hirdetes

Szebbnél szebb magyarországi kastélyok, melyek visszaröpítenek az időben!

TR, ZH

Magyarország telis-tele van gyönyörű építészeti csodákkal és meseszép épületekkel! A következőkben ezekből szeretnénk bemutatni nektek néhányat! Gyönyörködjetek!

Szebbnél szebb kastélyok Magyarországon

Andrássy-kastély, Tiszadob 

A szájhagyomány szerint a neogótikus-romantikus stílusban épült kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére készült, méghozzá a francia Loire folyó melletti középkori lovagi várkastélyok mintájára. A községben található káprázatos építményt id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia legelső külügyminisztere építtette 1880-1885 között, feltehetőleg Alpár Ignác tervei alapján. A kastély mögött lévő angolkertet is ő gondolta ki, amit máig pompázik. 

Károlyi-kastély, Nagymágócs 

A kastély a 19. században épült, eklektikus és neobarokk stílusban. A Csongrád megyei építményt a Károlyi családba tartozó Károlyi Imre építette, a tervezők Viktor Siedek és Ybl Miklós voltak.. A kastélyt egy 41 hektáros gondozott park veszi körül, melyet szobrok díszítenek. Az angol kertben páratlan növények és fenyőfélék találhatóak, de itt áll az 1883-ban épült egytornyú, neoromán stílusú római katolikus templom is. Rengeteg turistát vonz a kastélyhoz tartozó hatalmas tó is. Napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik.

Teleki-Dégenfeld-kastély, Szirák 

A sziráki kastély bejárata felett olvasható egy latin felirat, mely szerint a 18. században Roth Tamás és felesége emelte. Nem sokkal később a háború ideje alatt egy tűzvész romba döntötte, de királyfalvi Roth Tamás újjáépíttette és bővíttette a kastélyt. 1762-ben leánya hozományaként a Teleki család birtokába került az építmény. A II. világháborúban (legfőképp a fosztogatások miatt) igencsak megrongálódott. Később traktoros iskola is működött benne; ezután állapota tovább romlott. 1985-ben állította helyre a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet, így ma már 4 csillagos kastélyszállóként üzemel. Parkja védett, a rengeteg növényritkaság miatt. 

hirdetes

Nádasdy-kastély, Nádasdladány 

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a 19. század második felében épült, Tudor-stílusban. Elkészültétől kezdve egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelyéül szolgált. Az épület berendezése az építéskor modernnek számított: bevezették a vizet, a gázvilágítást és a telefont, emellett kiépített csatornahálózat is volt. Külön érdekessége az épületnek, hogy a konyha nem a kastélyban volt, hanem egy kertben egy külön épületben kapott helyet; az ételt pedig föld alatti síneken juttatták el a kastélyba.

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó 

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély a 19. században klasszicista és eklektikus stílusban épült. Az épületegyüttest a Károlyi család egyik tagja, Károlyi György építtette, a tervezők Henrich Koch és Ybl Miklós voltak. Az épületben jelenleg egy 20 szobás szálloda üzemel, de látogatható. A kastély csupán egy egyemeletes épület. A kastély oldalán egy 30 méter magas torony emelkedik. A kastélyudvarban egy gyönyörű franciakertet alakítottak ki. 

hirdetes
A kastély parkja 40 hektáros arborétum jellegű terület. Több mint 150 éves fenyők, hársak és gesztenyék találhatók, valamint egy tó és több híd is.

Grassalkovich-kastély, Gödöllő 

A Grassalkovich-kastély Gödöllőn, Pest megyében található. Ez Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. Névadójának, a 18. század egyik legjelentősebb főurának, Grassalkovich Antalnak, Mária Terézia bizalmasának sok mindent köszönhet Gödöllő. A kastély kettős U-alakú részének nyolc szárnyának építése több szakaszban történt. Később egy színházterem is épült, kettős páholysorral és kitűnő színpadtechnikával, így ez Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza, melyben ma is zajlanak előadások.

Tegyen egy látogató körutat országunk legszebb építményeibe, káprázatos élményben lesz része.

Forrás: www.utazom.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Neumann János

Neumann János: a számítógép atyja. Neumann nem csak a matematikában, hanem számos más... Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Duna–Ipoly Nemzeti Park... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyar történelem