notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mindent, amit tudni kell a szódavízről

hirdetes

Amit a szódavízről tudni illik

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mindenki tudja, hogy az igazi fröccs nem palackozott szénsavas ásványvízzel, hanem igazi, patronos szódavízzel készül. 

Szódavíz érdekességek

Ez azonban nem csak a hangulat szempontjából fontos, ugyanis míg a palackos ásványvíz kiüti a bor jellegzetes tulajdonságait, addig a kellemesen „szúrós” szóda a legjobbat hozza ki a közkedvelt alkoholos italból.

 

De kire koccintsunk, ha köszönetet szeretnénk mondani a szódavízért? Jedlik Ányos, a XIX. századi tudós és bencés szerzetes nevét sokan a dinamó feltalálása miatt ismerhetik, de azt már kevesen tudják, hogy a víz ezen jellegzetes fogyasztása is miatta terjedt el.

 

Jedlik és barátai, köztük Vörösmarty Mihállyal éppen egy szüreten vettek részt 1844 októberében, Fóton, amikor a tudós először mutatta be szódavízkészítő találmányát ismerőseinek. Vörösmarty nem igazán szívlelte a „buborékos vízzel fogyasztott borra” használt német szót (Spritzer), ezért megalkotta a magyar változatát – ez lett a fröccs, amiről még verset is írt. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

 

<a class="autolinkeles" title="szódavíz" href="https://www.magyarorszagom.hu/szodaviz-.html">Szódavíz</a> érdekességek

Később a szódagyártás az ipar fontos részévé vált Magyarországon. A háztartások az úgynevezett szódástól kapták a szódavizet, aki az üvegpalackokba töltött terméket lovas kocsival, majd a későbbiekben teherautóval szállította házhoz minden egyes nap. A szódavíz olyan jellegzetes itallá vált a magyarok számára, hogy a kommunizmus ideje alatt Rákosi Mátyás tíz filléres árat szabott ki rá, amit egészen 1978-ig nem változtattak meg újra.

 

Bárki bármit is mondjon a szódavízről, valójában egy nagyon egészséges italról van szó. Jedlik idejében még az orvosok is ezt javasoltál a XIX. századi kolerajárvány idején a betegség elkerülésére. Manapság számos felhasználási módja ismert. Önmagában kiválóan oltja a szomjat, de szörpökkel vagy borokkal kombinálva az igazi. A szóda/bor arányától függően több mint tízféle fröccs készíthető el, ezek közül a legnépszerűbbek pedig a kis- illetve a nagyfröccs.

 

A szódavíz jellemzői

A mai szódavíz úgy készül, hogy nagy nyomáson (4-6 bar) szén-dioxidot áramoltatnak át ivóvízen, vagy ásványvízen, ami így sokkal jobban telítődik szénsavval, mint légköri nyomáson: CO2 + H2O ⇌ H2CO3.

 

A palackokat ezen a nagy nyomáson töltik, amikben a gáz oldódása még folytatódik, így azokban a nyomás valamelyest (kb. 10%) lecsökken. A palackban a szabad gáz és a víz aránya 15% / 85%, ami biztosítja a víz kinyerését a palackból. Az oldott CO2 tartalom: kb. 7–8 g/liter, pH értéke 3 és 4 közötti.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
222 903
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
417 105
Közösség

Szótár

Mátraszentimre

Mátraszentimre: Legnagyobb hegységünk, a Mátra egyik legnagyobb településéről van szó... Tovább

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász

Gyulai kolbász vagy gyulai pároskolbász: Hungarikum. A Gyulai Kolbász története lassan... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 225

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Magyar Retró