hirdetes

A halhatatlan Szomszédok

Pi

Egy sorozat, mely az első szappanoperának számított Magyarországon. Úttörő volt a korában, mellyel kapcsolatban egy biztos: befejezése után több, mint két évtizeddel is benne él a magyar köztudatban. Innen lehet tudni, hogy valami korszakalkotó volt-e. A Szomszédok az volt.

Szomszédok a mindennapokból

Ma már mint egy legendás sorozat, úgy él az emlékezetünkben a Szomszédok. Megannyi híres színész mutatta meg tudását az első, klasszikus magyar teleregényben. Voltak akik a pályájuk végén szerepeltek benne, de akadtak olyanok is, akik itt bontakoztak ki igazán első alkalommal.

Érdekes kérdés, hogy mai szemmel nézhető volt-e a Szomszédok? Annyi mindent láthatunk manapság a tv adók százain és az online stream virágkorában, hogy az, hogy egy sorozat nézhető-e vagy sem, illetve, hogy jó-e vagy sem, az már tág határok között mozog. Az idősebb generáció ajnározza, a fiatalabbak pedig vagy nem mondanak róla véleményt, vagy negatív kritikákat fogalmaznak meg  a teleregényről.

hirdetes

Az első részt 1987 februárjában, míg a záró epizódot 1999. december 30-án adta le a Magyar Televízió. A kultikus sorozatot többször ismételték: legutóbb az M3 csatorna 2017-ben.
A kornak megfelelő volt az alapszituáció, hiszen egy gazdagréti panellakás első emeletén zajlottak az események. Ezen a bizonyos emeleten laktak Magenheimék, Takácsék és Vágásiék.
Érdekesség, hogy, a stáb meg is kapta a forgatás idejére a teljes emeletet.

hirdetes

A sorozat a fenti három család költözésével kezdődött. A sorozat ötlete a BBC EastEnders című sorozata nyomán született, ám a Szomszédok kevesebb külsős helyszínen játszódik és jobban fókuszál a szereplőkre. Magyarországra Czető Bernát Lászlóé hozta be az ötletet, aki kijárta, hogy a televízió akkori vezetői 1986-ban rábólintsanak a sorozat tervére.

Az epizódok 30 percesek voltak és nem csak a már említett 1 forgatási helyszín volt. A gazdagréti lakótelep mellett forgattak még a Csiki-hegyek Utcai Általános Iskolában is. Alma presszója az Alkotás úton állt, míg Etus lakása az Ugron Gábor utcában volt. Mindezek mellett sokszor forgattak még a Budafoki piacon is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kásás Tamás

Kásás Tamás: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kásás Tamás háromszoros olimpiai... Tovább

Eu belépés napja

Eu belépés napja: Május 1.:2004 május 1-től Magyarország kilenc más országgal együtt... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!