hirdetes

Szellemjárta városok Magyarországon! – Ezeken a helyeken tényleg kirázhat a hideg!

ZH
Frissítve: 2024.06.12
Frissítette: SzT

Ma már úgynevezett katasztrófa turizmus körébe tartozik olyan helyeket meglátogatni, amelyek sok év után hirtelen elhagyatottá váltak, vegyük például Csernobilt. Egyrészről izgalmas másrészről pedig hátborzongató ezekre a helyekre ellátogatni! Nézzük, Magyarországon hol találhatunk úgynevezett szellemvárosokat!

szellemvárosok

Szellemvárosok Magyarországon

Te is elgondolkoztál már rajta, hogy vajon hogyan válik egy egyszer ereje teljében rejlő város egy szellemvárossá? És hogy miért marad fenn egy üresen hagyott település? Magyarországon is találkozhatunk ilyen városokkal, nem kell egyből csak egy Csernobili katasztrófára gondolni! 


Így lesz kihalt egy város

Csernobilnak jó oka volt az atomkatasztrófa után tömegesen elhagyni az otthonukat, hogy messze elkerüljék a halálossá vált zónák epicentrumát, így a város egyik napról a másikra vált úgynevezett szellemvárossá, ahol a lakók mindenüket hátra hagyva menekültek el mente az életüket, hogy új életet kezdhessenek egy számukra még ismeretlen helyen, és tudták, soha többé nem térhetnek vissza otthonukba. Az ilyen és ehhez hasonló katasztrófák kényszerítik az embereket azonnali távozásra és bizony Magyarországon is volt erre példa. 

hirdetes

Még biztosan mindenki emlékszik a több éve végbemenő iszapkatasztrófára, amely több magyarországi települést is súlytott. Ezeken a helyeken csakugyan elmenekült a lakosság, és ma már szellemvárosként élnek tovább az üresen hagyott házak és utcák. Kíváncsi vagy melyek ezek?


1.    Gyertyánvölgy

Korábban a környék legfontosabb üveggyártó települései közé tartozott a bükki Hór-völgy, ahol maguk a dolgozok hoztak létre egy községet, Gyertyánvölgyet, ahol kizárólag a gyárban dolgozók és családjuk élt. A nagyüzemi gyártás következtében a gyárat 1896-ban végleg bezárták és ezzel a település is üressé vált.

hirdetes


2.    Nagygéc

A Szamos 41 évvel ezelőtt teljesen elöntötte Nagygéc községét, mikozban a lakosokat éjszaka, álmukban érte az áradás. Mindenki fejvesztve menekült, mindent hátrahagyva és azóta szellemfaluként üzemel a község.

3.    Iharkút

Az is előfordulhat, hogy politikai okok miatt válik üressé egy falu, így volt ez Iharkúton is, ahol teljesen megrendezett volt a kitelepítés. Az indok az volt a telepítésre, hogy a Bakonyban található kis falut hatalmas bauxitlelőhellyé nyilvánították, így mindent lebontottak ami, itt volt.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1998-as választások

Ahogyan az 1994-es választások az 1990-ben számszerűen alig jelentős baloldali erők számára... Tovább

A Csodaszarvas

A Csodaszarvas: Az egyik leghíresebb magyar mese-legenda. Az Anjou-házból származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország
X
Kövess minket facebookon!