hirdetes

Találmányok, amik nem léteznének a magyarok nélkül

LK

A magyar nép leleményességére számtalan bizonyítékot találhatunk, amelyek világszerte milliók, vagy akár milliárdok életét teszik egyszerűbbé találmányok és technológiák formájában. Érdekes módon sok honfitársunk sincs tisztában vele, hogy hány, ma már alapvetőnek számító dolog vesz körül bennünket, amelyeken mind ott kellene, hogy szerepeljen egy magyar zseni neve.

Találmányok, amiket magyaroknak köszönhetünk!

A következőkben csupán néhányat sorolnánk fel azon érdekességek közül, amikkel a magyarok ajándékozták meg a világot!

1. Magyarok nélkül talán nem is létezne a golyóstoll

Ha valakihez odamész az utcán, és megkérded tőle, hogy tudja-e, ki volt az a Bíró László, akkor könnyen lehet, hogy nem lesz a válasz. Az azonban biztos, hogy ha a kezébe nyomsz egy golyóstollat, néhány könnyed mozdulattal gond nélkül leírja az illető nevét egy papírdarabra. Bíró László nélkül azonban nem is létezne ez a népszerű íróeszköz, amit napi szinten milliárdnyi ember használ világszerte.

2. Az egyik legfontosabb vitaminunk

Szent-Györgyi Albert neve már biztosan többeknek cseng ismerősként. A magyar orvosnak köszönhetően a világ már hosszú évtizedek óta tud a C-vitaminról, és annak elengedhetetlen szerepéről az immunrendszer működtetésében. Szent-Györgyi úr nélkül a világ valószínűleg messze nem lenne ennyire egészséges, mint ma.

3. A szó, amit az angolok vettek át tőlünk

Nos, ez az állítás csak félig igaz, de mindenképpen érdekes, és nagyon kevés magyar (vagy angol) anyanyelvű tud róla. A ’coach’ (kócs) angol szó többféleképpen is lefordítható magyarra, első sorban jelenthet edzőt/edzést, illetve távolsági buszt/kocsit is. Ha jobban megfigyeljük, a magyar kocsi szó hangzása hasonlít az angol formára – ez pedig nem véletlen. A hintót ugyanis egy Kocs nevet viselő magyar településen találták fel, és innen terjedt el egész Európában. A német ’Kutsche’ és a cseh ’koč’ szavak szintén a magyar ’kocsiból’ származnak.

hirdetes
Találmányok, amiket magyaroknak köszönhetünk!

4. Magyarok nélkül lassabban fejlődött volna a közlekedés

Kandó Kálmánt a villamosvasutak atyjaként is szokás emlegetni. A zseniális magyar mérnök háromfázisú motorja és generátora nélkül ugyanis a villamos közlekedés nem tartana ott, ahol ma, és jóval több busz és autó füstjét eregetnénk a levegőbe napi szinten.

5. Luke sosem kapta volna meg az üzenetet, ami megváltoztatta az életét

A legendás Csillagok Háborúja filmsorozat elsőként elkészült epizódjában, Obi-Wan Kenobi egy egy holografikus üzenetet kap Leia hercegnőtől, ami gyökerestől megváltoztatja a fiatal Luke Skywalker életét. A holográfia ötlete azonban fel sem merült volna George Lukas fejében, ha Gábor Dénes magyar fizikus ki nem dolgozza azt évtizedekkel a film elkészítése előtt.

6. Egy világ tele magyarokkal

Magyarország temérdek világsztár életének kiindulópontja is volt. Az elmúl évszázad háborúi és a kommunizmus alatt rengeteg család menekült nyugatra, sokan meg sem álltak az Egyesült Államokig. Rengeteg híresség ilyen menekült családok sarjaként csinálta meg sikerét a tengeren túl, vagy közelebbi, európai országokban, míg mások sokkal később, a rendszerváltás után találták meg sikerüket határainkon túl. Csak hogy néhányat említsünk, magyar gyökerekből indult Tony Curtis, Drew Barrymore, Adrian Brody, Peter Falk, Calvin Klein, Gene Simmons, Harry Houdini és még sokan mások is.

hirdetes
Találmányok, amiket magyaroknak köszönhetünk!

7. Magyarok nélkül a világ kevesebb szeszes italt élvezhetne

A magyar borok sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Tokaji aszút XV. Lajos francia király „A borok királya, a királyok bora” névvel illette. A szeszes szőlőcsodák az egész világot meghódították, de hasonló elismerést érdemel a mai napig magyar családi recept alapján készülő Unicum is.

8. Az atombombába magyar elmék is beledolgoztak

Egy ilyen leleményes nemzetnél elkerülhetetlen, hogy abból a rengeteg zsenialitásból kevésbé humánus dolgok is szülessenek. Teller Ede és Szilárd Leó magyar fizikusok mindketten részt vettek az Egyesült Államok által működtetett szupertitkos Manhattan-tervben, amelynek célja az első atombomba elkészítése volt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Székely zászló

Székely zászló: A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos zászlója és... Tovább

Munkácsy Mihály

Munkácsy Mihály: személyében az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőről beszélhetünk.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!