hirdetes

Szalonna: a magyarok legnagyobb kedvence- Gondoltad volna, hogy ennyi szalonna fajta van?

VN

Szalonna: elég csak meglátnunk ezt a szót, és már a nyál is összefolyik a szánkban…azonban a szalonna szó hallatára nem mindenki ugyanarra a szalonna fajtára, így ízvilágra asszociál, mert van ám bizony megannyi fél fajta szalonna…erdélyi, kolozsvári, füstölt, abált, sós, császár, teaszalonna, kenyérszalonna, és még sokáig folytathatnánk a sort, de helyette inkább nézzük meg részletesen melyik szalonnát hogyan készülnek!

Szalonna fajták elkészítése abálással

Milyen eljárásokkal készülnek a szalonna fajták?

Kezdésként, mielőtt rátérnénk a különböző szalonna fajtákra, vessünk egy gyors pillantást arra, hogy hogyan is készülnek a szalonnák. Már mondanunk sem kell, hogy nem olyan egyszerű a képlet, hiszen a különböző szalonnák különböző eljárásokkal készülnek, ami sokkal összetettebb, mint egy egyszerű füstölés, vagy éppen főzés. Vannak főtt és füstölt szalonnák is, de vannak sültek is. A főt szalonna az, amit leginkább nem főzéshez szoktak használni, sokkal inkább megenni, friss kenyérrel, valamint hagymával. Vannak sózott szalonnák is, amik húsréteget is tartalmaznak, és amiket száraz sóval készítenek. A füstölt, valamint a füstölt-főtt szalonnát pácolják is., a sült szalonnát pedig zsírban vagy forró levegőn sütik, de tényleg ezerféle variáció van.  Ezen túl pedig a szalonna készülhet tokából, hátból, oldalasból, de van úgynevezett hasaalja szalonna is. Nézzük is a szalonna fajtákat részletesen! De előtte még egy fontos dolog: a szalonna a hűvös helyet szereti, legideálisabb hely számára a padlás, a kamra, spájz, de a hűtő sem rossz megoldás, csak csomagoljuk gondosan, mert csak úgy szívja magába a szagokat

hirdetes

Az egyik legismertebb szalonna fajta: Az Erdélyi szalonna

hirdetes

Nagyon sokan szeretik az Erdélyi szalonnát, ami a disznó hasa aljából készül abálással és füstöléssel, sóval, valamint fokhagymával. A pontos eljárás így néz ki: a hasi szalonnát sóval bedörzsöljük, majd 5-6 nap után fokhagymával ízesített sós lébe rakjuk és itt 8-10 napig érleljük. Ezután az abálás következik 21 órahosszán át sós vízben. Ha mindezzel megvagyunk, akkor zsinegre fűzve szikkasztjuk, és hideg füstön világosbarnára füstöljük. Meg is lennénk az erdélyi szalonna elkészítésével, innentől már nincs más hátra, mint felszeletelni, majd pirosra sütni és puha kenyérrel, lilahagymával elfogyasztani! Persze aki nem ragaszkodik a sütéshez, az kihagyhatja ezt a lépést! 
 

Rengeteg szalonna fajtát és elkészítési módjukat mutatjuk be a következő oldalon, lapozz egyet! Legalább a szavazás miatt lépjetek át a következő oldara, és nyomjatok a kevencetekre! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hollókő-Ófalu és táji környezete

Hollókő-Ófalu és táji környezete. 1987 óta tartozik bele az UNESCO világörökségi... Tovább

Mátra

Mátra: Országunk első számú hegye. A Mátra az Északi-középhegység egyik, vulkanikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyar történelem Magyarság
X
Kövess minket facebookon!