hirdetes

Ismerd meg a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút történelmét és a varázslatos utazást, amin átment

ZH
Frissítve: 2024.05.15
Frissítette: ZH

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Budapest egyik legkedveltebb látnivalója, amely nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is izgalmas és élménydús utazást kínál. Most bemutatjuk kicsit közelebbről és megmutatjuk merre indulj tovább, ha egy szuper kirándulást terveztek!

gyermekvasút

A Gyermekvasút történelme


A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 1948-ban nyitotta meg kapuit, amikor az állam akkori vezetősége a MÁV üzemeltetésével összefogott és egy olyan vasút létrehozása mellett döntöttek, amelyen majd gyerekek szolgálnak.


Akkor még a Gyermekvasút és Úttörővasút elnevezéseket vegyesen használták, mivel az úttörők üzemeltették a vasútvonalat. A vasútépítéssel párhuzamosan a MÁV szakoktatói az első pajtásokat felkészítették a vasútüzem, a forgalom irányításának szabályaira. Így a vasútvonal megnyitásának napján az első utasokat már vasutas egyenruhába öltözött úttörők fogadhatták. A vasútvonalat ma is fiatalok üzemeltetik, akik itt sajátíthatják el a vasúti munka fortélyait és tapasztalatokat szerezhetnek. A vasútvonal hossza mintegy 11 kilométer, és az útvonal során végig lenyűgöző kilátásban lehet részünk.


Utazás a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúttal


A gyerekvasutas utazás egy igazi kaland. A vonatot főleg gyerekek vezetik, akik egyenruhát viselnek, és minden feladatot elvégeznek, amely a vasúti munkához szükséges. Az utasok pedig közben élvezhetik a festői tájat, a zöldellő erdőket és a mesés panorámát a hegyekről. 


Azok az általános iskola 4., 5. vagy 6. osztályába járó gyerekek, akiknek jó a tanulmányi átlaga (jelenleg legalább 4,0), szülői és iskolai hozzájárulással jelentkezhetnek a gyermekvasutas tanfolyamra. A tanfolyam során forgalmi ismeretek, jelzési ismeretek, helyismeret, távközlő- és biztosítóberendezések, valamint kereskedelem tantárgyakat tanulnak. A sikeresen vizsgázott gyerekek legalább öt alkalommal tanulószolgálatot látnak el, itt idősebb gyermekvasutasokat osztanak be melléjük, és a felnőtt dolgozók is segítik a gyakorlati képzésüket. A további szolgálatokban a gyerekek szinte teljesen önállóan, a szokásos iskolai kötöttségek nélkül tevékenykednek. Látnivalók a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút mentén

hirdetes

Az utazás során számos érdekes látnivalóval találkozhatsz. Az egyik legismertebb látnivaló a Normafa, ahol kellemes sétákat tehetünk és csodálhatjuk a kilátást a városra. Emellett a János-hegy is könnyen elérhető, ahol megcsodálhatod Budapest panorámáját és meglátogathatod a híres Erzsébet-kilátót.

Utazási tanácsok:

•    Ellenőrizd a menetrendet a vasút honlapján, és győződj meg róla, hogy az utazás időpontjában üzemelnek-e a vonatok.

•    Ha lehet, látogass el a vasúthoz a hét közepén, hogy elkerüld a hétvégi tömeget.
•    Ne felejts el megvásárolni a jegyedet előre, hogy elkerüld a hosszú sorban állást.


Gyermekvasút jegyárai

  • Felnőtt menetjegy: 1000 Ft – egyszeri utazásra
  • Felnőtt átszállójegy: 1800 Ft - oda-vissza utazásra útmegszakítás nélkül VAGY egy irányban utazásra egyszeri útmegszakítással
  • Gyermek menetjegy – 500 Ft – egyszeri utazásra – 6-18 éves korig
  • Gyermek átszállójegy – 900 Ft - oda-vissza utazásra útmegszakítás nélkül VAGY egy irányban utazásra egyszeri útmegszakítással


Kirándulóvonalak a Gyermekvasútmentén


Természetjárók és kirándulók számára a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút kiváló kiindulópont lehet, hogy felfedezzék a környező természeti és kulturális látnivalókat. Íme néhány kiránduló útvonal, amelyeket érdemes kipróbálni:

1.    Normafa - János-hegy - Libegő - Zugligeti Sikló: Indulj el a Normafa területéről, ahol a Gyermekvasút állomása található. Innen kövesd a jelzéseket a János-hegy felé. A hegy tetején található az Erzsébet-kilátó, ahonnan páratlan panorámában gyönyörködhetsz. A kilátóból tovább indulhatsz a libegővel, amely egy másik lenyűgöző helyre, a Zugligeti Siklóhoz vezet. A siklóval leereszkedhetsz a hegyről és visszatérhetsz a kiindulópontba.


2.    Hűvösvölgy - Csillebérc - János-hegy: A Hűvösvölgy állomásról indulva kövesd a jelzéseket a Csillebérc felé. Ez egy kellemes séta az erdőben, és közben számos látnivalót fedezhetsz fel, mint például a Csillebérci Szabadtéri Színpadot és a Nyugati János-hegyi Kilátót. A Csillebérc területén található egy kis állatkert és játszótér is, ahol a gyerekeknek szórakoztató időtöltést nyújt. A túra végén érdemes felmenni a János-hegyre, hogy élvezhesd a gyönyörű kilátást.

hirdetes


3.    Hűvösvölgy - Csillebérc - Svábhegy: Egy másik lehetőség az előző útvonalhoz hasonlóan a Hűvösvölgyből indul, de ezúttal a Svábhegy felé veszed az irányt. A Csillebérci állomás elérését követően kövesd a jelzéseket a Svábhegyre. Itt található a Széchenyi-hegyi Kápolna, amely egy csendes és békés hely a pihenésre és a panorámában való gyönyörködésre.

Fontos tanácsok:

•    Mindig ellenőrizd az útvonalakat és a térképeket, hogy ne tévedj el.
•    Viselj kényelmes cipőt és olyan ruházatot, amely megvéd a változó időjárási körülményektől.
•    Ne felejts el elegendő vizet és nassolnivalót vinni magaddal a túrákhoz.
•    Legyen nálad elegendő szúnyogriasztó és naptej a túrák során.
•    Mindig tartsd be a természetvédelmi szabályokat, és ne hagyj hátra szemetet vagy károsítsd a környezetet.
•    Ha új vagy a területen, érdemes lehet vezetett túrán részt venni, hogy még több információt kapj a környező látnivalókról és a természeti értékekről.
•    Ha gyermekkel utazol, ügyelj a biztonságra, tartsd őket mindig szem előtt, és készülj fel a túrákhoz szükséges felszerelésekkel, például póthordóval vagy pelenkázóval.

Reméljük, hogy ezek az útvonalak és tanácsok segítenek, hogy izgalmas és élvezetes kirándulást tölts el a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút környékén. Fedezd fel a természet csodáit és élvezd a gyönyörű kilátásokat ezen a varázslatos helyen!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Keleti Ágnes

Keleti Ágnes: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Keleti Ágnes az egyik... Tovább

Borkóstoló Budapesten

A bor az egyik legősibb és legnépszerűbb alkoholos italunk. A különböző borkóstolók... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!