hirdetes

Ilyen szépet még nem láttál: Lélegzetelállító felvételen a szentjánosbogarak rajzása

VN
Frissítve: 2024.05.26
Frissítette: ZH

Minden évben, nagyjából ilyen idő tájt várjuk a csodálatos jelenséget: június közepén-végén indul a káprázatos násztánc, a szentjánosbogár-rajzás, amiről csodás felvételt találtunk az MTI híroldalon, amit muszáj veletek is megosztanunk (főkép).

Szentjánosbogarak rajzása

Mit kell tudni a szentjánosbogarak rajzásáról?

Természetes, hogy a szentjánosbogarak izgalmas témát jelentenek. Ezek a ragyogó, kis rovarok lenyűgözőek és megigézőek, különösen a nyári éjszakákon, amikor látványos fényjátékot nyújtanak a sötétben. A szentjánosbogarak képesek biolumineszcenciát előállítani. Ez azt jelenti, hogy saját testükben lévő kémiai reakció eredményeként fényt bocsátanak ki. A fényszórás az használják kommunikációra, például a párzás idején a hímek villogva hívják fel a nőstények figyelmét. Mi pedig ezt a csodás jenséget figyelhetjük meg a természetben, amennyiben elég türelmesek vagyunk. Júniusban jellemzően szervezett túrákat is szerveznek a szentjánosbogarak megfigyelése céljából.

Mitől ilyen különlegesek a szentjánosbogarak?

A szentjánosbogarak képesek fényt kibocsájtani. A szentjánosbogarak fénye kék, zöld vagy sárga lehet, és különböző módon világítanak. Néhányuk villog, míg mások folyamatosan ragyognak. Ezt örökítette meg Kassa környékén az MTI fotósa, Komka Péter, 2023. június 29-án. Több, hosszú expozíciós idővel készült felvételt készített, majd ezeket a számítógép segítségével szerkesztett egy képpé, így nagyon jól kivehető a szentjánosbogarak mozgása (főkép). A szentjánosbogarak nem csak a fényüket használják a párzáshoz, hanem vegyi anyagokat is kibocsátanak a vonzás érdekében. Ezek a feromonok segítenek megtalálni egymást a sötétben.

hirdetes
hirdetes

Mikor van a szentjánosbogarak rajzása?

Jellemzően június közepén-végén indul a szentjánosbogarak rajzása, ami a párzási időszakukhoz kötődik. Amikor beköszönt az esti óra, a hímek elkezdenek villogni vagy ragyogni, hogy felhívják a nőstények figyelmét. A nőstények válaszul rövid, világító jeleket adnak. A szentjánosbogarak ritmusát és villogásának mintáját fajonként különböző génjeik szabályozzák. Ezért minden fajnak saját egyedi villogási mintája van, amit a párzási tánc részeként használnak. A szentjánosbogarak fényszórása lenyűgöző látványt nyújt, és az emberek gyakran élvezik a nyári estéken megfigyelni őket. Az éjszakai séták során a szentjánosbogarak számos parkban és erdőben előfordulhatnak, ahol a megfelelő élőhelyet találják. Érdekesség még, hogy a szentjánosbogarak rajzása nemcsak párzási célokat szolgál, hanem védekezésre is képes. Például néhány faj a ragyogó villogással megtéveszti a ragadozókat, hogy azt higgyék, egy nagyobb vagy mérgező rovart látnak.
 

Forrás: Fotó: MTI/Komka Péter

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hortobágyi csárda

Hortobágyi csárda: 1699 nyarán építették meg a hortobágyi csárdát, melynek kocsmárosát... Tovább

Sebestyén Márta

Sebestyén Márta: 1957-ben született Budapesten Sebestyén Márta, aki hazánk legismertebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás