notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szaloncukor története, a szaloncukor bemutatása, ismerd meg te is a szaloncukrot

hirdetes

A szaloncukor története

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az üzletek már gyakran december előtt megtelnek az elmaradhatatlan szaloncukrokkal, amelyek nélkül nehéz lenne elképzelni egy családi karácsonyozást a fa körül. Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik ez az ünnepi édesség? Nézzünk szét egy kicsit a múltban!

Szaloncukor bemutatása

A szaloncukor történelme

A szaloncukrok történetéhez először meg kell vizsgálnunk a karácsonyfák tradícióját. Ezek nem álltak ott mindig a családok otthonaiban – eredetileg a 19. század elején vettük át őket a német származású magyaroktól.

 

Eleinte csak a módosabbak engedhették meg maguknak ezt a különös karácsonyi szimbólumot – az egyik első feljegyzett karácsonyfa Brunszvik Teréz grófnőé (1775-1861) volt. Később a pénzesebb középosztályba tartozó családok is elkezdtek fenyőfákat felállítani otthonaikban, majd végül a nélkülözésre kényszerülteknél is megjelentek a fenyők, még ha csak egy ág formájában is.

 

A fenyőfák feldíszítését nem igazán kötik szabályok, hiszen mindenki olyasmit szeretne hetekig otthonában látni minden nap, ami megfelel ízlésének. A legelterjedtebb karácsonyfadíszek a színes gömbök, szalma- és csokifigurák, stb. Ezeket senkinek sem kell bemutatni. Sok helyen aranyozott diók, vagy cérnára fűzött pattogatott kukorica is felkerülhetnek a fára.

 

A karácsonyfák elmaradhatatlan díszei továbbá a fények, amelyeket manapság a gyertyáknál lényegesen biztonságosabb és sokoldalúbb égősorokkal szokás helyettesíteni. A fák csúcsára általában valamilyen különleges, egyedi dísz kerül. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

 

Szaloncukor bemutatása

Ha létezik egyetlen dísz, ami nélkül minden karácsonyfa hiányosnak érződik, az kétségtelenül a szaloncukor. A hagyományos finomság töltelékét (ami lehet például karamell, kókusz, marcipán, stb.) egy vékony csoki réteg veszi körül, és az egész egy díszes darab alufóliába van becsomagolva.

 

Habár köztudott, hogy nem a ruha teszi az embert, a szaloncukor esetén ez nem egészen így van, hiszen a színes, mintás csomagolásuk teszi őket olyan különleges és jellegzetes díszekké. Mivel közkedvelt édességek, általában még ünnepek után is megtalálhatók az üzletek polcain, gyakran kedvezményes áron. A szezon leforgása után azonban közel egy évet kell várni rá, hogy újra kaphatók legyenek.

 

A szaloncukor eredetével kapcsolatban nem minden részlet tiszta. Nevét feltehetően a karácsonyfa régies elhelyezése miatt kapta, amelyet a módosabb családok eredetileg az úgynevezett szalonban állítottak fel.

 

Elképzelhető az is, hogy ezeket az édességeket ugyan ebben a szobában a vendégek fogadásakor kínálták fel (szintén a felsőbb, nemesi rétegeknél). A cukrászsegédek már egy évszázada is éjt nappallá téve dolgoztak a karácsonyt megelőző hetekben, hogy elegendő szaloncukrot készítsenek az ünnepi időszakra. Ehhez több ezernyi csomagolópapírt kellett előkészíteniük, hogy minden ízhez elegendő papír álljon rendelkezésre.

 

Néhány évtizeddel ezelőtt a szaloncukrok csak fondantból készültek, majd később csokoládé bevonatra váltottak. Mint ahogy már említettük, a szaloncukrok manapság már rengeteg töltelékkel ízben kaphatók.

 

Régebben fonalakkal vagy madzagokkal rögzítették őket a faágakra, újabban viszont a drót az elterjedtebb megoldás erre. A karácsonyfát vízkeresztig, azaz január hatodikáig szokás meghagyni. A legtöbb otthonban ritka az olyan fa ekkorra, ahol a díszes csomagolópapírokban még szaloncukrot találni. Az édességek észrevétlen eltávolítása a csomagolásból egy különleges képesség, amelyet az ember gyerekkorától kezdve élete végéig tökéletesít.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
139 753
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
139 753
Közösség

Szótár

Magyar Vasúttörténeti Park

Magyar Vasúttörténeti Park: Közép-Európa legnagyobb interaktív vasúti emlékparkja... Tovább

Pécsi ókeresztény sírkamrák

Pécsi ókeresztény sírkamrák: az UNESCO kulturális világörökségi listáján 2000 óta... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 213

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek