Találmányok, amiket magyaroknak köszönhetünk!

hirdetes

Találmányok, amik nem léteznének a magyarok nélkül

LK
hirdetes

A magyar nép leleményességére számtalan bizonyítékot találhatunk, amelyek világszerte milliók, vagy akár milliárdok életét teszik egyszerűbbé találmányok és technológiák formájában. Érdekes módon sok honfitársunk sincs tisztában vele, hogy hány, ma már alapvetőnek számító dolog vesz körül bennünket, amelyeken mind ott kellene, hogy szerepeljen egy magyar zseni neve.

Találmányok, amiket magyaroknak köszönhetünk!

A következőkben csupán néhányat sorolnánk fel azon érdekességek közül, amikkel a magyarok ajándékozták meg a világot!

 

1. Magyarok nélkül talán nem is létezne a golyóstoll

Ha valakihez odamész az utcán, és megkérded tőle, hogy tudja-e, ki volt az a Bíró László, akkor könnyen lehet, hogy nem lesz a válasz. Az azonban biztos, hogy ha a kezébe nyomsz egy golyóstollat, néhány könnyed mozdulattal gond nélkül leírja az illető nevét egy papírdarabra. Bíró László nélkül azonban nem is létezne ez a népszerű íróeszköz, amit napi szinten milliárdnyi ember használ világszerte.

hirdetes

 

2. Az egyik legfontosabb vitaminunk

Szent-Györgyi Albert neve már biztosan többeknek cseng ismerősként. A magyar orvosnak köszönhetően a világ már hosszú évtizedek óta tud a C-vitaminról, és annak elengedhetetlen szerepéről az immunrendszer működtetésében. Szent-Györgyi úr nélkül a világ valószínűleg messze nem lenne ennyire egészséges, mint ma.

 

3. A szó, amit az angolok vettek át tőlünk

Nos, ez az állítás csak félig igaz, de mindenképpen érdekes, és nagyon kevés magyar (vagy angol) anyanyelvű tud róla. A ’coach’ (kócs) angol szó többféleképpen is lefordítható magyarra, első sorban jelenthet edzőt/edzést, illetve távolsági buszt/kocsit is. Ha jobban megfigyeljük, a magyar kocsi szó hangzása hasonlít az angol formára – ez pedig nem véletlen. A hintót ugyanis egy Kocs nevet viselő magyar településen találták fel, és innen terjedt el egész Európában. A német ’Kutsche’ és a cseh ’koč’ szavak szintén a magyar ’kocsiból’ származnak.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek

Szótár

Hévíz

Hévíz egy város az ország nyugati felében, nem messze a Balatontól. Két dologról híres: a... Tovább

Szerbia

Szerbia: Szerbia, hivatalos nevén Szerbia Köztársaság délkelet-európai állam. Manapság... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.