hirdetes

Így vigyázz a háziállataidra szilveszterkor

SFV

Sok vita forog akörül, hogy vajon megéri-e a szilveszteri tűzijátékozás, ha annyi problémát okoz mind az állatoknak, mind pedig gazdáiknak. Bárhogyan is vélekedünk, biztosan lesz olyan helyszín országszerte, ahol a színes fények megvilágítják majd az eget január 1-ére virradóan. Mostani cikkünkben az állattartóknak szeretnénk segíteni, hogy a lehető legkisebb káros hatást szenvedjék el mind ők, mind pedig állataik az eseményekkor.

Védd az állataid a tűzijátékoktól

Milyen hatással lehet a tűzijáték az állatokra?


A háziállatok a színes villódzó fényektől és az erős hanghatásoktól könnyen megijedhetnek, hiszen ezek korántsem természetesek számukra. Legyünk bármely közel vagy távol az éppen működésbe lépő pirotechnikai eszközöktől, a váratlanul felbukkanó erős fények vagy hatalmas durranások váratlanul érhetik állatbarátainkat, amely sokkos állapotot idézhet elő náluk. Ennek következtében egyes állatok rohamot kaphatnak, vagy az ijedelem hevében megpróbálhatnak a lehető legmesszebbre menekülni a félelem forrásától.


Biztonságos hely


A legegyértelműbb dolog, amit tehetünk, hogy az állatainkat a lehető legtávolabb tartjuk a tűzijátékoktól. Egyértelműen nem célszerű tehát szilveszter éjszaka kutyával elindulni a fényjáték megcsodálására, illetve az azt megelőző órákban, napokban is érdemes esetleg csak rövidebb szükségszerű sétákra indulni, nehogy véletlenül fussunk össze egy-egy durranó petárdával.

hirdetes
A tűzijáték idejére érdemes egy olyan helyet biztosítanunk kutyáink, macskáink számára, amely kellően hangszigetelt, ennek értelmében mondjuk egy belső szobát vagy garázst biztonságossá tenni számukra, ahová a lehető legkevesebb zaj és fény szűrődik be. Az ablakokon érdemes lehúzni a redőnyt, vagy behúzni a sötétítőt, így óvva őket a fényhatástól.


Egyéb segédeszközök


Ha tudjuk, hogy háziállatunk biztosan rosszul reagál majd ezekre a hatásokra érdemes állatorvos segítségét kérnünk és nyugtatót kiváltanunk az állat számára. Továbbá ha továbbra is van félnivalónk attól, hogy elszökik, érdemes olyan bilétát helyeznünk a nyakörvére, amelyen fel van tüntetve az állat neve illetve lakcíme, ugyanis egy ijedt állat 1-2 óra alatt képes 5-10 kilométerre is elmenekülni.

hirdetes


Ha megtörténik a baj


Ha az esetlegesen a védekezéseink sikertelenek lennének, és háziállatunk mégis fejvesztve menekülne a tűzijáték elől, a www.orpheus.hu oldalon érdemes a közeli állatvédő szervezetekről informálódni, akik segítségünkre lehetnek az állat megtalálásában.
Ha kóbor állattal találkozunk szilveszter után
Ha az utcákon járva egy kóbor állattal találkozunk érdemes ellenőriznünk annak nyakörvét, illetve a chippet a közeli leolvasó állomásokon, hogy mielőbb hazatalálhasson és gazdái mielőbb biztonságban tudhassák.


Nyugodt, biztonságos, boldog új évet kívánunk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kő-lyuk

Kő-lyuk: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék.  Az 1944-ben feltárt... Tovább

Kiskunsági Nemzeti Park

Kiskunsági  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Az 1975. január 1-jén... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Hírek Magyarország Szórakozás Technológia
X
Kövess minket facebookon!