hirdetes

A világ megmentője: Telkes Mária van ma a Google főoldalán

VN

Aki egyébként kiérdemelte a Napkirálynő nevet. De mit keres ő a Google főoldalán, és miért is mondjuk azt, hogy a világ megmentője?  Igazán fontos ember ő nemcsak a magyaroknak, hanem az egész világnak, hiszen egy olyan tudós volt, akinek sokat köszönhet a világ

Telkes Mária napenergia

Ki volt Telkes Mária?

Telkes Mária éppen pontosan 122 éve, azaz 1990. december 12-én látta meg a napvilágot, és már az is lehet, hogy ekkor a fejébe eszelte a nagy tervet, ami miatt sokat köszönhet neki a világ. Nem volt ő más, mint az a magyar származású amerikai tudós, feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője, Amerika legsikeresebb asszonyainak egyike. Nem véletlen, hogy a Google is őt tette ki ma a keresőfelületének élére. Az energiaválság kellős közepén nagyon kiemelkedő értéket jelent munkássága.

Telkes Mária és a napenergia

Csak vicceltünk, amikor születésének idejére tettük természettudományos érdeklődésének kezdetét, de az biztos, hogy még hazánkban elkezdte ennek művelését, ugyanis az akkor még Budapesti Tudományegyetem néven működő Eötvös Loránd Tudományegyetemen kezdett el tanulni. 1920-as diplomázása után maradt is az ELTE-n, 1924-ben a doktori fokozatát is itt szerezte meg, méghozzá fizikai kémia területén. Ezután viszont a tengeren túlra, Amerikába költözött, Nagybátyja, Ludvig Ernő segítségével, aki a clevelandi magyar konzul volt. Itt lett, ahol a clevelandi klinika biofizikai laboratóriumának munkatársa, majd nem több mint másfél évre rá pedig már a biofizikai osztály vezetője lett.

hirdetes

Telkes Mária amerikai lett, elismert amerikai

Telkes Mária 1937-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, ezután pedig sorba érkeztek a jobbnál jobb ajánlatok, elismerések, például egy állásajánlat a neves Massachusetts Institute of Technology (MIT) bostoni műegyetemtől, ahol már kifejezetten a napenergia témakörével tudott foglalkozni. Kollégáival megalkották a napenergiával fűtött otthonok modelljét, de terve nem sikerült a legjobb eredménnyel. Azonban ez nem vette lelkesedését, és sikerült elérnie legnagyobb eredményét 1948-ban egy magánfinanszírozású projekt keretein belül megalkotta a Dover Sun House-t, egy kizárólag napenergiával fűtött épületet.

hirdetes

Telkes Mária a Napkirálynő

Telkes Mária nevéhez rengeteg a napenergia hasznosításával kapcsolatos találmány kapcsolódik, nagyrészt munkásságának köszönhető, hogy ma ilyen hatékonyan tudjuk a Napsugarak energiáját használni, ami nagyon nagy segítség napjainkban. Energiaválság, zöldenergiák, hogy csak néhány kulcskifejezést említsünk a modern korunkból. Telkes Mária találmányainak köszönhetően 1952-ben elsőként kapta meg az amerikai mérnöknők társaságának életműdíját (The Society of Women Engineers Achievement Award). A napenergiával működő, hordozható sütőlap alternatív elnevezése Amerikában ma is az, hogy „Telkes-sütő”, és a passzív házakat is szokás „Telkes-házként” emlegetni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Honfoglalás

  Honfoglalás: Általános értelemben honfoglalásnak nevezzük azt a folyamatot, melynek... Tovább

Nyugat folyóirat

Nyugat folyóirat: A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt. Először... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyarország Technológia Történelem