hirdetes

A Bükk lankái között megbúvó festőien szép falu: Szendrőlád látnivalói

VN

Szendrőládot, a Bükk hegységben található kis falvat, gyönyörű tájáról és túraútvonalairól lehet ismerni. Egy nagyon bájos, különleges hely, ami szépségéhez képest méltatlanul kevés közismertséget kap. Lássuk, mit kell tudni Szendrőládról, és miért érdemes meglátogatnod idén neked is!

Szendrőlád látnivalói

Mitől olyan különleges Szendrőlád?

Szendrőlád község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Edelényi járásban, aminek összlakossága alig haladja mega 2000 főt. Tehát egy nagyon bájos kis településről beszélünk, amit a Bükk lankái zárnak közre. érdemes miatta Magyarország északkelti része irányába venni az irányt. A Lázbérci-víztározó közelében található, valami elképesztően szép környezetben. El sem tudod milyen csodás az egész látvány: zöldellő erdők, dimbes-dombok veszik körbe. Amennyiben rajongsz a természetért, mindenképpen fel kell fedezned Szendrőládot!

Mit kell tudni Szendrőládról?

A falu hagyományos népi kultúrájáról és kézműves mesterségeiről is ismert, amelyek a helyi piacokon és fesztiválokon is megtekinthetők. Minden héten, szombaton van hatalmas piaci forgatag, ahol helyi termelők termékeit, kézműves portékákat lehet beszerezni. Valamint évente augusztusban tartanak fesztivált a faluban Szentrőládi Sokadalom néven, amikor a hagyományoké a főszerep. Népzenével,, tánccal, vigadalommal ünnepelnek a helyiek. Nagyszerű lehetőségek ezek, ha szeretnél egy kis bepillantást nyerni a helyeik, az igazi falusiak (persze a szó legjobb értelmében) békés életébe.

hirdetes

Mik Szendrőlád látnivalói?

Szendrőlád fő látnivalói közé tartozik a Szendrői várrom, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környékre, valamint a Lázbérci Református Templom, amely egyedülálló építészetéről ismert. Mindkettőt érdemes felfedezni. Sajnos a hajdani Szendrőládi vár mára már teljesen elpusztult, de így romos állapotában is érdemes lehet megtekinteni. A vár a falutól délre, a Bódva 30-40 méterre összeszűkülő völgyében, a folyó bal partján emelkedő 234 méter magas Bükk-hegy északkeleti részén fekszik. Nincsen túlzsúfolva a község mindenféle érdekes helyekkel, de ez a kettő, megér egy hatalmas sétát. Ráadásul az apró utcákon sétálgatni is nagy élmény, kicsit kiszakadni a városi forgatagból, lelassulni, megpihenni. próbáljátok ki! És ez még nem minden, ide ellátogatva felfedezheted a közeli túraútvonalakat is, ahonnan valami leírhatatlanul szép kilátás nyílik a Bükk kanyargó vidékeire, és még a különleges itteni élővilágot is felfedezheted- pláne így tavasszal. 

hirdetes

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lúdas Matyi

A Lúdas Matyi 1977-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye... Tovább

Látnivalók Budapesten

Látnivalók Budapesten Budapest egyike a világ legszebb fővárosainak. Nem csupán csodás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Magyarság Programajánló Történelem
X
Kövess minket facebookon!