hirdetes

Megint állítani kell az órát: mutatjuk mikor és merre

Elérkezett az őszi óraátállítás- biztosan te is kitörő lelkesedéssel olvasod a hírt, de azt biztosan tudni szeretnéd, hogy mikor kell az órát átállítani, és melyik irányba? Ha egészen korrektek akarunk lenni, a fő kérdés az, hogy többet, vagy kevesebbet tudunk aludni majd az óraátállítás hatására?

2022 téli óraátállítás

Mikor kell az órát átállítani? Jön a 2022-es őszi óraátállítás

Manapság már a legtöbb digitális kütyü, telefon, tablet, laptop, okostévé, okosóra, autó órája magától átáll az aktuális időre. Ez azt jelenti, hogy az analóg órákon kívül nem sok mindent kell állítgatni az óraátállítás idején, de azért mégis jó, ha készülünk rá időben, mert a szervezet bioritmusát meg tudja egy plusz vagy éppen mínusz óra. Na meg az sem mindegy, hogy mikor van sötét, reggel, vagy délután…. tehát mikor lesz a 2022-es ősi óraátállítás? A téli időszámításba mindig október utolsó vasárnapján térünk át. Ez azt jelenti, hogy október 30-án kell átállítani az óráinkat: 03:00 órakor kell visszafelé tekerni a mutatót egy órával, 02:00-ig.

Többet aludhatunk az óraátállítás miatt

Most éppen szerencsésen jött ki a lépés, ugyanis az óraátállítás miatt többet aludhatunk, de a tavaszi állítás, amikor kevesebb időnk van aludni, nagyon rossz hatással van a szervezetre. Bár régen sok előnye volt energiafelhasználás terén az óraátállításnak, a modern tudományok szerint az emberi szervezetre nincsen jó hatással, a hormonháztartás felborulásához vezethet. Ilyenkor bizonyítottan megnő a balesetek száma is, ami egyértelmű összefüggésben van a kevesebb alvással. Szakemberek szerint nem javasolt ilyen mértékben belenyúlni a biológiai folyamatokba, megbontani az alvásciklusokat. Kutatások szerint a tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, mely idővel 19 percre csökken, de el nem tűnik teljesen.

hirdetes

Meddig lesz még óraátállítás?

Reméljük nem sokáig. Többször volt már szó az óraátállítás eltörléséről, ugyanis rengeteg bizonyíték van rá, hogy többet árt, mint használ. A közvélemény kutatásokból is egyértelműen kirajzolódik, hogy a legtöbben ellenzik a dolgot. Az EU-n belül Magyarországon különösen magas az óraátállítást ellenzők tábora, 10-ből 9 magyar megszüntetné ezt az időállítgatásosdit. Van egy jó hírünk, ha minden igaz, akkor nem marad sokáig ez a dolog velünk, már megvannak az óraátállítás eltörléséről készült tervek. Bár eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni, a koronavírus, háború, és egyéb fontosabb dolgok miatt ezta a határidőt 2024-ig hosszabbították.

hirdetes

Melyik időszámítás marad Magyarországon?

Biztosan sokatok kíváncsi rá, hogy mi, magyarok melyik időzóna mellett fogunk dönteni, de ezt még nem annyira döntöttük el. Döntésünket ugyanis nagyban befolyásolja a környező országok választása is. Bár a magyarok többsége a nyári időszámításra szavazna, a Magyar Alvás Szövetség szerint azonban a téli időszámítás a megfelelőbb a természetes fények miatt. A politikai döntéshozók pedig egy egységes EU-s döntés várnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bőrmívesség

Bőrmívesség: A magyar kultúra egyik meghatározó része a bőrdíszművesség. Azonban nem csak... Tovább

Salgótarján

Salgótarján: Salgótarján megyei jogú város Észak-Magyarországon. Nógrád megye székhelye... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek