hirdetes

Erre érdemes emlékezni – ilyen volt a szüret az 1950-es, ’60-as években!

TK, ZH

Sokan mondják, hogy régen minden más volt – ez pedig a szüreteléssel kapcsolatban tényleg helytálló! Lássuk, milyen is volt a szüretelés az 1950-es, ’60-as években.

Szüretelés régen

Miért is volt másabb a szüretelés régen? Talán a legnagyobb indoka, hogy akkor még semmi sem volt gépesítve. Emellett az egyik legnagyszabásúbb eseménynek számított az évnek ezen időszakában – nagyszüleink idejében, valamint természetesen korábban is rendkívül nagy társas eseménynek számított, amire egész évben mindenki lázasan készült. Családok, gyerekek, felnőttek egyaránt várták és sokáig emlékeztek az évenkénti szüretelésre.


Hogyan zajlott a szüret régebben?


Mint már említettem, a szüret régen az egyik legnagyobb társasági eseménynek számított, egyike volt a nagy közös ünnepeknek, melyet óriási mulatsággal zártak a nap végén – hatalmas szerepe volt a közösségek életében.


Éppen ezért is, a faluban, aki tehette, elment a szőlőbirtokaira, így is segítve az ottani embereket, akik a megtermelt szőlőből isteni borokat készítettek a munka végeztével.

hirdetes

Most galériánkból is nosztalgiázhatsz – tekintsd meg azt Te is!


A szüretelés ekkor még nem egy-két napig tartott, hanem akár hetekig elhúzódott, hiszen minden szőlőfajta más időben érik, de ezt senki sem bánta. Minden nap végén vidáman mulattak az egybegyűltek, közösen megünnepelve az aznapi bőséges termés begyűjtését.


Manapság már ezzel szemben mindent gépesítve végeznek el, mely alól a szüretelés sem kivétel – ezért viszont már jelentősége is csökkent, amennyiben a közösség építésre gondolunk.


Az év egyik legfontosabb eseménye


Anno, amikor szüretelés zajlott, még a törvénykezés is szünetelt, hiszen mindenki igyekezett ennek a nagy dolognak a részese lenni, kivenni részét a munkából. Ez pedig rangtól és gazdaságtól független volt, mindenki ott volt, aki élt és mozgott. Ekkor még a vitézek is hazatértek, persze ennek más oka is volt a munka elvégzésén kívül. Akkoriban ekkor találkozott a falu apraja nagyja, így ez azt is jelentette, hogy ekkor volt lehetséges az ismerkedés, ekkor tudtak beszélni a falu kiszemelt lányaival.

hirdetes

A kép forrása: Fortepan / Erdei Katalin

 

Cikkünk még nem ért véget, amennyiben szeretnél többet megtudni a szüretről, akkor lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ukrajna

Ukrajna: Ukrajna kelet-európai állam. Keletről és északkeletről Oroszország, északnyugatról... Tovább

Dunai panoráma

Dunai panoráma: Milliók kedvence, Budapest első számú reklámarca. A dunai panorámába... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!