hirdetes

10 dolog, amit nem hagyhatsz ki, ha Tihanyba látogatsz!

SZ.F.
Frissítve: 2024.06.08
Frissítette: ZH

Állítólag isten akkor teremtette Tihanyt, amikor jó kedvében volt. Magával ragadó természetes szépségének köszönhetően a félsziget tökéletes menekülőpont a rohanó hétköznapok fáradalmai elől. Íme csupán néhány dolog, amit érdemes meglátogatni vagy kipróbálni, ha az ember egyszer eljut a „magyar tengerre” benyúló félszigetre.

Bemutatom Tihany csodáit

A tihanyi visszhang

A 19. században újjáépített apátság munkálatainak befejezése óta egy egészen különös jelenséget tapasztalhatunk a környéken, ami már magában népszerűvé tette a helyet az egész országban. A Visszang-dombon található echókő jelzi a legoptimálisabb pontot a visszhang kipróbálására. Erre ráállva az apátság irányába kiáltva a hang többször is visszaverődik az apátság 300 méterre található északi részéről, két másodperc alatt 700 méteres távolságot megtéve ezzel.

A monda szerint egy gyönyörű királylány lakozik a sziklában, akit büszkesége miatt zárt oda a Balaton hullámkirálya. Ma köteles mindenkivel „szóba állni” (ez a visszhang) aki megszólítja a sziklákat.

Tihanyi apátság

Az apátságnak ezeréves története van. Az épületről egy 1055-ben íródott dokumentum is említést tesz. Azóta szerzetesek menedékeként, a török idők alatt erődítményként, a szocializmusban idősek otthonaként is működött, de mindezen megpróbáltatások ellenére a mai napig büszkén ékesíti a félszigetet, ráadásul ott, ahol mindig is állt. Akár vallásos az ember, akár nem, a puszta történelmi értéke miatt is érdemes ellátogatni ide és megtekinteni a különböző művészeti kiállításokat. A következő oldalon még több csoda vár, megéri lapozni egyet! 

Bemutatom Tihany csodáit

Tavak

Nem a Balaton az egyetlen tó, amire a helyiek büszkék lehetnek. A Külső-tó és a Belső-tó körbesétálása igazán békés, kikapcsoló élményt garantál az idelátogatóknak. A vizek szerelmesei csónakázhatnak, horgászhatnak, vagy akár a kettőt kombinálva is eltölthetik az idejüket errefelé. Számos ritka szitakötőfajta, béka és egyéb hüllők is találhatók itt, de a terület gazdag madárvilága is említésre méltó olyan különlegességekkel, mint a nyári lúd, vagy a bölömbika.

hirdetes

Gejzírkúpok

A Belső-tótól mindössze tíz pernyi sétára található néhány kisebb és nagyobb méretű kúpszerű képződmény, amelyek az egymillió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység alakított ki. A legnagyobb ezek közül az „Aranyház” nevet kapta a felszínén található sárgás moháról. A kúp belseje üreges, ahová a gyerekek előszeretettel másznak be játszani. A közelben halad el a híres Lóczy Lajos tanösvény, amelyet egy piros kereszt jelöl. Az útvonal célja a környék természeti szépségeinek és élővilágának felfedezése.

Óvár

A bronz- és vaskor között készült épület maradványai közül néhányat még a mai napig is megtalálhatunk. Ez a hely évszázadokon keresztül szolgált menedékként az emberek számára. A keleti oldalon a szerzetesek által kivájt barlangok láthatók. A szerzetesek a Kijevi Ruszból érkeztek egy magyar király feleségének társaságában.

Bemutatom Tihany csodáit

Levendula mező

A levendula kertet egy kertész ültette be az első világháború után. A levendulákat egyenesen Franciaországból szállították ide és hatalmas sikert aratott magas olajtartalmának köszönhetően. Ma a kert egy százhektáros területen terül el, ami a virágzás alatt különlegesen gyönyörű látványt nyújt. Akár levendulapárnákat is vásárolhatunk itt, illetve egy kiállítást is megtekinthetünk a környék földrajzának történetéről, és hogy miként éltek együtt az emberek a természettel ezen a területen.

Régi Idők Udvara skanzen és étterem

A hely neve magáért beszél – az intézmény célja nem csupán a betérő vendégek kiszolgálása, hanem a régmúlt idők hagyatékainak megőrzése és bemutatása is. Az érdeklődők többet tudhatnak meg az emberek étkezési szokásairól több száz évre visszamenőleg, amikor az ételeket még kemencében készítették, a bort közvetlenül a pincéből hozták fel és a pálinkát demizsonból öntötték. Gasztronómiai és akár íjásztudásunkat is próbára tehetjük itt!

hirdetes

Lokomotív kisvonat

Tihany községének felfedezése sokkal különlegesebb a helyi kisvonaton utazva. Az útvonal nagyjából 6-8 kilométer hosszú és körülbelül fél órát vesz igénybe. Ha így szeretnéd felfedezni a félszigetet, akkor érdemes előre tájékozódni az útvonalról és a menetrendről!

Bemutatom Tihany csodáit

Szabadidőpark

A már emlegetett Belső-tó közelében található egy park, ahol minden korosztály találhat magának valamilyen szórakozási lehetőséget. A gyerekeket egy méretes játszótér, a felnőtteket pedig egy teke- és egy minigolf-pálya várja. Az étkezésről sem feledkeztek meg a helyiek, ezért a közeli standokból számos finomsághoz hozzájuthatunk, a közeli borkülönlegességek kavalkádjáról már nem is beszélve.

Balatoni Limnológiai Intézet

Az intézet a Magyar Tudományos Akadémiához tartozik és átfogó betekintést nyújt a Balatonban és környékén található élőlények életébe. A gyönyörű környezetben található intézményben lehetőségünk adódik érdekesebbnél érdekesebb dolgok felfedezésére a helyi élővilágról. Minden esetben időpontot kell foglalni, és a költségek miatt érdemes inkább csoportban ellátogatni ide.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Retro

A retro egy gyűjtőfogalom. Minden olyan dolgot szokás ezzel a jelzővel illetni, amely a 80-as,... Tovább

Egri Vár

Egri Vár: az egyik leghíresebb magyar csata helyszíne, mely ma is kiváló állapotban van és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!