hirdetes

Tavaszi kertészkedés - ezeket ültesd a konyhakertbe!

Puskás Rékka, ZH

Akik szeretnek főzni, gyakran szeretnek kis konyhakertet is ápolni, ha van rá lehetőség. A frissen szedett fűszereknek ugyanis üdébb az aromája, ráadásul az embert jó érzéssel tölti el a tudat, hogy magának termeszti a fűszereit. Nem utolsósorban egy takaros kis konyhakert nem csak hasznos, de csinos is. Úgyis itt a tavasz, nincs is jobb módja kiélvezni a szép időt, mint kertészkedni kicsit! Ebben a cikkben olyan növényeket gyűjtöttem össze, amikből érdemes ültetni, akár erkélyen virágládába, akár kiskertbe.

12 fűszer, amiből ültethetsz a konyhakertbe!

1. Bazsalikom

Mindenki ismeri a bazsalikom nevét, még azok is, akik egyébként nem járnak otthonosan a fűszerek terén. A nevénél már csak az aromája ismertebb, hiszen nagyon sok ételben visszaköszön. Bazsalikomot lehet magról is nevelni, de az több időt és odafigyelést igényel. De már élelmiszerboltok zöldségrészlegein is megtalálni kis cserepes bazsalikomokat, egy ilyet érdemes venni, csak utána rögtön át kell ültetni, ez tulajdonképpen a túlélése kulcsa. Egy ilyen kis bokor kitart egész nyáron, csak viszonylag sok víz kell neki.

2. Levendula

A levendula is egy olyan növény, ami nagy közkedveltségnek örvend. Olyan ikonikus, hogy az árnyalatot is a virágról nevezték el. És nem csak gyönyörű, de csupa hasznos tulajdonsággal bír. Távol tartja a molyokat egy kis tasak levendula a szekrényben, ráadásul a ruhák illata is finom lesz tőle. De teát is készítenek belőle, nyugtató hatásának köszönhetően. De lehet belőle csinálni szörpöt, fagylaltot, akár lekvárt is.

hirdetes

3. Oregánó

Szinte mondhatjuk, hogy a bazsalikom párja, és nem csupán azért, mert mindketten rengeteg fogásban fordulnak elő, hanem azért is, mert az olasz konyha alapját képezik. Ezért érdemes oregánót is ültetni, mert ugyan vannak egyes ételek, amikbe kifejezetten a szárított oregánó javasolt, mások esetében zamatosabb lesz az eredmény, ha frissen szedett fűszert használunk.

4. Rukkola

hirdetes

 

A rukkola egy salátanövény, külsőre hasonlít a pitypang leveléhez. Viszonylag gyorsan kihajt, a zsenge levelek pedig remekül passzolnak akár egy szendvicsbe is, de Olaszországban pizzafeltétnek is eszik. 

5. Citromfű

A citromfű is ismertebb növény, különösen az illata, ami gyakran visszaköszön krémekben, illóolajokban, de még tisztítószerekben is. A citromfüvet lehet magról is nevelni, és kis bokrocskaként is venni, az utóbbit viszont amint lehet, át kell telepíteni nagyobb cserépbe, vagy kiültetni. A citromfű leveleit megmosva bele lehet keverni limonádéba, koktélokba, de egyes húsételekhez is hozzávaló.

6. Menta, vagy borsmenta

Ismét egy mindenki által ismert íz és illat. Mentát a citromfűhöz hasonlóan lehet magról is nevelni, cserépben is kapni, amit minél előbb át kell ültetni. Remekül passzol limonádékba, koktélokba, de vannak, akik magát a levelet szeretik rágcsálni, vagy épp az ujjuk között szétmorzsolni.

Még nincs vége, a következő oldalon további fűszerekről olvashatsz, melyeket te is ültethetsz otthon, a cikk végén pedig kérlek szavazz, melyik a te kedvenc fűszered!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budavári Sikló

Budavári Sikló: Budapest egyik különlegessége, melyet évente több, mint 1 millió turista... Tovább

Somogy megye

Somogy megyét szokás a Balaton megyéjének is hívni, mivel a tó déli része hozzá... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Szórakozás