hirdetes

Szomorú hírt kaptunk ma: Meghalt Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre

Bettina

Meghalt Móricz Imre, Árvácskának a fia. Móricz Imre 85 éves korában halt meg. 

Meghalt Móricz Imre

Meghalt Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre


85 éves korában távozott el közülünk Móricz Imre gépészmérnök, az egyik legnagyobb magyar író, Móricz Zsigmond fia. Litkei Imre néven született 1935-ben, édesanyja az a Litkei Erzsébet volt. Becenevén Csibe volt, akiről sokáig azt hitték, az író nevelt lánya. A közelmúltban derült ki, hogy valójában Móricz utolsó szerelme volt.

Móricz Imre árvaházi gyerekből lett kétdiplomás, nyelveket beszélő, alkotó ember. Amikor örökbe fogadó apja, Móricz Zsigmond meghalt ő még csak 7 éves volt. Mórciz Imre egész életében vallotta, hogy kitartását, hitét, világlátását neki köszönhette. Édesanyja, az akkor 19 éves Litkei Erzsébet egy fiktív nevet és címet diktált be, amikor az édesapa kilétéről kérdezték a gyermek születésekor.

hirdetes

Az író lánya, Móricz Virág monográfiája alapján hosszú évekig úgy tartotta számon, hogy Móricz Zsigmond 1936 őszén a Ferenc József hídon találkozott az életét kioltani készülő árva Litkei Erzsébettel. Lebeszélte az öngyilkosságról, pártfogásába vette, és lejegyezte élettörténetét. Ezekből a történetekből készültek a Csibe-novellák, majd az Árvácska is. Ezt nem is gondoltad volna, ugye?  Az író a hivatalos életrajz szerint először örökbe fogadta a lányt, majd a lánynak az apa nélkül született fiát is, Imrét.

Maga Móricz Imre azonban Móricz Zsigmondot tekintette az apjának. Nézd meg a videót, hogy mesélt magáról Móricz Zsigmond:

Móricz Imre így nyilatkozott:

“Anyám úgy szólította őt, hogy ‘Apuka’, én meg ezek után ‘Papának’ hívtam. Valamivel később a nevére vett, örökbe fogadott. Másfél évig együtt éltünk hármasban, még nem voltam iskolás, de már olvasni tanított. Aztán ő meghalt, s én ismét nevelőszülőkhöz kerültem. Anyám később magához vett, ám mikor a nevelőapámat ‘Apunak’ szólítottam, félrehívott, és azt mondta: ne hívd őt így, mert a te apád Móricz Zsigmond.”

hirdetes

Két diplomát, 3 nyelvvizsgát, majd doktorátust is szerzett. Később, a 70-es években ENSZ-ösztöndíjjal Nyugat-Németországban dolgozott vízierőművek tervezésén, majd egyike lett az első magyar mérnököknek, akik számítógépet használtak a munkához, ami akkoriban nagyon nagy újdonságnak számított. Később Finnországban tervezett erőműveket sikeresen.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Főzés

A főzés egy olyan konyhatechnológiai hőközlési művelet, melynek során az... Tovább

Debreceni mézeskalács

Debreceni mézeskalács: Debreceni mézeskalács számtalan formában és méretben készül pirosra... Tovább

Tovább a lexikonra
Regény