hirdetes

Ez a hely a nagybetűs Csoda: Tarcal Áldó Krisztus szobra a csodás tengerszem mellett

VN

Most írjam azt megint, amivel minden ilyen cikkemet kezdeni szoktam? Hazánk telis-tele van szebbnél szebb kincsekkel, ezért csodaszép helyek nézésének reményében egyáltalán nem kötelező elhagyni az országhatárt. Tarcal például egy 3000 főt sem számláló kicsiny település, de egy igazi kincses bánya. A Tarcali tengerszem mellett álló Áldó krisztus szobrot neked is látnod kell!

Tarcal Áldó Krisztus szobor Tokaj

Tarcal: Tokaj kincse

Ha azt mondom Tokaj, vajon hány százezer magyarnak cseng azonnal a fülében a „Tokaj szőlővesszein” Himnusz idézet? Tokaj hozzátartozik hazánk különleges történelméhez, és mindennapjaink szerves része. A tokaji tájak minden bizonnyal szíved legmélyéig hatolnak majd, nemcsak a Himnusz sorai, hanem különleges szépsége miatt is. Ennek a csodás Tokaj vidékének egy igazi ékköve Tarcal települése. A község 3000-nél is kevesebb lakost számol, igazi bájos kis utcái vannak, története pedig összefonódott Tokaj történetével. Olyan látnivalók találhatóak Tarcalon, mint a Degenfeld-kastély, Andrássy-kúria, Andrássy László háza, egy csodaszép, gótikus stílusú római katolikus templom, barokk stílusú római katolikus kápolna, a 18. századból ránk maradt Szent Teréz-kápolna, a szintén különleges Tarcali zsinagóga, Tarcal vezér szobra, és a címadó Áldó Krisztus Szobor.

Magyarország legimpozánsabb Krisztus szobra- a Tarcali Áldó Krisztus szobor

Majdnem 50 tonnát nyújt az első látásra is ámulatba ejtő, impozáns Krisztus szobor. Kétségeken kívül áll, hogy hazánk legimpozánsabb ilyen jellegű látványossága, ami 8, 5 méteres magasságával áll a Tarcali domb legtetején. A Tokaji borvidék szívében található a szobor, nem messze a Tarcali tengerszem mellett. Nemcsak a szobor látványos, hanem a szobor lábától nyíló hihetetlenül szép körpanoráma is megér egy két hűhát- a tokaji szőlővesszők, a tengerszem kékje, az Alföld síkjának végtelenje biztosan le fog varázsolni! Egyébként a szobrot 2015-ben áldották fel, tehát a frissessége lehet az oka annak, ha esetleg még nem hallottál róla. 

hirdetes

A Tarcali Áldó krisztus szobor története

A hatalmas szobor 5 hatalmas gránittömbből készült el. Petró Attilának köszönhetjük ezt a lenyűgöző kincset, Tokaj szívében. A megépítésének története is igen különleges, mondhatni olyannyira csodálatos, mint maga a hely. Petró Attila, aki teljesen véletlenül márvány- és kőfeldolgozással foglalkozó cégvezető, talált egy Áldó Jézust ábrázoló képet a Szent Teréz-kápolnában, ekkor határozta el magát a szobor megépítése mellett. A készítő az alkotást Tarcal községének adományozta, azzal az egy kitétellel, hogy megfelelő helyet biztosítanak ennek a kulturális kincsnek. Szerintünk sikerült!

A Tarcali Áldó krisztus szobor megközelítése

A dombra a szoborhoz csak gyalogosan lehet felmenni, de nagyon jól kiépített út, valamint lépcső segíti ezt. A Könyves Kálmán utcában, a református és a katolikus templom közötti részen lehet biztonságosan parkolni a Tarcali Áldó krisztus szobor látogatása során, innen táblák vezetnek fel a kezdetben aszfaltos úton. Útközben vannak nemcsak pihenőhelyek, hanem kijelölt piknik helyek is. A szobor alatt egy helyen kettéválik az út: van egy kényelmesen kanyargó sétány, és egy meredekebb nyílegyenes lépcsősor is. Az út során lehetőség van a tengerszemhez menő útra is rácsatlakozni.

hirdetes
Egy kis fontos update, amit egy Facebook csoportban olvastunk:„Csak kiegészítésként: eddig minden szezonban -hétvégeken- elektromos kisbusz vitte fel az időseket, és a mozgáskorlátozottakat (ingyen!) a szoborhoz! A kisbusz a templom mögötti parkolóból indult, és ahogy odaérkezett rászoruló, indult is fel vele… Nagyon jó kezdeményezés, és szerintem idén is működik! Érdemes esetleg informálódni a tarcali Önkormányzatnál!” És még egy olyan képet is láttunk, hogy májusban levendulákkal körbeültetve tündököl ez az egyébként is szépséges hely! 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kis-Balaton

Elfeledett helyszín, mely nagy része a nagyközönség elől el van zárva, hiszen itt fokozottan... Tovább

Feszty-körkép

Feszty-körkép: A Feszty-körkép (A magyarok bejövetele) Feszty Árpád festőművész... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!