hirdetes

Tévhitek kedvenceinkről

Oláh Tamás

Rengeteg családnak van házikedvence. Sokak már teljes családtagként tekintenek rájuk és születésnapot ünnepelnek és együtt vacsoráznak. De vannak olyan tények, amit lehet, hogy még ők sem tudnak jól kedvenceikről. Ezeket a tévhiteket próbájuk tisztázni a továbbiakban.

házi kedvencek

1. A cicák dorombolása elégedettségüket jelképezi

A dorombolás legtöbbször a macskák elégedettségét, boldogságát jelzi, amely hanghatást légzés közben képesek előidézni– magyarázzák az állatorvosok. Az összes macskaféle képes dorombolni kezdve a cirmostól egészen az oroszlánig. De nem csak ez idézheti elő ezt a jelenséget: a macskák akkor is dorombolhatnak, ha fáj valamijük, éhesek vagy félnek. A kutatók véleménye szerint ez egy olyan különleges képességük, amellyel képesek megnyugtatni önmagukat, vagy akár a gyógyulásukban is szerepet játszhat. Sőt, a doromboló macskákkal kapcsolatba lépő személynek vagy állatnak a fájdalma is csökkenhet, vagy éppen elősegítheti sebe gyógyulását.

2. Nehezebben lehet boldogulni egy menhelyi kutyával

hirdetes

Sokan félnek a menhelyi kutyusoktól és nem merik őket örökbe fogadni, mert vadabbnak és kiszámíthatatlannak gondolják őket. Ugyanakkor a lehetséges negatív múltjuk, hogy esetleg bántották vagy elhagyták őket nem egyenlő azzal, hogy ne tudnának újra kötődni és szeretni. Bár az etológusok szerint a kutyák rossz emlékei és traumái valóban nem törölhetők agyukból, de sok-sok törődéssel és odafigyeléssel könnyen felül tudjuk írni őket.

3. A macskák a környezetükhöz ragaszkodnak, nem az emberhez

hirdetes

Biztosan mindenki hallott már arról a vicces sztereotipáról, hogy a kutyáknak gazdája, a macskáknak viszont személyzete van, akiket csak azért nem hagynak figyelmen kívül, mert ők biztosítják a táplálékot. A szakértők szerint azért nem ennyire érzelemmentesek, sőt, sokkal jobban kötődnek az emberekhez, mint azt el tudjuk képzelni. A macskák ugyanis igenis képesek mély társas ragaszkodás kialakítására, és gazdájukhoz úgy viszonyulhatnak, ahogyan a gyerekek saját szüleikhez.

4. A kutyák nem rendelkeznek emlékekkel

Rengetegszer hallani olyat, hogy a kutyák a jelenben élnek, és a múltjukra szinte egyáltalán nem emlékszenek. Márpedig a tudomány szerint rendkívül jó memóriával rendelkeznek, és akár még 10-15 évvel korábbi események, személyek is megmaradnak a memóriájukban. A kisgyerekekhez hasonlóan első sorban érzelmeket és testi reakciókat, benyomásokat tudnak hordozni magukban.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Galyatető

Galyatető: Legnagyobb hegységünk, a Mátra egyik legnagyobb települése, mely népszerű a... Tovább

Arany János

Arany János: az egyik leghíresebb magyar költő, aki mind emellett, tanár, újságíró, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország