hirdetes

Télen is Balaton: 8 program és látnivaló a téli szezonra

ZH

A Balaton környéke valódi kincsesláda, tele gyönyörű látnivalókkal és kiváló programlehetőségekkel, amelyek télen sem veszítik el vonzerejüket. A beltéri programok mellett rövidebb túrákról, festői kilátásokról és izgalmas kültéri kalandokról is szó lesz, így érdemes ezeket mind beiktatni a téli bakancslistánkra!

télen is Balaton

8 program a téli Balatonra


1.    Szigligeti Vár

A Szigligeti vár a Balaton egyik legszebb ékessége, egy vulkanikus kúpon emelkedik. Az 1260-as években kezdték építeni a pannonhalmi bencések felügyelete alatt. A török támadások idején Palonai Magyar Bálint hősiesen védte az erődöt, amely sosem esett török kézre. A XVII. század fordulóján tűzvész és I. Lipót császári rendelete végzett vele, de ma már renovált formájában gyönyörű panorámával várja látogatóit. A téli hónapokban pedig a vár tövében található korcsolyapálya teszi még varázslatosabbá a helyet.

Cím: 8264 Szigliget, Kisfaludy utca 26.

2.    Haláp Tanösvény, Zalahaláp

A Balaton-felvidéken található Haláp-hegy egyedi formájával emelkedik ki, és a bányászati tevékenységek miatt egykoron koporsó formájú felső része eltűnt. A területen kanyargó 3 kilométeres tanösvényen sűrű erdő, sziklafalak, és Stonhenge-t idéző sziklaformációk teszik lenyűgözővé a kirándulást. A meredek lépcsős panorámáról sem érdemes lemaradni. A zalahalápi túra könnyű és családbarát, de a kijelölt úton maradás javasolt. 

3.    Lengyel-kápolna, Hegymagas

A Szent György-hegy déli oldalán emelkedik a Lengyel család által épített, nemrég felújított, barokk stílusú kápolna. A történelmi viharok ellenére az épület állva maradt, és ma is eredeti pompájában ragyog. A kápolna belső részén gyönyörű barokk-rokokó oltár és tölgyfából készült padok találhatók. A kápolna előtti panoráma páratlan, rálátással Szigligetre és a Balatonra. A kápolna előtti parkolóból pedig elindulva felfedezhetjük a Bazaltorgonák tanösvényt.

hirdetes

4.    Kőhegyi Kilátó, Zamárdi 

A szelíd domborzatú Kő-hegy Zamárdi felett magasodik, ahol egy 2000-ben épített kilátó nyújt kiváló panorámát a Balatonra, az északi part tanúhegyeire és a Tihanyi-félszigetre. A Kő-hegy nevét a talajból kiálló kövekről kapta. A hangulatos útvonalon keresztül a látogatók élvezhetik a pincesorokat és felkapaszkodhatnak a kilátó tetejére.

5.    Kishegy, Balatonlelle

Kishegy nemcsak a Balaton környékén, hanem az országban is kiváló bortermelő terület. A Garamvári Szőlőbirtok és más pincészetek kínálják italaikat. A Szent Donát-kápolna bájos épülete és a környező Parkerdő nyugalmat és csodás panorámát kínál. A Kishegy 300 méteres magasságában található panorámateraszról lenyűgöző kilátás nyílik.

6.    Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

Dr. Folly Gyula már 120 éve telepítette be fenyőcsemetéivel a Tapolcai-medencét, amely mára lenyűgöző arborétummá vált. A negyedik Folly-generáció gondozza a területet, ahol több száz fenyőfajtát lehet megismerni. A tanösvényen kívül fényfestéses kerti séták, szabadulószoba és kiváló borok várják a látogatókat.

hirdetes

Cím: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25. | Folly Arborétum Programjait itt találod

7.    Tamási Parkerdő és Vadaspark 

A Tamási Parkerdő napkeltétől napnyugtáig nyitva áll, és egy 20 hektáros területen dámszarvasok, gímszarvasok, muflonok és vaddisznók élnek. Az üveggel ellátott leskunyhókból megfigyelhetjük őket anélkül, hogy észrevennének minket. A tanösvény közelebbi bepillantást nyújt az erdő növény- és állatvilágába. 

Cím: 7090 Tamási, Miklósvári Parkerdő


8.    Nagyi Kertje Teaház és Étterem, Aszófő 

Az Aszófőn található Nagyi Kertje Teaház otthonos hely, ahol százféle teát kóstolhatunk meg, és finom ételek közül válogathatunk. A hideg téli napokon itt megtalálhatjuk az otthon melegét, és élvezhetjük a kényelmes atmoszférát.


Cím: 8241 Aszófő, Remete u. 2. | Facebook

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lánchíd

Lánchíd: A Széchenyi lánchíd a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító... Tovább

Gulács

Gulács: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Gulács közülük az egyik. A Balaton-felvidék... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!