hirdetes

A 10 legérdekesebb látnivaló és program Szentendrén

SZ.F.

A Dunához és Budapesthez való közelségének köszönhetően Szentendre egy népszerű célpont mindazok számára, akik szeretnének egy kicsit kiszabadulni a főváros nyüzsgéséből, vagy akik többet szeretnének látni Magyarországból. A galériáiról, művészetéről és múzeumairól híres város egy igazi kulturális központ. A lehetőségek száma végtelen, mi azért megpróbáltunk néhányat kiemelni ezek közül!

10 érdekesség Szentendrén, amit mindenkinek meg kell ismerni!

Fotó forrása: Skanzen.hu

 

Szamos Marcipán Múzeum

A Szamos Marcipán Múzeum Szentendre egyik leglátogatottabb attrakciója. A Szamos Mátyás – a szentendrei marcipángyár alapítója – előtt tisztelgő múzeum látogatói betekintést nyerhetnek a cukrászat édes világába. Az épület első szintjén üvegvitrinbe helyezett kiállított tárgyakt tekinthetők meg. Ezek a műalkotások híres rajzfilm karakterektől kezdve ikonikus épületekig mindenféle különlegességet ábrázolnak. Az alsó szinten egy üzlet is található, ahol a látogatók különböző formájú és színű marcipántermékeket vásárolhatnak.

Főtér

A város csodálatos főtere Szentendre szívében fekszik. Ez a hely lényegében egy központi kiindulópont, és jó néhány üzlet, étterem és templom veszi körül. A XVII. században újjáépített középkori város minden utcáját átjárja a történelem. A különleges hangulatot a macskaköves utak és a régi stílusú épületek biztosítják. Minden szentendrei körutat érdemes innen indítani!

Blagovesztenszka görögkeleti templom

A város főterének közvetlen közelében található Blagovesztenszka minden bizonnyal Szentendre összes temploma közül a leghíresebb. A görög-ortodox templomot még a XVIII. században építették a város görög negyedében élő telepesek. Barokk-rokokó stílusának köszönhetően nehéz nem elámulni a templom szépségén. Habár kívülről a templom nem feltétlenül tűnik „keletinek”, a belső díszítések láttán egyszerűen eláll az ember szava. A látogatókat fából készült freskók üdvözlik, míg beljebb egy gyönyörű ikonosztáz látható. A festmények Mihailo Zsivkovics munkáját dicsérik, a képeken látható alakok szemei pedig mintha követnék a látogatókat a templom falain belül.

Várdomb

A Várdomb egy különösen érdemes túra, főleg a történelem iránt érdeklődők részére. Ez a terület korábban egy középkori erődítménynek adott otthont, amelyet azóta már leromboltak. A gótikus Keresztelő Szent János katolikus plébániatemplom az egyetlen mai maradványa az egykori erődnek. A templom számos gyönyörű festmény tartalmaz, amelyek az 1930-as évek művészeinek munkáját dicsérik. A kilátás páratlan – ezért még azoknak is érdemes felsétálniuk ide, akik nem a művészetek miatt érkeznek Szentendrére. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes
10 érdekesség Szentendrén, amit mindenkinek meg kell ismerni!

Kovács Margit Múzeum

Szentendre egyik legismertebb érdekessége Kovács Margit (1902-1977) művészetének emlékeit őrzi. A gyűjtemény számos agyagtárgyat sorakoztat fel, mint például tálakat, edényeket, szobrokat és cserépdíszeket, ezek közül pedig sok a művésznő édesanyját ábrázolja. Kovács Margit munkái a művész magyar gyökerei iránti tiszteletének jelképei, így a kiállítást ajánljuk mindenkinek, aki szeretne bepillantani a modern magyar művészet ezen különleges időszakába. Sajnos fényképek készítése tilos, ennek ellenére az alkotások felfedezése már magában hatalmas élményt kínál.

hirdetes

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum tökéletes célpont mindazok számára, akik egy kicsit többet szeretnének megtudni a magyarságról hagyományos életvitelének történelméről. A múzeum lényegében egy épületekből és leletekből álló terület, célja pedig a különböző magyar régiók hagyományainak bemutatása. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hét magyar régióval az Nagyalföldtől kezdve a Balaton-felvidékig. A kisállat simogatóknak, kézműves lehetőségeknek és a számos rendezvénynek köszönhetően a múzeum tökéletes célpont akár családok számára is.

Ur Eleonóra Batik Galéria

Ez az egyedi galéria Szentedre központjában található. Az itt kiállított alkotásokért felelős művész a természet elemeiből merít ihletet munkáihoz. Ezen ötletek nagy része végül a batik nevű technikával készül el, ami egy selyemfestési eljárás. A természet iránt érzett szeretet minden alkotásban megjelenik a világos színek és az érzéki képek kombinációjával. A látogatók néhányat meg is vásárolhatnak a kézzel készült darabok közül.

10 érdekesség Szentendrén, amit mindenkinek meg kell ismerni!

Retro Design Center

A Retro Design Center gyűjteménye egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza. Autók, konyhai berendezések, elektromos felszerelések, bútorok és játékok találhatók ebben a kifejezetten egyedinek mondható kollekcióban, így garantáltan mindenki talál majd magának valamilyen érdekességet a kiállított tárgyak között. Az autókat gyönyörűen felújították, és biztosan sokan felismerik majd őket, akik még ebben az időszakban nőttek fel. Az egész élmény felér egy időutazással.

MűvészetMalom

A szentendrei MűvészetMalom mindenképpen megérdemel egy látogatást azoktól, akik a városban járnak. A kiállítást egy öreg malomban rendezték be, a műalkotások pedig összesen három szinten tekinthetők meg. Minden művészetkedvelő talál magának itt valamilyen érdekességet a festmények, szobrok és az alkalmazott művészeti alkotások között. A magyar kultúra felfedezésének egyik legremekebb helyszíne.

Szentendrei-sziget

A Dunán található sziget Budapest és a Dunakanyar között helyezkedik el. Minden Szentendrére látogató utazónak érdemes egy kitérőt tennie erre a lenyűgöző helyre. A 31 kilométer hosszú sziget több településnek ad otthont, mint például Kisoroszinak és Horánynak is. A sziget az igazi magyar élettől pezseg, ahogy azt sok-sok évvel ezelőtt is tette. Komppal és hídon keresztül is megközelíthető.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyarország

Magyarország egy közép-kelet Európában található ország, mely közelebbről a... Tovább

Sárga magyar tyúk

Sárga magyar tyúk: A legelterjettebb fajta az országban. Úgy hozták létre, hogy a tenyésztők... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország