hirdetes

A tökéletes tészta: erre a 10 dologra érdemes odafigyelned tésztafőzés közben!

TK
Tészta

5.    Friss vagy száraz tészta?


A friss tészta egyáltalán nem egyenlő, nem is rosszabb, mint száraz társai. Egyszerűen csak mások. Viszont azért sem lehet a kettőt összehasonlítani, mert amennyiben nem értünk hozzá, nem biztos, hogy jobb eredményt kaphatunk egy friss tészta elkészítésével, mintha a már megszokott száraztésztánkhoz nyúlnánk.


6.    A tészta túlfőzése


Mindenki felismeri a túlfőzött tésztát. Nem csak felszívja a vizet, ami miatt puhább, omlósabb, ducibb lesz, de színe is megváltozik. Vigyázzunk, hogy sose főzzük túl tésztánkat! Mindig igyekezzünk betartani a csomagoláson jelzett időtartamot. 


7.    Nem főzzük meg eléggé a tésztát


Már beszéltük a tészta túlfőzéséről, viszont a másik végletet sem nehéz elérnünk, az alulfőzést. Ezt úgy tudod főzés közben ellenőrizni, hogy kiveszel egy darabot, szétnyomod egy kicsit, vagy megkóstolod. Ne a nem megfelelően főzött tészta rontsa el ebédünket.

hirdetes


8.    Nem megfelelő sajtot szórunk rá


Itt most elsősorban a boltokban megvásárolható, előre lereszelt sajtokra gondolok. Ezek vagy nagyon régiek, vagy ízetlenek, vagy mindkettő, de az a lehetőség is fennáll, hogy ha van is ízük, azt a töménytelen mennyiségű fűszerporral érik el. 


Nem éri meg tehát azon spórolni, hogy nincs kedvünk lereszelni a már otthon található sajtot. Arról nem is beszélve, hogy ár-érték arányban sem kifizetődő.


9.    Túl sok szósszal fogyasztjuk tésztaételünket


A szósz kétségkívül fontos összetevője tésztaételeinknek, viszont nem érdemes túl nagy mennyiségű mártással nyakon öntenünk. A szósz lényege, hogy éppen annyi kerüljön tésztánkra, ami egészségesen képes bevonni azt. Úgy is mondhatnám, hogy a szósszal csak öltöztessük tésztánkat, ne akarjuk benne megfojtani.

hirdetes


10.     Nem kavarjuk meg a tésztát főzés közben


Már az első pontban leírtuk, hogy szükségtelen a főzővízbe olajat tenni, pont amiatt, mert ha megkavarjuk főzés közben tésztánkat, az biztosítani fogja, hogy ne ragadjon össze. A tészta nagyon hamar képes összefőni, így oda kell rá figyelnünk. Nem elég, ha csak bedobjuk a vízbe, majd ott hagyjuk, mondván, ki tud magától is főni. Figyelj oda, hogy főzés közben legalább egyszer-kétszer kavard át tésztád, nem csak azért, hogy rendesen és külön átfőjön az egész, de azért is, hogy ne ragadjanak össze.

 

Te szereted a tésztaételeket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budavári Sikló

Budavári Sikló: Budapest egyik különlegessége, melyet évente több, mint 1 millió turista... Tovább

Magyar Vasúttörténeti Park

Magyar Vasúttörténeti Park: Közép-Európa legnagyobb interaktív vasúti emlékparkja... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!