notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újra kiadták Széchenyi István Hitel című művét,átdolgozva.

Közérthető mai magyar nyelvre fordították le Széchenyi Hitel című munkáját

Pecze Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A mai magyar nyelven is érthető átdolgozással adták ki Széchenyi István 1830- ban megjelent Hitel című művét. Egy éven át dolgozott rajta hat szakértő.

ÚJRA KIADJÁK SZÉCHENYI HITEL CÍMŰ MŰVÉT

A Széchenyi  Alapítvány elnöke, Buday Miklós elmondta, a magyar gazdasági szakirodalom első munkájaként tartják számon a Hitelt, és a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja a mű.


Elmondása szerint rendkívül kevesen forgatják a könyvet, mivel nehéz a nyelvezete a mai köznyelv számára, egészen kevés ember képes vele boldogulni. 


Elmondta, fontos szempont volt munkájuk során, hogy megőrizzék Széchenyi szavainak célját, vagyis a pontosság alapvető volt munkájuk ideje alatt. A 19. század szép beszédét átdolgozták, sokat alakítottak a szavakon és mondatszerkezeteken.


Széchenyi hosszú, oldalakon keresztül tartó elrévedezéseit csökkentették, a somogyi tájszavakat aktuális megfelelőjükkel helyettesítették, és a korszerű nyelvtani szabályoknak megfelelően alakították át ragozását. Több mint hétezer aposztrófot is kiiktattak a műből.

hirdetes

 

ÚJRA KIADJÁK SZÉCHENYI HITEL CÍMŰ MŰVÉT

Egy éven keresztül hat munkatársuk dolgozott a szöveg átírásán, Dudás Márta,Kovács Anna, Buday Miklós, Horváth Attila, Rigó Mihály, Velkey Ferenc.


Az alapítvány vezetője elmondta, a majdnem kétszáz éves hitel a mai napig meghatározó a magyar gazdasági életben, most is érvényes mű, annak ellenére, hogy az akkor tárgyalt gazdasági problémák, körülmények, feltételek különböznek a maiaktól.


Elmondása szerint a Hitel nem csupán gazdasági értelemben vett kreditről szól, hanem arról , hogy tudjunk hinni egymásnak. Hozzáfűzte még, a mű komoly erkölcsi útmutatással bír, a másik fél meghallgatásának képességéről, valamint önismeret képességéről és a nemzeti sajátosságok megőrzésére hívja fel a figyelmet.

hirdetes

A jegyzetekkel, és tanulmányokkal ellátott új kiadású Hitelt mindenkinek ajánlja, különösen azoknak, akik segíteni szeretnének mások és maguk sorsán.

A művet pontos francia, angol és német fordításban is meg szeretnék jelentetni, és később esetleg Széchenyi több munkáját is ki szeretnék adni.

Az új kiadás fejhajtás is Széchenyi István előtt, aki 225 éve született, szeptember 21- én.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
211 625
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 873 632
Közösség
hirdetes

Szótár

Túró Rudi

Túró Rudi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokak kedvence ez a kakaós masszával... Tovább

Soproni borvidék

Soproni borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Soproni borvidék Magyarország egyik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem