notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Meseszép magyar kastélyok, látnod kell őket!

Szebbnél szebb magyarországi kastélyok, melyek visszaröpítenek az időben!

TR
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarország telis-tele van gyönyörű építészeti csodákkal és meseszép épületekkel! A következőkben ezekből szeretnénk bemutatni nektek néhányat! Gyönyörködjetek!

Szebbnél szebb kastélyok Magyarországon

 

Andrássy-kastély, Tiszadob 

 

A szájhagyomány szerint a neogótikus-romantikus stílusban épült kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére készült, méghozzá a francia Loire folyó melletti középkori lovagi várkastélyok mintájára. A községben található káprázatos építményt id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia legelső külügyminisztere építtette 1880-1885 között, feltehetőleg Alpár Ignác tervei alapján. A kastély mögött lévő angolkertet is ő gondolta ki, amit máig pompázik. 

 

 


Károlyi-kastély, Nagymágócs 

 

A kastély a 19. században épült, eklektikus és neobarokk stílusban. A Csongrád megyei építményt a Károlyi családba tartozó Károlyi Imre építette, a tervezők Viktor Siedek és Ybl Miklós voltak.. A kastélyt egy 41 hektáros gondozott park veszi körül, melyet szobrok díszítenek. Az angol kertben páratlan növények és fenyőfélék találhatóak, de itt áll az 1883-ban épült egytornyú, neoromán stílusú római katolikus templom is. Rengeteg turistát vonz a kastélyhoz tartozó hatalmas tó is. Napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik.

 

 

Szebbnél szebb kastélyok Magyarországon

 

Teleki-Dégenfeld-kastély, Szirák 

 

A sziráki kastély bejárata felett olvasható egy latin felirat, mely szerint a 18. században Roth Tamás és felesége emelte. Nem sokkal később a háború ideje alatt egy tűzvész romba döntötte, de királyfalvi Roth Tamás újjáépíttette és bővíttette a kastélyt. 1762-ben leánya hozományaként a Teleki család birtokába került az építmény. A II. világháborúban (legfőképp a fosztogatások miatt) igencsak megrongálódott. Később traktoros iskola is működött benne; ezután állapota tovább romlott. 1985-ben állította helyre a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet, így ma már 4 csillagos kastélyszállóként üzemel. Parkja védett, a rengeteg növényritkaság miatt. 

hirdetes

 

 


Nádasdy-kastély, Nádasdladány 

 

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a 19. század második felében épült, Tudor-stílusban. Elkészültétől kezdve egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelyéül szolgált. Az épület berendezése az építéskor modernnek számított: bevezették a vizet, a gázvilágítást és a telefont, emellett kiépített csatornahálózat is volt. Külön érdekessége az épületnek, hogy a konyha nem a kastélyban volt, hanem egy kertben egy külön épületben kapott helyet; az ételt pedig föld alatti síneken juttatták el a kastélyba.

 

 

Szebbnél szebb kastélyok Magyarországon

 

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó 

 

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély a 19. században klasszicista és eklektikus stílusban épült. Az épületegyüttest a Károlyi család egyik tagja, Károlyi György építtette, a tervezők Henrich Koch és Ybl Miklós voltak. Az épületben jelenleg egy 20 szobás szálloda üzemel, de látogatható. A kastély csupán egy egyemeletes épület. A kastély oldalán egy 30 méter magas torony emelkedik. A kastélyudvarban egy gyönyörű franciakertet alakítottak ki. 

hirdetes
A kastély parkja 40 hektáros arborétum jellegű terület. Több mint 150 éves fenyők, hársak és gesztenyék találhatók, valamint egy tó és több híd is.

 

 


Grassalkovich-kastély, Gödöllő 

 

A Grassalkovich-kastély Gödöllőn, Pest megyében található. Ez Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. Névadójának, a 18. század egyik legjelentősebb főurának, Grassalkovich Antalnak, Mária Terézia bizalmasának sok mindent köszönhet Gödöllő. A kastély kettős U-alakú részének nyolc szárnyának építése több szakaszban történt. Később egy színházterem is épült, kettős páholysorral és kitűnő színpadtechnikával, így ez Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza, melyben ma is zajlanak előadások.

 

Tegyen egy látogató körutat országunk legszebb építményeibe, káprázatos élményben lesz része.

 

 

Forrás: www.utazom.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
233 784
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 895 791
Közösség
hirdetes

Szótár

Hévízi tó

Hévízi tó: földrajzi értelemben vett hungarikum. Egészen hihetetlen adatokkal bír: napi... Tovább

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 5.0

Kirándulás Magyar Magyar történelem