hirdetes

15 dolog a régi Szovjetunióból, amiről nagyszüleink meséltek nekünk

B. Á. , ZH

Nagy örömmel hallgattam mindig nagyszüleim meséit a régi korokról – beszéltek arról, hogy mit csináltak akkoriban, milyen házi praktikák származnak régről, mikre voltak rákényszerülve a pénzhiány miatt. Nem volt pazarlás, nem dobtak ki szinte semmit, mindent felhasználtak arra, hogy megkönnyíthessék a mindennapokat, mostani cikkemben mutatok nektek 15 olyan régi dolgot, melyek a régi Szovjetunióban élő emberekere volt jellemző. 

Érdekes dolgok szovjetektől

Örökségünk a szovjetektől

Nagyszüleinktől tudjuk, hogy az ablakokat újságpapír segítségével lehet tökéletesen csíkmentesen megtisztítani – akkoriban nem volt papírtörlő, így pazarlás sem, a megvásárolt újságokat félretették és felhasználták. Régebben minden háztartásban raktároztak, amikor pedig elfogyott a tárolásra használt hálós zsák, akkor a harisnyazoknikban, nadrágokban folytatták a tárolást. 

Nagyszüleink még a reklámszatyrokat is újrahasznosították, sokszor kimosták ezeket a darabokat, még véletlenül sem dobták ki. Ugyanígy bántak a tejfölös poharakkal, valamint a tejeszacskókkal, megbecsülték mindet, mert nem igazán voltak – érdekesség, hogy voltak olyanok is, akik lábtörlőt készítettek a tejeszacskókból. 

Szovjetunióból megmaradt dolgaink

hirdetes

Nagyszüleinknek sokszor nem volt pénzük arra, hogy a gyerekeknek nyalókát vásároljanak, ezért kanalas megoldással elkészítették a házi nyalókát, ami ugyanolyan finom volt. A pazarlás nem volt jellemző a sminkelés idején sem, a maradék rúzst például gyufa segítségével kanalazták ki. Nagy divat volt akkoriban a varrás és a stoppilás is, volt olyan zokni, amit 20-30-szor stoppoltak meg, szinte semmit nem dobtak a kukába. Érdekesség, hogy a harisnyák megvarrására hajszálakat is használtak, ugyanis akkoriban mindenkinek elég erős volt a haja ahhoz, hogy alkalmas legyen erre. 

Nagyszüleink még kézzel mostak, nem voltak olyan masinák, mint ma. Ha pedig fertőtleníteni szerették volna a ruhadarabokat, terítőket, egyszerűen bedobták forrásban lévő vízbe, alaposan megkeverték, majd kivették belőle. Nagyszüleink találékonyságát mutatja, hogy ők magukat készítették a függönyöket, gemkapcsokból és cukorkacsomagolásokból. Ráadásul ők készítették a díszpárnákat, paplanokat, sokan maguk varrták a ruhájukat is. 

hirdetes

Nagyszüleink a szappant sem pazarolták, a régi, alig használt, kisebb darabokban heverő szappanokat összegyűjtötték és főztek belőlük egy nagyot, amit újra tudtak használni. Szinte mindent maguk javítottak a ház körül, az ablakszárnyak réseit például ragasztószalaggal tömték be. 

Más volt az élet akkoriban, sok volt a nélkülözés, kevés volt a pénz, de az is biztos, hogy sokat tanulhatnánk nagyszüleinktől, mivel jelenleg sok helyen azt tapasztalom, hogy rengeteg a felesleges pazarlás. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nógrád megye

Nógrád megye: Nógrád megye az ország északi részében található. Határmegyének számít,... Tovább

Egerszalók sódombjai

Egerszalók sódombjai: Egerszalók, de nyugodtan mondhatjuk, hogy egész Magyarország egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!