hirdetes

Melyek a TB támogatott fogászati kezelések? Miért mennyit kell fizetni a fogorvosnál?

VN

Sokan nincsenek tisztában a fogászaton felmerülő költségekkel, azzal, hogy melyik szolgáltatás pontosan mennyibe kerül, egyáltalán miért kell fizetni, és mi az, amit támogat a társadalombiztosítás. Nézzük meg ezeket részletesen!

TB által támogatott fogászati kezelés kinek jár?

Milyen feltételek mellett jár TB által támogatott fogászati kezelés? 

Sokan járnak magánfogászatokra, annak ellenére, hogy TB támogatott fogászati kezelések is vannak. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen kedvezmények vehetőek igénybe az ilyen fogorvosoknál, mire terjed ki a biztosítás, amit mindenki havi szinten fizet kötelező jelleggel. Alapszabályként a lakóhely, illetve tartózkodási hely szerinti körzeti fogászaton jár az ellátás, de más körzet fogorvosa is elvállalhatja a kezelést. A TB által támogatott fogászati kezelés feltétele a TAJ-kártya, valamint a személyi igazolvány felmutatása. Az alap ellátáshoz nem szükséges beutaló.

Milyen TB által támogatott fogászati eljárások vannak?

Mindenki számára elérhető az évente egyszeri fogorvosi szűrővizsgálat, illetve a sürgősségi ellátás is teljesen ingyenes, de szakorvosi beutalóval lehetőség van góckutatás, valamint más alapbetegségekhez kapcsolódó fog-és szájsebészeti betegségek igénybevételére is. Szintén finanszírozza a társadalombiztosító a fogsebészeti ellátásokat, fogkő eltávolítást, az ínyelváltozások kezelését, de még a fogmegtartó kezeléseket is, ide a különböző tömések tartoznak, amikre még garanciát is kötelesek vállalni. Azonban van egy kis bökkenő a dologban. Csupán az ellátás ingyenes, a fogtechnikai költségeket, a fogpótlást, valamint a fogtechnikus munkáját a betegnek kell megfizetnie.

hirdetes

Korfüggően igénybe vehető fogászati támogatások az eljárásokra

Különleges kedvezményekre jogosultak a 18 éves kor alattiak, illetve a 18 éves kor feletti nappali tagozatos középiskolások, szakképző iskolások, a várandósuk a terhesség kezdetétől, a szülést követő 90. napig, illetve a 62 éves kor felettiek. 18 éves kor alatt akár a fogszabályzás és térítésmentes lehet. Az ebbe a csoportba tartozók jóval szélesebb fogászati támogatást kaphatnak, számukra valamennyi fogászati vizsgálat, valamint kezelés is térítések nélkül igénybe vehető.

hirdetes

Mennyibe kerülnek a fogászati eljárások? 

Látható, hogy a legtöbb fogászati eljárás sajnos nincsen ingyen. Sok esetben a sürgősségi eljárás alatt is azt kell érteni, hogy a leggyorsabb módszerrel csillapítják a bajt, nem pedig azt, hogy a legjobb módszerrel kezelik. De mennyibe kerülnek a magán fogorvosi szolgáltatások, miért kell fizetni és mennyit? Itt van egy nagyon jó összefoglaló a magán fogorvos árakkal kapcsolatban, amiben leírják, hogy pontosan hogyan kell kalkulálni, mennyi az annyi! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton szelet

Balaton szelet: az egyik legklasszikusabb magyar édesség. Sokak által kedvelt, már a 80-as... Tovább

Ady Endre

Ady Endre: teljes nevén diósadi Ady András Endre a huszadik század egyik legjelentősebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek