hirdetes

Nobel-díjas lábnyomok Balatonfüreden: Sétálj velem végig a Tagore Sétány történetén!

SzT
Emlékfák és legendák: Fedezd fel a Tagore Sétányt Balatonfüreden!

A Tagore Sétány az emlékfák és szobrok sétánya

A Tagore sétány nemcsak Tagore emlékfájának ad otthont, hanem számos más híresség is ültetett itt fákat az évek során. Politikusok, költők, Nobel-díjasok és tudósok mind-mind hozzájárultak a sétány varázsához. Sétánk során találkozhatunk Farkas Bertalan, Marx György, Teller Ede és Valerij Kubaszov emlékfáival is. Az 1956-ban felállított Tagore bronzszobor mellett található emléktábla pedig az ő versét idézi, amelyet a faültetés alkalmából írt:

,,Ha nem vagyok többé a földön, ó fám –
Susogtasd tavasszal megújuló leveleidet
Az erre vándorlók fölött
A költő szeretett, míg élt“

A Halász és a Révész legendája

A sétány egyik legérdekesebb szobrai Pásztor János alkotásai, a Halász és a Révész. Ezek a szobrok nemcsak művészi értéket képviselnek, hanem egy különleges hiedelem is fűződik hozzájuk: ha megsimogatjuk a szobrok csizmáját, biztosan visszatérünk még Balatonfüredre. Hogy mennyire igaz ez a legenda, azt mindenki maga döntheti el, de egy biztos: a csizmák szép fényesek, ami azt mutatja, hogy sokan hisznek benne.

hirdetes

Borhetek és nyári fesztiválok a Tagore Sétányon

hirdetes

A Tagore sétány nemcsak a történelem és a művészet kedvelőinek paradicsoma, hanem a szórakozás és a kikapcsolódás helyszíne is. Minden év augusztusában ,,kinőnek“ a sétány közepén a Borhetek sátrai, ahol a vendégek élő szobrok, zenészek és mutatványosok előadásait élvezhetik, miközben a Balaton legfinomabb borait kóstolhatják. A Kékszalag vitorlásverseny idején is rengeteg program várja az erre sétálókat, ahogy a nagy balatonfüredi események szinte mindegyike ’Füred szívében, a Tagore sétányon zajlik.

A modern és a történelmi találkozása

Ahogy nyugat felé haladunk, a sétány mentén a múlt századi hangulat keveredik a modernséggel. Balatonfüred egyik legpatinásabb épülete, a balatoni vitorlázás első klubháza ad otthont egy modern, interaktív vitorlázástörténeti kiállításnak. Itt a látogatók nemcsak a balatoni vitorlázás múltját ismerhetik meg, hanem interaktív élményekkel is gazdagodhatnak, mint például egy viharszimulátor kipróbálása.

Még ez sem a cikk vége. A következő oldalon még többet tudhatsz meg a balatonfüredi Tagore Sétányról. Lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Victor Vasarely

Victor Vasarely: 1908-ban született Pécsett. Eredeti neve Vásárhelyi Győző volt.Vasarely a... Tovább

Túzok

Túzok:  nemzeti értékünk, szigorúan védett állatok közé tartozik. A túzok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!