hirdetes

Nagyszüleink nyomában – Természetes tojásfestés növényekkel

Sz.F., ZH
Nagyszüleink nyomában – Így festették a tojásokat növények segítségével!

Amire oda kell figyelni tojásfestés előtt! 

A tojásokat minden esetben mossuk meg, azért, hogy ne maradjanak rajta zsíros felületek, így a festék biztosan be fogja fogni a tojást. Érdemes fehér tojásokat szerezni, ugyanis ezeket jobban megfogja a festőlé, mint a barnákat. Ha nem tudsz fehéreket szerezni, akkor is érdemes kifehérítened mindet. Még szebb tojásokat hozhatsz létre berzseléssel: nedvesen simítsunk valamilyen szép levelet a tojásra, majd szorosan fogjunk rá egy nejlonharisnyát, kössük rá, és csak ezután tegyük a festőlébe. Fontos figyelni az időre is, mivel minél több ideig lesz a festőlében a tojás, annál sötétebb lesz. 

A most bemutatott módszernél nem kifúrt, hanem főtt tojásokat kell használnunk, ezeket festhetjük hidegen és melegen egyaránt. Ha melegen készítjük, akkor nyersen tegyük az edénybe és együtt főzzük a festőlével, ha hidegen készítjük, akkor tegyük bele a kihűlt, leszűrt festőlébe a tojásokat. Ha szeretnéd elfogyasztani ezeket a tojásokat festés után, akkor semmiképp ne használj vegyszereket! Abban az esetben, ha nem eszi meg senki, alkalmazhatsz ecetet, sót, rézgálicot, vasgálicot, timsót a szín rögzítéséhez. A festés után érdemes egy kis zsírral megkenni a tojások külsejét, így szép csillogók lesznek! 

hirdetes

Festőlé készítése

Forraljunk el egy liter vizet két evőkanál ecettel és egy kis sóval, majd tegyünk bele a festőnövényt. Ezután főzzük takaréklángon nagyjából harminc percig. Beletehetjük a tojásokat már most is, de elvégezhetjük a festést leszűrés után is (ebben az esetben érdemes megfőzni a tojásokat már előre). Ennyire egyszerű, most pedig nézzük a színeket! 

Vörös-piros színek

A lila-, és a vöröshagyma héja adja ezeket a színeket. Ha nagyon szép piros tojásokat szeretnénk, akkor érdemes egy egész éjszakát állni hagyni a festőlében a tojásokat. 

Barna szín

A dió levele, kérge, és zöld termése is alkalmas a barna szín kialakulására, de használhatjuk a vöröshagyma héját is (ebben az esetben nem kell sok ideig áztatni a tojásokat).

hirdetes

Sárga szín

Eperfalevél, körömvirág, szőlőlevél, kamillavirág, sárgarépa, cayenne-bors, festőbuzér gyökere, sáfrányos szeklice virága, kurkuma – Ez mind használható a sárga szín eléréséhez! 

Kék, lila

Amik alkalmasak a kék és a lila szín keverésére: bodza, festőmályva, lilakáposzta, áfonya. 

Zöld

Legjobb a spenót, a csalán, vagy a petrezselyem. 

Mintás tojások készítése

Keressünk egy nejlonharisnyát, vágjuk darabokra, majd a megmosottt tojásokat tegyük bele úgy, hogy az egyik végét megcsomoózzuk a harisnyának. Ezután tegyük bele a gyűjtött leveleket, szirmokat, szépen elrendezve. Nagyon szép mintát ad a petrezselyem, az ibolya, a pitypanglevél, de nyugodtan használhatunk érdekes formájú növényi részeket is. Fogjuk össze az egészet a harisnyában úgy, hogy ne tudjanak elmozdulni a darabkák, majd kössük meg a harisnyadarab másik végét is. Ezután mehet a festőlébe (ahol a levelek vannak, ott nem fognak színeződni a tojások, ezért szép mintát fogunk kapni). Sok sikert, jó tojásfestést és kellemes húsvéti ünnepet kívánok mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1956. november

1956. november 4: nemzeti gyásznapunk, ugyanis ezen a napon vonult be országunkba a szovjet... Tovább

Aulich Lajos

Aulich Lajos:  Aulich Lajos honvéd vezérőrnagy, az 1848–49-es forradalom és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!