hirdetes

Fontos határidő közeleg: Így adhatod gyorsan a személyi jövedelemadó bevallás

VN

NAV: online a legegyszerűbb- mármint beadni a személyi jövedelemadó bevallásokat, és egyébként minden más ügyet is elintézni. Online világunkban egyre több mindent lehet elintézni a hivatalok felkeresése nélkül, például banki ügyleteket, és a személyi jövedelemadó bevallását is.

Személyi jövedelemadó bevallás 2023

Személyi jövedelemadó bevallás 2023

A személyi jövedelemadó egy nagyon fontos adónem, már csak abból a szempontból is, mert nemcsak a cégek szakértőit, hanem minket halandó magánembereket is érint, jobban mondva csak minket érint. Bár sokaknak intézkedik ez ügyben is a cégük, érdemes személyesen is átnézni a tervezetet, hogy minden a valóságnak megfelelő-e, főleg annak, akinek több munkája, több jövedelemforrása van. 

Mikor van a személyi jövedelemadó bevallás határideje 2023-ban?

A személyi jövedelemadót egy teljes naptári évre vonatkozóan kell megállapítani, ezért minden naptári év végét megelőzően, a követő év május 20-ig kell benyújtani a bevallást. 2023 a személyi jövedelemadó bevallás határideje: május 22., ami egy hétfői nap. Ez azt jelenti, hogy még nem vagytok elkésve, de ideje elkezdeni intézkedni. Hogyan? 

Személyi jövedelemadó bevallás online

hirdetes

Online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-tervezetek átnézése, elfogadása. Akinek még nincs ügyfélkapuja, bármikor regisztrálhat a rendszerbe, ami után azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét. Sosem késő ügyfélkaput nyitni! - hívta fel a figyelmet az MTI-n közzé tett közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 22-én - figyelmeztetett az adóhatóság.

hirdetes
    

Mire kell figyelni a személyi jövedelemadó bevallás során?

A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért - erősítették meg. Aki módosítani szeretné a tervezetet, annak a NAV azt ajánlja, hogy használja a portál kereső funkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt. Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy "bérbeadás", és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Adó visszatérítés    

Arra is kitértek, ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártya adatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról is május 22-éig lehet nyilatkozni - emlékeztetett az adóhivatal.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vágó István

Vágó István:  Vágó István kvízprofesszor, az egyik leghíresebb magyar tv-s... Tovább

Csabai kolbász vagy csabai vastagkolbász

Csabai kolbász vagy csabai vastagkolbász: Hungarikum. A Csabai kolbász mai formájának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek