hirdetes

Bakancslistás hely Zalaszántó mellett – érdemes Neked is meglátogatnod a Tátika-várat!

TK, ZH
Tátika-vár

Ezután a 14. században megszállta a Kőszegi nemzetség, majd egy hadjárat során Károly Róbert szerezte vissza tőlük. Innentől kezdve a vár rengeteg tulajdonost tudhatott magáénak – egészen a XVI. század közepéig. Ekkorra már csupán egy jelentéktelen, magánkézben lévő várként tartották számon. 


A vár kalandos történetére végül a 2000-es években végrehajtott, nagyon részletes régészeti feltárás tett pontot. 


Hogyan is nézett ki a vár eredetileg?


Egy itáliai hadmérnök fennmaradt rajzai alapján a várnak a bejáratát kaputorony alkotta, ami a hosszúkás várudvart szegélyező öregtoronyhoz és emeletes palotaszárnyhoz vezetett. Védművei ekkor már leromlott állapotban voltak, őrsége sem volt jelentős.


Az építményt a vég végül akkor érte el, amikor egy portyázó török csapat lerohanta és elfoglalta – 1589-ben. Ekkor már nem építették újra. 1713-ban végül egy hadgyakorlat keretein belül felgyújtották az akkor már elhagyott várat. 1741-ben már csak egy romról beszélhetünk.

hirdetes


Hogyan lehet megközelíteni?


Amennyiben szeretnénk meglátogatni a Tátika-várat, Zalaszántóról kell megkezdenünk könnyű túránkat, melyet a természet nyugalma fog majd végig kísérni. Ahogy a települést elhagyjuk, Sümeg felé kell fordulni, ahol már látható lesz egy bekötőút, ahol megtalálható a várhoz vezető útvonal táblája.


Innen a szélesebb, enyhén emelkedős utat kell követnünk a hegy irányába, egy elágazásig, ahol már folyamatosan találkozhatunk majd az útvonal jelzéseivel. Ez a jelzés egy piros „VÁR” felirat lesz – nem fogjuk tudni összetéveszteni semmivel. Érdemes megemlíteni, hogy az Országos Kék Túra útvonala is erre vezet.

hirdetes


A vár legendája


A várhoz múltjával kapcsolatban több legenda is kapcsolódik – az egyik pedig a Hévízi-tóhoz köthető. A történet szerint a Tátika kapitányának lánya egy betegség végett nem tudta mozgatni lábait. Ezt a szomorúságot a vár kapitánya csupán legjobb barátjával osztotta meg, aki szerelmes volt a fiatal lányba – érzései viszonzottak voltak. A fiú célként azt tűzte ki, hogy meggyógyítja a lányt. Egy cigányasszony mesélt neki egy érdekes illatú tóról, ahova másnap el is ment a lánnyal. A monda szerint csoda történt – a lány megmártózott a tóban, s ezután már saját lábán ment fel a vár második emeletére.

Te jártál már az említett helyen?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lendvai vár

Lendvai vár: manapság sajnos Szlovéniában található, pedig nemzeti értékünknek számít. A... Tovább

Balatonboglári borvidék

Balatonboglári borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Balatonboglári borvidék Somogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem
X
Kövess minket facebookon!