü, a Sárkányról!

Érdekességek Süsüről

Süsü, a sárkány, mint bábjáték

Mielőtt elárulnánk nektek a titkos részleteket, ilyen-olyan érdekességeket a Süsü-vel kapcsolatban nézzük a tényeket meg gyorsan, és beszéljünk kicsit az alkotókról is!  A Süsü, a sárkány 1977-től 1984-ig futott magyar televíziós bábfilmsorozat, amely a Magyar Televízióban készült 1976-tól 1984-ig. A Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat főszereplője Süsü, amelynek forgatókönyvét nem más, mint a legendás Csukás István írta, nem véletlen, hogy ilyen jól sikerült. Röviden a történet: Süsü, a „híres egyfejű”, egy jóindulatú sárkány, akit eredeti hazájában, a sokfejű sárkányok földjén gyakran kigúnyoltak az egyetlen feje miatt. Mikor az apja elküldte Süsüt, hogy ölje meg az ellenségét, Süsü inkább meggyógyította, a sárkánykirály mérgében kitagadta. És hogy mi történt ez után? Hát azt csak a meséből tudhatjuk meg! 

10 érdekesség a Süsü, a sárkány bábfilm sorozatról

1.  Süsü háromszor akkora volt, mint a többi báb, ami jól érzékelhető a képernyőn is. Süsü karaktere másfél méter magasságú volt, a többi báb ezzel szemben csupán fél méteres. Ennek ellenére a nagy sárkány nagyon is barátságos, mint ahogyan ez a sorozatból is kiderült. 

hirdetes

2. Bár süsü eredetileg másfél méteres volt, van egy sokkal nagyobb változata is, ugyanis Megyery János Pécelen élő szobrászművész megalkotott egy óriás verziót is a népszerű meseszereplőből.

3. Nem volt egyszerű elkészíteni a bábot, ugyanis az anyag, amiből készült a kezdetek kezdetén szép lassan kikerült a forgalomból, idővel nem gyártották tovább, így nem kis fejtörést okozva az alkotóknak. Szerencsére megoldódott a probléma, de úgy kellett könyörögni az üzemnek, hogy legalább a javításhoz szükséges anyagot gyártsák le.

4.  Süsü nemvolt egy hajasbaba, akarom mondani hajas sárkány, a kezdetben alig volt haja, de ahogyan teltek-múltak az évek, az epizódok egyre több hajat kapott.

5. Süsü bár báb volt, nemcsak, hogy mozgatni tudta a szemeit, hanem még pislogni is tudott, ugye rémlik nektek is? Ehhez azonban egy igen speciális szerkezetre volt szükség, amit nem más, mint Kemény Henrik alkotott meg. 
 

6. A Süsü történetében sokszor középpontban áll a tűzokádás, nagyon fontos eleme ez a mesének, és a készítés során is fontos elem volt. Olyannyira, hogy megesett, hogy emiatt szó szerint leégett Süsü feje, a báb pedig mehetett a javítóba.

hirdetes

7. Nem volt egyszerű történet a felvétel dolog, Süsüt megformázni, mármint a báb segítségével. Süsü hangját egyébként Bodrogi Gyula adta, a felvételeken pedig a legendás bábos, Kemény Henrik irányította Süsü fejét. A testét pedig még három ember cipelte a díszlet takarásában.

8. Ha már a megalkotásnál tartunk, akkor a szinkron felvételére is térjünk ki kicsit, ugyanis ez sem volt ám olyan egyszerű, hiszen nem egyszerre vették fel azt, hanem egyesével, így nagyon sokat kellett vágni, hogy valódi párbeszédek alakulhassanak ki. Mindenki felmondta a szerepét és rohant tovább.

9. Joshi Barát is kivehette a részét a legendás mese felvételében, amire nagyon is büszke. Bár csak beugróként, de rövid ideig ő mozgatta Süsü testét egy tévéfelvételen.

10. Egy szóbeszéd szerint Süsü figuráját az elkészítő Lévai Sándor egy kisgyerek radírján pillantotta meg azt a sárkányt, amelyről végül Süsüt mintázta. 
 

De nézzük is a híres egyfejű, Süsü, a sárkány egyik, vagyis egészen pontosan az első kalandját!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Palatinus strand

Budapest egyik legismertebb strandja a Palatinus strand a Margit-szigeten, természetvédelmi... Tovább

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megye Magyarország északnyugati részén található. Északról a Duna illetve... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Magyar Magyarország Programajánló Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!