hirdetes

A Badacsony rejtett kincse, a Szent István király kápolna és különleges története

VN

A Balaton környékétől már megszokhattuk, hogy rengeteg kincset tartogat az arra járóknak, egyáltalán nemcsak a strandok tudják lenyűgözni az embert, meg a part menti lángos, hanem a Szent István király kápolnához hasonló nagyon különleges kincseket is találhat, ha egy kicsit hátrahagyja a vízi bicikli bérlőt. A Badacsonyban megbúvó romantikus kápolna is megér egy sétát!

Szent István király kápolna Badacsony lérhetőség

A Badacsony különleges éke: Szent István király kápolna

A Badacsonytomaj fölé magasodó Szent István kápolna egy igen különleges hely, egy igen különleges építmény. Egészen pontosan a hajdani felső klónia területén magasodik ez az első ránézésre kicsit különösnek festő épület, amit az egykori bányászlakások lebontott kövéből húztak fel. Különös történet, tudjuk, de mi előre szóltunk, hogy nem mindennapi helyszínnel rukkolunk elő nektek. A Badacsonyon az 1960-as derekán szűnt meg a bányászat, és az egykori épületek már senkinek sem kellettek, kihasználatlanul kallódtak. A Kossuth-díjas Udvari Erzsébet festőművésznek köszönhető a mostani csodás látvány.

Szent István király kápolna története

Udvardi Erzsébet festőművész ötlete volt, hogy építsenek egy kápolnát a mesés Badacsonyon. Ugyan egyedül nem tudta végrehajtani az ötletét, de az önkormányzat és a helyi lakosok segítségével megépülhetett a Szent István király kápolna. Sőt mi több a kápolna oltárképe is a művésznő ajándéka, ami természetesen Szent István királyunkat ábrázolja, a kápolna névadóját. Jankovics Tibor tervezte meg az épületet, aki nem kis név ebben a szakmának nevezett művészetben, hiszen nem csak Prima-díjjal, hanem Ybl-díjjal is büszkélkedhet. Úgy tervezte meg a kápolnát, hogy a lehető legegyszerűbb legyen, melynek segítségével beilleszkedhet a környezetébe, és az egész tájat kiegészíti. Olyan, mintha a kápolna mindig is ott állt volna. A modern stílusú kápolnát dr. Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek szentelte fel nem is olyan rége, 2014. augusztus 23-án.

hirdetes
hirdetes

Szent István király kápolna különlegessége

És ha azt hitted, hogy a különlegességeknek vége lesz, akkor most figyelj, hiszen ennél különlegesebbet már ki sem lehetett volna találni. A Szent István király kápolna egy igazán különleges helynek készült, és az is lett: a három, résszerű ablakából minden egyes év augusztus 20-án, Szent István királyunk emléknapján, éppen amikor a nap a legmagasabban jár, pont úgy esik a fény, hogy a padlózatba mart Szent István-monogramot világítja meg élesen. Egyébként a kápolna bejárata is direkt északi irányba néz, méghozzá azért, hogy az üvegfal tökéletes fényt kaphasson ahhoz, hogy tökéletes megvilágításban tündököljön az üvegfal felőli István királyt ábrázoló nagyméretű oltárkép.


Szent István Király Kápolna megtekintése előzetes megbeszélés alapján a következő telefonszámon: Nagy László: +36/30-4470904
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen... Tovább

Kerti tippek

Kerti tippek, tanácsok a kert szerelmeseinek, különböző ötletek, hogy kertünk még szebb és... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!