hirdetes

Hatalmas bírságra számíthat az, aki nem cserélt téli gumit!

ZH

Az európai országok szigorú téli gumi szabályai biztosítják a biztonságos közlekedést, ugyanakkor komoly büntetéseket rendelnek el az elmulasztók számára.

téli gumi csere

Így büntetnek, ha nincs téli gumid!


Az évszakok változásával számos európai ország szigorú szabályokat alkalmaz a téli gumiabroncsok használatára. Ezek a rendelkezések nem csupán a közlekedésbiztonságot szolgálják, hanem komoly büntetéseket is előírnak azoknak, akik figyelmen kívül hagyják a téli gumi kötelezettségét!

Ausztria: magas bírságok a havas utakon

Ausztria, hegyekben gazdag tájainak köszönhetően, november elejétől április közepéig kötelezővé teszi a téli abroncsok vagy négyévszakos gumik használatát. A mulasztás súlyos következményekkel járhat: adott esetben 5000 eurós, azaz 1,9 millió forintos büntetést szabhatnak ki azokra, akik nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek.

Olaszország: profilmélység és figyelmeztető táblák

Olaszországban a megfelelő profilmélységű abroncs használata kiemelt figyelmet kap. Dél-Tirolban november közepétől április közepéig szükséges téli gumikkal közlekedni. A szabályok megsértése Olaszországban 87-345 eurós (33-131 ezer forint) büntetést vonhat maga után.

hirdetes

Franciaország: szigorú szabályok a téli időben

Franciaország egyes régióiban téli időjárás mellett kötelező a téli gumi használata. Aki ezt elmulasztja, akár 135 eurós, azaz 51 ezer forintos büntetést is kockáztat, és a hatóságok megtilthatják további közlekedését.

hirdetes

Közöny Lengyelországban: hiányzó szabályok és büntetések

Lengyelországban nincsenek téli gumi használatára vonatkozó előírások és büntetések. Ez a tény lehetőséget teremt az autósoknak arra, hogy saját belátásuk szerint döntsenek a gumiabroncsokról.

Kötelező téli gumik Szlovákiában és Csehországban

Szerbiában és Csehországban november elejétől március végéig kötelező a téli gumi használata. Csehországban a bírságok 21-35 ezer forintnak megfelelő összegre rúghatnak, míg Szlovákiában hasonló mulasztás esetén 23 ezer forint körüli büntetés várható.

Svájc: A Megfelelő gumik érdekében

Svájc hatóságai körülbelül 40 ezer forintos büntetést szabhatnak ki azoknak, akik nem felelnek meg a megfelelő abroncsok használatára vonatkozó szabályoknak. A svájci rendelkezések a közlekedési viszonyoknak nem megfelelő gumiabroncsok használatát szankcionálják.

Európa számos országában a téli gumiabroncsok használata nem csupán ajánlott, hanem kötelező is bizonyos időszakokban. Azok, akik figyelmen kívül hagyják ezeket a szabályokat, nem csupán a saját biztonságukat kockáztatják, hanem komoly büntetésekkel is szembesülhetnek. Érdemes mindig tájékozódni az adott ország szabályairól, hogy kellemetlenségek nélkül élvezhessük az utazást télen is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Villanymotor

Villanymotor: A villanymotor olyan villamos gép, amely az elektromágneses indukció elvén az... Tovább

Augusztus

Augusztus: Az utolsó nyári hónap, nevezetesen a 8. a sorban. Az idő folyamán az alábbi... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek