notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatom a Szelidi-tavat

hirdetes

Magyarország rejtett kincse: a Szelidi-tó

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Szelidi-tó nevét talán nem ismerik annyira, mint a Velencei-tóét vagy a Balatonét, de ez nem jelenti azt, hogy máris el kéne feledkeznünk róla. A Dunán délnek haladva találhatunk rá a folyó egyik holtágaként, Dunapataj közelében – most megmutatjuk, hogy miért érdemes ellátogatni ide!

Szelidi-tó

Kép forrása

 

Az öt kilométer hosszú Szelidi-tó az országunk ötödik legnagyobb tava, ami igazán előkelő helyezés, hazánk több mint 3800 tavához képest. Mérete azonban főleg hosszában mutatkozik meg, ugyanis kb. 200 méteres szélességével és helyenként 3-4 méteres mélységével nem éppen számít óriásnak.  

 

Jártál már a Szelidi-tónál?

Eddigi szavazatok száma: 84

Igen (35%)
Nem (33%)
Még fürödtem is benne! (22%)
Nem, de a cikk tetszett, így el fogok menni! (8%)

A szavazás lezárult.

 

A tónak különös lágy hatása van a lúgos víz sótartalmának köszönhetően. Egy szabad, fedetlen part tartozik hozzá, amely többnyire homokos és füves, így kellően természet közeli élményt nyújt az idelátogatóknak.

 

Ezt a hangulatot csak tovább fokozza, hogy a tó kevésbé ismert és semmilyen nagyobb település nincs a közelében, így nem foglalnak le minden talpalatnyi helyet a fürdőzők a szezon nagy részében. A következő oldalon még több érdekesség vár rátok! 

 

Szelidi-tó

Kép forrása

 

A tó az ország középső részén helyezkedik el, a Duna és a Tisza között elterülő Kiskunságban. A terület homokos jellege azonban nem szabad, hogy bárkit is megtévesszen – számos lehetőség adódik errefelé különböző programok kipróbálására és élményekkel gyűjtésére, legyen szó lovaglásról, úszásról, vagy a táj felfedezéséről. A környék nem kifejezetten sűrűn lakott, így a sós tavak és azok közvetlen környezete igazán békés és különlegesen hangulatos lehet.

hirdetes

 

Érdemes továbbá megemlíteni a horgászati lehetőségeket is, azonban nem jó fogás reményében vízre szállni, amikor a fürdőzők ellepik a partot. Amikor azonban a víz nyugodtabbá válik, kellemes meglepetésben lehet részünk a halak méretét illetően.

 

A horgászathoz engedély szükséges, amelyet a közeli Dunapatajon lehet kiváltani akár egy napra is. Akik igazán komolyan gondolják a horgászatot, azok részt vehetnek valamely itt megrendezett versenyen, de akár nézőként is csatlakozhatnak hozzájuk.

 

Szelidi-tó

Kép forrása

 

A két közeli település, amelyeket megemlítenénk Kalocsa és Dunapataj, amelyeket érdemes meglátogatni, ha az ember már a környéken jár. Dunapatajon a már korábban említett horgászati engedélyen kívül szálláslehetőségeket és egyéb üzleteket is találhatunk.

 

A természet kedvelői ne hagyják ki a rövid, de annál tartalmasabb túraútvonalat, amely a tó közelében húzódik és amellett, hogy egy kellemes két és fél kilométeres séta, még ismeretterjesztő jellegű is egyben.

 

A környék telis-tele van érdekesebbnél érdekesebb jellegzetes vidéki farmokkal a hozzájuk tartozó épületekkel és állatokkal. Egyéb említésre méltó települések még a kissé messzebb található Hajós, ami kis mérete ellenére rengeteg borospincével büszkélkedik, illetve Kecel, az ott található szabadtéri Haditechnikai Parkkal.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
441 912
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
892 734
Közösség

Szótár

A 100 tagú cigányzenekar

A 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye: teljesítményük... Tovább

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás