hirdetes

Te tudtad? Érdekességek a marcipánról

Puskás Rékka
Te tudod, honnan ered a marcipán?

Szamos marcipán

Szamos Mátyás, a cég megalapítója az 1930-as évek elején leste el egy dán cukrászmestertől a kitűnő minőségű marcipán megalkotásának titkait. Azt is megtanulta tőle, hogy mi mindenre lehet felhasználni a masszát, mennyi mindent lehet belőle készíteni. Mivel az ifjú Szamos Mátyás nem volt híján a szorgalomnak, rátermettségnek és a kézügyességnek sem, gyakorlása kifizetődött és hamar elsajátította, hogyan készítsen csodálatosabbnál csodálatosabb rózsaszirmokat a nívós marcipán alapanyagból.

Szamos Mátyásnak a kreációit ugyanazzal a lelkesedéssel alkotta meg, amellyel szép folyamatosan a cukrászati termékeinek készletét is növelte. A sütemények és torták nem csak ízlésesek, stílusosak és gyönyörűek voltak, de kizárólag a legjobb alapanyagokat használták fel az elkészítésükhöz, hagyományos receptek alapján, ahogyan a csokoládé manufaktúrában is a régi receptek alapján készültek a legjobb minőségű finomságok.

hirdetes

A szakmai fortélyok, a pontos receptek és a múlni nem akaró lelkesedés és szenvedély generációról-generációra szállt a családban. Szamos Margit például 96 éves koráig saját maga felügyelte szigorúan a termékek minőségét. Többek között ez tette lehetővé, hogy mára a Szamos Magyarország legnépszerűbb családi vállalkozása, melynek termékei magas minőségének híre még a távoli országokba is eljutott.

Az 1990-es évek elején a Szamos család az osztrák Haderer cukrászattal közösen kávéházat nyitottak Budapesten. A sajátos hangulatnak, a légkörnek és az ízléses és finom cukrászati költeményeknek köszönhetően nagyon hamar jött a siker. Ma már 20 Szamos kávéház kínálgatja ínycsiklandó bonbonjait és süteményeit az égesszájúaknak.

hirdetes
Szentendrén lehet megtekinteni a Szamos Marcipán Kiállítás és Látványműhely nevet viselő múzeumot, ahol számos, roppant érdekes és döbbenetes darabbal találkozni. A döbbenetes alatt itt azt értem, az a döbbenetes, hogy mit el nem készítettek marcipánból. Hogy csak egy példát hozzak fel, ott van A szép csokoládés lány, mely a kiállítás egyik legfőbb látványossága. Ennek oka, hogy egy 78 kg marcipánból készült monumentális alkotásról van szó.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dobos torta

Dobos torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A dobostorta megalkotója Dobos C.... Tovább

Bory-vár

Bory-vár: A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Magyar Magyarország