hirdetes

Gyerekkorunk legnagyobb kedvence: a tejkaramella története és a tökéletes, olvadós tejkaramella receptje

VN

Ki ne imádta volna gyerekként (vagy akár felnőtt fejjel) a tejkaramellát? Még akkor is, ha ráolvadt a papír, és sokszor más megoldás híján azzal együtt kellett elfogyasztani. De te tudod honnan ered ez a mennyei finomság, gondoltad volna, hogy lengyel barátaink csoda találmánya ez a szocializmus korának tömör csodája? Mutatjuk a tejkaramella történetét, illetve egy iszonyatosan szuper receptet is hozzá, hogy otthon is el tudjátok készíteni a hamisítatlan tejkaramellát!

Hagyományos tejkaramella receptje

Gyerekkorunk kedvenc tejkaramellája

Ki ne emlékezne a csodálatos tejkaramellára, amit szinte kilószámra tömtünk magunkba, szó szerint, ugyanis ezt a korabeli édességet egyesével csomagolva, de kimérve lehetett kapni a boltokban. Az szocialista import legnagyobb büszkesége volt ez, az eredetileg lengyel édesség. A finomságot egyesével csomagolták, két rétegben: egy muataós külső csomagolás, amin egy vidám boci legelészik, és egy belső zsírpapír, amit igazi művészet volt sokszor lefejteni az édességről, valljuk be sokszor se ügyességünk, se türelmünk nem volt erre, így egy-két papírfecnivel együtt fogyasztottuk el az édességet, ami így is ínycsiklandó volt. A tejkaramella frissen isteni volt: puha és omlós, azonban gyakran már kiszáradva került forgalomba, ilyenkor a belső zsírpapír csomagolást ugyan könnyebb volt eltávolítani, de a cukor az élvezeti értékéből sokat vesztett. 

Krówka- a lengyelek isteni tejkaramellája

A tejkaramella eredetileg lengyel barátainktól származik, ugyanis egy ottani kis cukrászüzemben kezdték el gyártani ezt a mennyei finomságot, és innen kezdett el terjedni, és jutott el hozzánk is Magyarországra. A Krówka a leghíresebb lengyel édesség, amit mi egyáltalán nem csodálunk. Feliks Pomorski nevéhez fűződik, aki Poznańba nyitott saját cukrászdát, ahol mindenféle kézműves bonbon különlegesség mellett, három egyszerű alapanyagból, tejből, vajból és cukorból. megalkotta a csodálatos tejkaramellát is, ami olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy a legsikeresebb termékké vált. Egészen a 2. világháborúig virágzott az üzlet, csaknem negyven embert foglalkoztatott és a városban már öt üzlettel rendelkezett.

hirdetes

Azonban 1939-ben Poznań a németek kezébe került, az üzleteket és az üzemet bezárták, a gyártósorokat és a raktárkészletet lefoglalták, a családnak pedig a kitelepítések miatt el kellett hagynia a várost, de nem adták fel! A Varsó közelében fekvő Milanówekbe kerülve is folytatták a cukrászmesterséget, speciális gyártósorok, és eszközök híján a legegyszerűbben előállítható édességre koncentráltak: ez volt a tejkaramella. Titokban működő, alagsori kis üzemben folyt a tejkaramella gyártása. Az üzem túlélte a háborút, de nem sokkal később teljesen leégett, de a család a háború után újjáépítette a gyárat, ami az államosításokkal kikerült a család kezéből. Feliks Pomorski  Milanówek-i ház kertjében újra gyártani kezdi a cukorkákat, amelyeket saját maga juttatott el a boltokba, és így egy kis idő elteltével minden üzlet piacán megtalálható volt az államosított gyár édességei mellett. És innen ered gyerekkorunk annyira szeretett vajkaramellája is! Ha te is szeretnéd egy kicsit visszaidézni a múltat, akkor készítsd el otthon, az igazi, hamisítatlan tejkaramellát, mutatjuk is a receptet a következő oldalon!

hirdetes

A házi omlós tejkaramella receptért lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kunsági borvidék

Kunsági borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Kunsági borvidék a homokos talajú... Tovább

Malév

Malév: A Malév közép-európai légi fuvarozó vállalat, Magyarország nemzeti légitársasága... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!