hirdetes

A szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásai nem tudni, mikor vezetnek megállapodásra

Pecze Csilla

A Szabadkereskedelmi  egyezmény 2013- ban megkezdett tárgyalásai még mindig nem tudni, mikor lesznek eredményesek. Több  európai ország vezetője adott hangot nemtetszésének az utóbbi időben  az  Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) miatt.

EU USA KÖZTI SZABADKERESKEDELMI EGYEZMÉNY

Az Egyesült Államokban épp folyik a választási kampány, Európában a Brexit és a menekültválság ad okot arra, hogy a tárgyalások ne menjenek olajozottan.A Budapesti Gazdasági Egyetem tanára, Antalóczy Katalin elmondta, sem a republikánus Trump,sem a demokrata Hillary Clinton nem rajong a megállapapodásért, amit még Barack Obama kezdeményezett, ez lett volna  elnökségének csúcspontja.  A TTIP célja az volt, hogy az EU és az USA  közti együttműködés versenyképességét fokozzák a feltörekvőben lévő  országokkal, különösen Indiával és Kínával szemben.


Általánosságban úgy vélekednek a szakértők, hogy ha a novemberi amerikai elnökválasztásig nem sikerül a tárgyalásokkal dűlőre jutni, akkor , ha nem is meghiúsulni látszik, de évekkel meghosszabbodhatnak az egyezkedések.  Vannak olyan EU-s országok, akik úgy vélik - mint például Németország is- , hogy nem szabad elsietni semmit,  felfüggesztés után, mondjuk  jövőre folytatnák az egyezmény kidolgozását.  A osztrákok és franciák a TTIP végleges kudarcáról beszélnek.

hirdetes


Antalóczy Katalin még hozzátette: Magyarországnak nincsen álláspontja, nem mi döntünk, hanem az Európai Unió, mert a kereskedelmi politika közös  az EU-ban.  Számítások szerint Magyarország jól járna az együttműködéssel, többek közt az autógyártás terén.

EU USA KÖZTI SZABADKERESKEDELMI EGYEZMÉNY

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Elekes Andrea szólt arról, hogy a tárgyalások 24 témakörből  4 fejezetre oszlanak:  1. piacra jutás, 2. szabályok , 3 . szabályozási együttműködés, valamint 4. intézményi  megállapodások ezek.  A piacra jutáson belül  Amerika szempontjából fontos lehet a tejtermékek, cukor, marhahús , Magyarország számára pedig, a  mezőgazdasági termékek piacra kerülése. Megállapodásokhoz kötnék, hogy  kvótán belül vagy kívül lesz- e vámcsökkentés,  ezen kívül azt is, hogy meghatároznak – e majd vámmentes kvótát- mondta.

hirdetes


Szabályoznák a Kis- és közepes vállalatok piacra kerülésének módját, mert gyakran a vállalatoknak nagyobb terhet jelentenek a  díjak, illetékek, szabályok, mint a vámok. A szabályozási területen az egyezkedések a kozmetikai iparra, gépekre, vegyiparra, gyógyszeripari termékekre, orvosi műszerekre, autókra és textilipari termékekre terjedne ki – ismertette.

Az orosz- ukrán válság miatt fontos szempont lett a gázellátási kockázat csökkentése, amit segíthet az USA földgázexportra irányuló tilalmának eltörlése. Az USA a palagáz területén versenyképes, ami  a költségek csökkenését is jelentheti, ami  kedvező lehet az EU-s vállaltok versenyképességére. Szabó Marcel ombudsmanhelyettes  szóvá tette, hogy az interkontinentális kereskedelem mennyire veszélyes, mivel nagy mértékben terheli, és szennyezi a környezetet, ami a jövő nemzedékén sújtja majd.

 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Számítógép

Számítógép: A modern számítógép alap elveit Neumann János fektette le. Számítógépnek... Tovább

Magyar huszár

Magyar huszár: A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem... Tovább

Tovább a lexikonra
Külföld Magyar Magyarország