hirdetes

Meg lett az idei Szent István-napi kenyérverseny győztese

ZH

A Magyar Pékszövetség 2023-ban már tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi kenyér idei első helyezettjével, az Innovatív kategória győztes termékével és a Sétáló sütemény kategória első díjazottjával a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.

szent istván-napi kenyér

A szakmai megmérettetés jelentősége


A Magyar Pékszövetség immár tizenkettedik éve hirdeti meg szakmai versenyét, melynek célja, hogy ösztönözze a sütőipari vállalkozásokat a hagyományokra épülő, ugyanakkor izgalmas és újító péktermékek megalkotására. Az idén is meghirdetett három kategória - Szent István-napi kenyér, Innovatív kenyér és Sétáló Sütemény - vonzotta az ország különböző részeiből érkező pékárusokat. Összesen 85 nevezés érkezett, amely bizonyítja a verseny népszerűségét és presztízsét.

A zsűri és a bírálat menete

A versenyre érkezett kenyeret és süteményt egy ötfős szakmai zsűri értékelte. A zsűri figyelembe vette az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában tapasztalható minőségi jegyeket. Az első körös zsűrizés során 29 db Szent István-napi kenyeret, 34 db Innovatív kenyeret és 22 db Sétáló Süteményt értékeltek. A második körben már csak az első körben kiválasztott 9 termék képviseltette magát.

hirdetes

A nyertesek bemutatása

Az idei verseny kiemelkedő termékei között szerepelt a Szent István-napi Durumkenyér, amely a legjobbnak bizonyult Szent István-napi kenyér kategóriában. Ezt a különleges és egészséges gabonából készült kenyeret a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. alkotta meg, amely immáron három évtizede szolgálja magas minőségű péktermékeivel a hajdúságiakat.

Az Innovatív kategóriában a Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere nyerte el az első helyet. Ez az egyedülálló termék a durum liszt és az aranymetszés arányait alkalmazza, és egy elegáns, harmonikus és egyedi ízélményt nyújt.

A Sétáló Sütemény kategória első helyezettje a Szinobor Kft. Málnás-pisztáciás Pékfagylaltja lett. Ez a kreatív és könnyen fogyasztható sütemény a dekoratív megjelenésével és ízharmóniájával hódította meg a zsűrit.

hirdetes


A nyertesek elérhetősége

A Magyar Pékszövetség célja, hogy a nyertes kenyereket országos szinten elérhetővé tegye a fogyasztók számára. Ezért a szervezet gyártási szerződést köt a nyertes pékségekkel, amiben rögzíti a kenyér gyártására vonatkozó előírásokat és biztosítja a megfelelő jelöléseket. Így az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapják a vásárlók, amit a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatnak és megvásárolhatnak.

A Magyar Pékszövetség kenyérversenye tehát nemcsak a pékmesterek kreativitását és szakértelmét dícséri, hanem hozzájárul a magyar péktermékek minőségének és változatosságának folyamatos fejlődéséhez, gazdagítva az ország gasztronómiai kincseit és az államalapítás ünnepét.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gönc Árpád

Gönc Árpád: a modernkori Magyarország elnöke, aki két cikluson keresztül gyakorolta a... Tovább

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget: Az egyik leghíresebb része az országnak, mert ez annyira a Balaton része,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!