notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Székelykapu érdekességek, a székelykapu bemutatása

A székelykapu

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mostani cikkünkben a nem mindennapi szépséggel rendelkező székelykapukat mutatjuk be nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a valóban mesés műremekeket! 

A székelykapu

A magyarok azért építettek kapukat, illetve kerítéseket, hogy tulajdonukat meg tudják védeni, és el tudjanak határolódni az idegen szemektől, emellett viszont díszítésre is alkalmasak voltak mindig is. A belső udvarteret őseinknél a kis-, és nagykapu választotta, és választja el ma is az utcától. 

 

Mi is az a székelykapu?

Ha az utcaajtót és nagykaput közös szemöldökgerenda fogja összes és az a szénásszekerekhez mért magasságúvá emelkedik, illetve közös tetővel van ellátva, akkor azt nagykapunak, más szóval székelykapunak, egész pontosan fedeles nagykapunak hívjuk.

 

Általában a kiskaput ugyanolyan magasságúra emelik, így mérete nem változik, a teteje viszont teljes egészében alkalmat nyújt a különféle díszítésre. Székelyföldön oszlopokat, más néven zábékat, kapubálványokat ásnak a földbe, és ezek adják a kapu méreteit. Ez a keret foglalja magába a kiskapu és a szekérbejárat testét. A felső, keresztben álló fedél galambdúcként szolgál, ez a galambbúg.

hirdetes

 

A XVIII. század előtt kizárólag faragott székelykapuk léteztek, azóta viszont már gyakran festik is. A színezéshez piros, fehér, zöld és kék színeket használnak, a sárga, illetve a lila szín sohasem fordult elő a kapukon. A kapuoszlop alsó része faragatlan, majd fölfelé rózsa vagy levélfüzér faragással díszített. Ezek a felfelé futó díszek ritmikusan, szívalakot formázva ismétlődnek, a köztük kimaradó tereket pedig gyakran kacsokkal töltik ki, melyeknek a végén gomb, tulipán, csillag, vagy éppen rózsa látható.

hirdetes

 

Az oszlopok felső végződésénél leginkább egy külön virágzat kap helyet, melynek alapja egy pálmalevél. A gerendék közötti teret keretbe foglalt dísz tölti ki, a keret közepét egymás fölé helyezett virág, rózsa, csillag vagy pontokból álló dísz – korona, kereszt, madár – foglalja el. A kis-, és nagykapu testét nem szokták díszíteni. A következő oldalon még több érdekesség vár, megéri lapozni egyet! 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
182 402
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 844 408
Közösség
hirdetes

Szótár

Vajdahunyad Vára

Vajdahunyad Vára: A főváros legszebb vára. Erdélyben, Vajdahunyadon található a... Tovább

Kond

Kond: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Kond az egyik közülük. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 214

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság