hirdetes

Magyar szilveszteri szokások nyomában: szilveszteri babonák, hiedelmek

Noémi Vida, ZH

Nemsokára eljön a szilveszter, ráadásul egy igen különös szilveszter, ami egy igen különös évet fog majd zárni. Idén nem lesz hatalmas ünnepség, sem tűzijáték a koronavírus járvány lassítása miatt hozott intézkedések miatt, de azért más szilveszteri szokásokhoz tarthatjuk magunkat. Na de milyen szilveszteri szokások? Bemutatjuk nektek a magyar szilveszteri szokások, babonák, hiedelmek legjavát!

Szilveszteri szokások, babonák, hiedelmek

Szilveszteri szokások az év utolsó napjára

A szilveszteri szokások felkutatásához először is tisztázzuk, hogy mi is az a szilveszter. A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napját jelenti, másnéven az Újév előestéje vagy az Óév estéje, pontos dátuma december 31., amióta 1582-ben, XIII. Gergely pápa naptárreformjával január 1. lett az általánosan elfogadott dátum az évkezdésre. Neve I. Szilveszter pápához fűződik, aki 314 és 335 között volt a katolikus egyház feje, ő szervezte meg az egyházi életet Rómában. Rengeteg szilveszteri szokás kapcsolódik ehhez a naphoz, hiszen ez a legzajosabb, legvidámabb napja az évnek, nézzük is mik ezek a szilveszteri szokások!

Szilveszteri szokások: miért tűzijátékozunk?

A tűzijáték bár csak egy újonnan keletkezett, modern szilveszteri szokás, van hagyományos alapjai is, mégpedig az, hogy régen a zajkeltő szokások célja az ártó és a rontó erők távol tartása volt, például ezért is harangoztak. A trombitaszó is innen ered!

Szilveszteri szokások: miért iszunk pezsgőt?

Szilveszterkor, ha éjfélt üt az óra, akkor bizony pezsgőt kell inni egy hatalmas koccintás után? De mi ennek a szilveszteri szokásnak az alapja? A pezsgő nagyon sokáig kizárólag a gazdagok itala volt, a luxus érzete a mai napig megmaradt, habár a modern gyártási technológiák miatt már közel sem olyan költséges előállítani, mint mikor az 1600-as évek végén Dom Perignon francia szerzetes először elállította. Ennek a szilveszteri szokásnak a lényege az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.

hirdetes

Mit kell enni a szilveszteri szokások szerint?

Általánosságban igaz, hogy aki az év első napján dőzsöl, annak nem kell szűkölködnie az év többi napján sem! 

Szilveszteri szokások: miért eszünk lencsét?

Szilveszterkor lencsét kell enni, méghozzá, ha lehet virslivel! Mégpedig azért, mert a lencse, ahogyan más aprószemű bab is szerencsét hoz, de a hagyományok szerint csak akkor, ha az pontban éjfélkor kerül az asztalra.

hirdetes

Szilveszteri szokások: mi a helyzet a malaccal?

Ha szilveszter, akkor szerencse hozó malacok mindenhol. De hogy jön a szilveszteri szokásokhoz a kurtafarkú? Aki újév első napján malacot eszik szerencsés lesz, ugyanis a malac nemcsak a földet túrja, hanem nekünk a szerencsét is, sőt kunkori farkát megmarkolva még több szerencsét vonzhatunk be! De lábasjószágot, csirkét, kacsát fogyasztani tilos a szilveszteri szokások szerint, az ugyanis elkaparja a szerencsénket! A hallal is óvatosan, folyó menti vidékeken szerencsehozónak tartják, pikkelyei miatt, máshol viszont úgy tartják, a hallal együtt úszik el a szerencsénk is.

Szilveszteri szokások a szerencsepogácsáról

Sok családban szokás szilveszter napján szerencsepogácsát sütni. Ez a különleges pogácsa abban különbözik hagyományos társaitól, hogy sütés közben egyetlen egy szem pogácsába szerencsepénzt sütnek, és aki azt megtalálja, az lesz a legszerencsésebb az évben a szilveszteri szokások szerint. Fontos, hogy a pogácsáknak még az óévben el kell fogyniuk egytől egyig! 

A szilveszteri szokások alapján rétest is érdemes enni

A jó hosszúra nyújtott rétes meghosszabbítja az életet, a gazdag töltelék, pedig megtölti jó sok izgalommal. Mindegy, milyen rétest készítünk, gazdagon meg kell tölteni és olyan hosszúra kell nyújtani!

A szilveszteri szokások szerint vannak tilalmak is

Megmondtuk már mit kell csinálni a szilveszteri szokások szerint, hogy szerencsénk legyen az elkövetkezendő évben, de arról még nem esett szó, mit tilos csinálni. Tilos teregetni szilveszterkor, mert ez valakinek a halálát okozza a szilveszteri szokások szerint, de más házimunkát is érdemes lehet elnapolni, tilos ollóval vágni, mert az elvágja a szerencsénket, tilos kölcsönkérni, és kölcsönadni egyaránt, tilos mg orvoshoz menni is szilveszterkor, mert akkor betegségben öltjük az egész esztendőt a szilveszteri babonák szerint. És még fontos lehet, hogy újév első napján, ha lehet kerülni kell a vitákat, mert ha ekkor veszekedünk, akkor egész évben is fogunk! Az új év első napján a szemetet is tilos kivinni, ezzel ugyanis a szerencsénket is kidobjuk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dagály fürdő

Dagály fürdő: Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda, röviden Dagály fürdőt... Tovább

Kékfrankos

Kékfrankos: A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarság Programajánló Szórakozás