hirdetes

Az első vértanú, Szent Gellért elveszett otthona többé már nincs elveszve!

ZH

Az ELTE által indított kutatási programon, ahol a Királyok, szentek és monostorok felkutatására kezdeményeztek és igen érdekes dolgokat bukkantak a Bakonybél-Szentkút lelőhelyen.

Szent Gellért lakhelye

Régészek tárták fel Szent Gellért egykori lakhelyét


Az ELTE szakemberei és a régész csoport többek között egy izgalmas sziklaüreget tártak fel, amely elmondásuk szerint a magyar történelem első ismert vértanújának lehetett a lakhelye, Szent Gellért velencei bencés szerzetesnek még a bakony-béli remetéskedésének idejéről. Erről a kijelentésről az előkerült fém és kerámia leletanyagok árulkodnak, azonban az üreg és az egykoron a szomszédságában álló kápolna, amely a feltárás szerint vélhetően hozzákapcsolódott, használatának pontos részletei még nem ismertek. A talált lelelet egyértelműen alátámasztják a középkori eredetét és az Árpád-kori használatát.


A feltárt monostort Szent István alapította

hirdetes


A kutatás során szintén feltárt bencés monostort, amely 1 kilométernyire, Szentkúti ásatás során tárult fel 2016-ban. Akkor egy nagyobb üreget tártak fel, amely egy 12-14. századi, kőből épült kápolna omladékaként állhat helyet. A szakemberek megállapították, hogy a feltárás során a bencés monostor egykori Szűz Mária-kápolnáját találták meg, amit Szent Gellért sziklája felett talált oklevéllel meg is erősítettek.

1018-ban Szent István alapította a bakonybéli bencés monostort, amelyben Gizella királyné is a segítségére volt.


Szent Gellért bakonybéli látogatása


Azt már tudhatjuk hátrahagyott életrajzából a velencei származású Szent Gellértnek, hogy 1023-tól, megérkezésének évétől kezdve hét évet töltött a bakonybéli erdőkben remeteként, ahonnan Szent István király a marosvári püspökség élére szólította és később 106-ben a Gellért-hegyen mártírhalált halt.

hirdetes


Ebből kifolyólag mondhatjuk biztosra, hogy az oklevélben is említett szikla, az egykori lakhelyéül szolgálhatott a bakonybélben remeteként élő Szent Gellértnek. A régészeti ásatás a BTK szervezésében, Nagy Szabolcs Balázs ásatásvezető régész irányításával, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi természettudományi múzeumi részlegének szakmai segítségével zajlott.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rákóczi I.sz. barlang

Rákóczi I.sz. barlang: A Rákóczi-barlang az Aggteleki- és a Szlovák-karszt más barlangjaival... Tovább

Szent Anna-tó, Tusnádfürdő

Szent Anna-tó, Tusnádfürdő: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben. Tusnádfürdő... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!