hirdetes

A legszokatlanabb látnivalók és programok Magyarországon

Sz.F., ZH

Magyarország temérdek népszerű érdekesség hazája a borkóstoló túráktól kezdve egészen Budapest szívéig. Országunk azonban számos igazán furcsa, esetenként kifejezetten bizarr látni- és tennivaló otthona is. Ezekből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót, amit most fel is sorolunk!

A legszokatlanabb látnivalók és programok Magyarországon

A váci múmiák

1994-ben a váci Fehérek templomának felújítását végző munkások elképesztő felfedezést tettek: az épületen dolgozók egy titkos kriptát találtak a templomban, amely több mint 200 egymásra helyezett koporsót rejtett magában. A gyönyörű motívumokkal díszített koporsók természetes úton mumifikálódott emberi maradványokat tartalmaztak. A felfedezés betekintést engedett a XVIII. századi temetkezési szokásokba Magyarországon. A maradványok a váci Tragor Ignác Múzeumban tekinthetők meg.

A Bokodi Lebegő Falu

Ez a festői lebegő falu a Bokodi-tavon található, és már évek óta számos magyar fényképész egyik nagy kedvence. Ennek ellenére kifejezetten érdekes látnivaló, ugyanis nem túl gyakran látogatott helyszín. A falu általában nyáron telik meg élettel. Télen a közeli erőműnek köszönhetően a víz nem fagy be, amit a horgászok előszeretettel használnak ki.

A Bory-vár

A várat Bory Jenő építészmester és szobrász készítette még a XX. század elején feleségének, Komócsin Ilona festőművésznek. A munkálatok 1923-ban kezdődtek meg a vár pedig végül 1959-ben készült el. Az épületben a gótikustól a romantikusig több építészeti irányzat elemei is fellelhetők. A vár tündérmesébe illő külseje és érdekességeket rejtő galériák – a Bory Jenő és Komócsin Ilona alkotásaival – egy igazán különleges élményt garantálnak. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

A legszokatlanabb látnivalók és programok Magyarországon

Busójárás Mohácson

A Dél-magyarországi Mohács ad otthont a minden februárban megrendezett egyedi fesztiválnak. A busójárás a tél elkergetéséről és a tavasz üdvözletéről szól. A szokásnak történelmi alapja is van – busójáráskor a város lakossága városuk visszafoglalására emlékezik meg a törökök kiűzését követően. A hat napon át tartó fesztivál során a férfiak ijesztő maskarákat öltenek magukra és végigjárják a várost, miközben az utcákat megtölti a népzene és az ünnepi hangulat. A fesztivál húshagyó kedden ér véget.

Fekete Sas Patikamúzeum

Székesfehérváron találjuk ezt a történelmi jelentőségű gyógyszertárat, amelynek története egészen 1688-ig nyúlik vissza. Nem meglepő tehát, hogy a város legöregebb ilyen intézményéről van szó. 1745-ben a jezsuitáké lett, akik barokk stílusba öltöztették, 1774-ben pedig ismét tulajdonost váltott. Mindez idő alatt folyamatosan gyógyszertárként működött egészen 1971-ig. A felújított patika napjainkban múzeumként működik, az érdeklődők megismerhetik az intézmény tartalmas múltját. A múzeumban továbbá gyógyszerészeti kiállítások és műalkotások is meg lehet tekinteni.

hirdetes

A legszokatlanabb látnivalók és programok Magyarországon

A palócok földje

Magyarország északi részén található egy kisebb magyar népcsoport, a palócok otthona. A palócok a mai napig megőrizték a hagyományos életvitelt, és szokásokat, amelyeket gondosan ápolnak és igyekeznek fenntartani. Ezek például a népművészetek, fesztiválok, földművelés és építészet.

Éppen ezért érdemes bepillantani a palócok életébe Magyarország ezen területén, ahol az idő mintha megállt volna. Hollókőt, Kazárt és Rimócot mindenképpen érdemes kiemelni, ezek a települések ugyanis ékes példái a palóc kultúrának. Akik többet szeretnének megtudni erről a népcsoportról, azok figyelmébe ajánljuk a Palúc Utat, amely mélyebb betekintést nyújt a régió életébe.

A Recski Nemzeti Emlékpark

A magyarországi kommunista diktatúra során számos munkatábor jött létre. Recsk mellett működött a gulag rendszer egyik legkegyetlenebbjének tartott tábora. Az 1950 és 1953 között működő intézmény politikai foglyok számára jött létre – az ide bekerülőket szörnyű körülmények között tartották. Ezek az idők ugyan elmúltak, de emlékük a mai napig él. A recski emlékparkban a látogatók felfedezhetik a tábort és közelebbről is megismerhetik annak történetét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Téli népszokások

Téli népszokások: Alapvetően meg kell különböztetünk a népszokásokat az időpontok... Tovább

Darnyi Tamás

Darnyi Tamás: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Darnyi Tamás az egyik közülük.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország