hirdetes

Fedezzük fel Tatát

SZ.F.

Ha Magyarország a vizek országa, akkor Tata a vizek városa, mivel 2010-ben Tatát választották meg a biológiai sokszínűség magyar fővárosának. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a mesébe illő településsel! 

Tata bemutatása

A város Komárom-Esztergom megyében van, mintegy 70 km-re Budapesttől és egy rendkívül népszerű turisztikai célpontnak számít. Bár közúti és vasúti csomópont egyben (az M1-es út Bécstől Budapestig és az Budapest-Bécs vasútvonal is itt halad át), a város igazán békés. Lássuk, hogy miért éri meg ellátogatni ide!

Tata ősidők óta lakott település, ezt az itt feltárt, ősemberre utaló régészeti leletek is bizonyítják. Az évezredek során a kedvező létfeltételek, a hévforrások mindig a környékre vonzották az embert. A tatai porhanyó-bányában körülbelül százezer éves, a Würm-eljegesedés korai szakaszából való származó telepet tártak fel. Az ősember itt is kiszáradt mésztufa-medencékbe telepedett be. A kova és kvarciteszközök mellett fontos emlék a mamutfog lemezből készült csurunga. A korábban karcolt amulettként leírt Nummulites váz autentikus volta kétséges, mivel nem az ásatás során került elő.

A tatai ősembercsoport ideiglenes szállása lehetett a közeli Szelim-lyuk Tatabányán. Miután a rómaiak elfoglalták Pannóniát, a Duna mentén megépítették a limes egyik fontos katonai táborát, Brigetiot (Ószőny). A Tatához közeli tábort a Látó-hegy oldalán végigfutó római vízvezetéken, az úgynevezett Kismosó-forrásokból látták el ivóvízzel. A népvándorlás idejéből Tatán és környékén germán és avar leletek kerültek elő nagyobb számban. A következő oldalon bemutatom Tata legszebb városrészeit, amit látnotok kell nektek is! 

hirdetes
Tata bemutatása

Az Öreg-tó

A tónak beszédes neve van, mivel ez Magyarország első és egyben legrégebbi mesterséges halásztava. Az Által-ér köti össze a Dunával, ezért az évek során a város több áradást is elszenvedett. 2010-ben a vízszint 258 cm volt, ami egy méterrel meghaladja a tó átlagos vízszintjét. Az élővilág is figyelemre méltó; sok ritka madárfajta halad át ezen a területen vándorlásuk során.

A tatai kastély 

A tatai kastély az Öreg-tó partján áll, itt építette 1397 és 1409 között Luxemburgi Zsigmond. Az épület fénykorát Mátyás uralkodása idején élte, amikor felújították az olasz vízi kastélyok stílusa alapján és az uralkodó nyári kastélyának használta.

Az Esterházy-kastély

hirdetes

Az Esterházy-kastély rögtön a tatai kastély mellett van, nem messze a tótól. Az 1776-ban épült kastély történelme igen tartalmas: a bútorzatot 1945-ben szovjet csapatok elpusztították, ezután az épület kórházként működött. Ma a kastély üres – az erre vonatkozó számos terv egyikét sem valósították meg.

Tata bemutatása

Az Angolpark

Az Angolpark is az Öreg-tó közelében helyezkedik el. A terület szinte tele van forrásokkal, így 1783-ban Böhm Ferenc mérnök ide építtette ki a parkot. A park érdekessége, hogy mesterséges romok is találhatóak benne, hogy a romantikusan régies hangulatot fenntartsák. 1955-ben a parkot védett területté nyilvánították. A parkban kiépített szabadtéri színház és a nyaranta itt előadott darabok országszerte híresek.

A városnéző kisvonat

Tata rengeteg látványosságát érdemes a kisvonattal megnézni, amely 50 perc alatt a nevezetességek többségén körbe viszi az odalátogatókat. Érdemes idő előtt tájékozódni a mentrendről is.

Víz, Zene, Virágfesztivál

Ha még nincs programod június végére (23-25.), akkor szerencséd van; éppen ilyenkor tartják Tatán a Víz, Zene, Virágfesztivált. A fesztivált az Öreg-tó mellett rendezik meg, ami már önmagában megteremti a jó hangulatot. A beszédes név tartalmazza az ünnepség fő elemeit: a víz a vízi karneválra vonatkozik, amikor a lámpásokkal díszített csónakok és tatai kastély romantikus látványában gyönyörködhetünk a parton. A virág a kastélyban rendezett kertészeti versenyt, a zene pedig a fesztivál során rendezett koncerteket takarja. A fesztivál nem csak a város nevezetességeinek végig nézésére nyújt remek lehetőséget, hanem a helyi kulturális életben való részvételre is.

Tata bemutatása

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Advent

Advent: a téli, azon belül pedig a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó esemény. Advent a... Tovább

Kalocsai fűszerpaprika

Kalocsai fűszerpaprika: A kizárólag magyar nemesítésből származó fajták termesztése és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!