hirdetes

A szobrok városa: a legkülönlegesebb szobrok Kaposváron

VN

Kaposvár nagyon különleges város, ami már számtalan díjat is kapott egyedülálló megjelenése, karakteres épületei, valamint semmihez sem fogható hangulata miatt. Azonban egy valamiről keveset esik szó, méghozzá arról, hogy milyen sok, és milyen különleges szobor bújik meg Kaposvár szecessziós csodaépületei között.

Legszebb szobrok Kaposváron

Szobrok Kaposváron: Ady és Rippl-Rónai találkozása

Az Ady Endre utca 22. számnál található Kaposvár egyik legkülönlegesebb szobra.Rippl-Rónai József, festőművész – Kaposvár városának szülöttje és igazi legendája. Emlékével több Kaposvári helyen is találkozhatunk. Többek között Ady Endre, neves magyar költővel tett találkozását is megörökítették szobor formában. Gera Katalin és Csernák Máté munkáján még a festő kutyája is feltűnik. 

Kaposvár leghíresebb szobra: Ady és Rippl-Rónai találkozása

Szobrok Kaposváron: Rippl-Rónai József szamárfogatos kordéján

Mi mondtuk, hogy Rippl-Rónai József több helyen is feltűnik Kaposváron (nem szabad kihagyni a Rippl-Rónai Emlékházat és Látogatóközpontot sem). Tudtad, hogy a festő a villájából annak idején csacsifogattal közlekedett Kaposváron? A Fő utca közepén találkozhatunk eme látványos kaposvári szoborral, ami szintén egy emlékezetes jelenetet örökít meg, és ami Trischler Ferenc munkája.

Szobrok Kaposváron: Játszó gyerekek

Nem messze Ady és Rippl-Rónai találkozásától másik jellegzetes kaposvári szoborcsoport látható, egészen pontosan az Ady Endre utca 10. szám alatt. Szabó Éva és Sörös Rita bronzszobrait a legkisebbek is kitörő lelkesedéssel tudják értékelni.

Szobrok Kaposváron: Tótágas szobor

Nagymamámtól tanultam meg, hogy nem olyan egyszerű tótágast állni, bár az Európa Parkban elhelyezett szobor remekműnek nagyon is jól megy eme mókás sportolás. Weeber Klára készítette, Dr. Pogány Gábor művésztörténész avatta fel, a látogatók pedig rendszerint simogatással üdvözlik, ami elvileg szerencsét is hozhat! 

hirdetes

Kaposvár csodás szobrainak felfedetése közben akarva-akaratlanul megéhezik az ember. Szerencsére nemcsak szép szobrok, hanem jó éttermek is vannak Kaposváron! Miért ne próbálnád ki rögtön a legjobbat? Nekünk a Memoriae a személyes kedvenc, garantáltan a legjobb étterem Kaposváron. A belvárosban található, sétatávra a legszebb látnivalóktól, és ahogyan tálalnak ott, az is egy igazi látványosság. Nagyon finom ételeket készítenek, valóságos gasztronómiai remekműveket. Finomak az ízek, kedves a kiszolgálás, nemcsak rántotthús van, és a desszertek is mennyeiek!

Szobrok Kaposváron: Napkerék

Az Európa Parkban egyébként több látványos szobrot is találhatnak a szemfüles látogatók a madárcsicsergés alatt. Hatalmas fák, díszmedence, szökőkút, virágágyások és padok is vannak. A park kellős közepén található a Napkerék szobor is, ami Bors István kaposvári szobrászművész remek alkotása. 

Szobrok Kaposváron: Florentin

Szintén Weeber Klára műalkotása a Kossuth-tér padjain megpihenő, bájos Florentin szobor, ami nagyon népszerű fotópont is a hölgyek körében, akik szeretnek a bájos szoborral közös képet készíteni. Mellette ez a szöveg áll: „Ha magányos vagy, csak ülj le mellém, suttogd el minden titkodat! Én ígérem, hogy hallgatok, s nem árulom el azokat.” Hát nem kedves?

hirdetes

Szobrok Kaposváron: Berzsenyi park szobrai

Kaposvár legnagyobb zöldterülete a Berzsenyi park, ami csodaszép, egy kellemes séta, vagy pihenés tökéletes helyszíne, és ami a legjobb az egészben, hogy több látványos szobor is van itt. Mi mindent érdemes megkeresni a parkban bolyongva? A Szabadság angyala, Gera Katalin szobrát; Németh Istvánról a város egyik legnagyobb polgármesteréről mintázott szobrot; Berzsenyi Dániel mellszobrát; a 44-es gyalogezred emlékoszlopát; valamint a Zsolnay-díszkutat! 

Szobrok Kaposváron: Kossuth Lajos szobra

Stílusosan a Kossuth téren áll a szobor, amit még 1911-ben, tehát több mint 100 éve állítottak. Maga Kopits János munkája, aki a köz adományából dolgozott. Ha a Kossuth téren járunk, akkor érdemes megnézni a még 18. századból megmaradt homokkőből faragott, régi magyar címeres, rokokó stílusú Mária-oszlopot is, hiszen nagyon különleges! 

Szobrok Kaposváron: Kaposfüredi Szoborpark

Kaposvár csodaszép belvárosában is számtalan szobor látható. De ha valaki ennyivel sem lenne elégedett, akkor ajánljuk, hogy látogasson el a közeli Kaposfüredre, ami valóságos szobor kánaán. Telis tele van hazai- és külföldi kortárs képzőművészeti remekekkel. A szabadtéri szoborparkban egyébként Kling József kaposvári szobrászművész állandó kiállítását járhatjuk be.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Magyar operett

Magyar operett: Az operettet a könnyed, fülbemászó stílus jellemzi, de operai igénnyel... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!