notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tihany csodái

hirdetes

10 dolog, amit nem hagyhatsz ki, ha Tihanyba látogatsz!

SZ.F.

Állítólag isten akkor teremtette Tihanyt, amikor jó kedvében volt. Magával ragadó természetes szépségének köszönhetően a félsziget tökéletes menekülőpont a rohanó hétköznapok fáradalmai elől. Íme csupán néhány dolog, amit érdemes meglátogatni vagy kipróbálni, ha az ember egyszer eljut a „magyar tengerre” benyúló félszigetre.

Bemutatom Tihany csodáit

A tihanyi visszhang

A 19. században újjáépített apátság munkálatainak befejezése óta egy egészen különös jelenséget tapasztalhatunk a környéken, ami már magában népszerűvé tette a helyet az egész országban. A Visszang-dombon található echókő jelzi a legoptimálisabb pontot a visszhang kipróbálására. Erre ráállva az apátság irányába kiáltva a hang többször is visszaverődik az apátság 300 méterre található északi részéről, két másodperc alatt 700 méteres távolságot megtéve ezzel.

A monda szerint egy gyönyörű királylány lakozik a sziklában, akit büszkesége miatt zárt oda a Balaton hullámkirálya. Ma köteles mindenkivel „szóba állni” (ez a visszhang) aki megszólítja a sziklákat.

Tihanyi apátság

Az apátságnak ezeréves története van. Az épületről egy 1055-ben íródott dokumentum is említést tesz. Azóta szerzetesek menedékeként, a török idők alatt erődítményként, a szocializmusban idősek otthonaként is működött, de mindezen megpróbáltatások ellenére a mai napig büszkén ékesíti a félszigetet, ráadásul ott, ahol mindig is állt. Akár vallásos az ember, akár nem, a puszta történelmi értéke miatt is érdemes ellátogatni ide és megtekinteni a különböző művészeti kiállításokat. A következő oldalon még több csoda vár, megéri lapozni egyet! 

Bemutatom Tihany csodáit

Tavak

Nem a Balaton az egyetlen tó, amire a helyiek büszkék lehetnek. A Külső-tó és a Belső-tó körbesétálása igazán békés, kikapcsoló élményt garantál az idelátogatóknak. A vizek szerelmesei csónakázhatnak, horgászhatnak, vagy akár a kettőt kombinálva is eltölthetik az idejüket errefelé. Számos ritka szitakötőfajta, béka és egyéb hüllők is találhatók itt, de a terület gazdag madárvilága is említésre méltó olyan különlegességekkel, mint a nyári lúd, vagy a bölömbika.

hirdetes

Gejzírkúpok

A Belső-tótól mindössze tíz pernyi sétára található néhány kisebb és nagyobb méretű kúpszerű képződmény, amelyek az egymillió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység alakított ki. A legnagyobb ezek közül az „Aranyház” nevet kapta a felszínén található sárgás moháról. A kúp belseje üreges, ahová a gyerekek előszeretettel másznak be játszani. A közelben halad el a híres Lóczy Lajos tanösvény, amelyet egy piros kereszt jelöl. Az útvonal célja a környék természeti szépségeinek és élővilágának felfedezése.

Óvár

A bronz- és vaskor között készült épület maradványai közül néhányat még a mai napig is megtalálhatunk. Ez a hely évszázadokon keresztül szolgált menedékként az emberek számára. A keleti oldalon a szerzetesek által kivájt barlangok láthatók. A szerzetesek a Kijevi Ruszból érkeztek egy magyar király feleségének társaságában.

Bemutatom Tihany csodáit

Levendula mező

A levendula kertet egy kertész ültette be az első világháború után. A levendulákat egyenesen Franciaországból szállították ide és hatalmas sikert aratott magas olajtartalmának köszönhetően. Ma a kert egy százhektáros területen terül el, ami a virágzás alatt különlegesen gyönyörű látványt nyújt. Akár levendulapárnákat is vásárolhatunk itt, illetve egy kiállítást is megtekinthetünk a környék földrajzának történetéről, és hogy miként éltek együtt az emberek a természettel ezen a területen.

Régi Idők Udvara skanzen és étterem

A hely neve magáért beszél – az intézmény célja nem csupán a betérő vendégek kiszolgálása, hanem a régmúlt idők hagyatékainak megőrzése és bemutatása is. Az érdeklődők többet tudhatnak meg az emberek étkezési szokásairól több száz évre visszamenőleg, amikor az ételeket még kemencében készítették, a bort közvetlenül a pincéből hozták fel és a pálinkát demizsonból öntötték. Gasztronómiai és akár íjásztudásunkat is próbára tehetjük itt!

hirdetes

Lokomotív kisvonat

Tihany községének felfedezése sokkal különlegesebb a helyi kisvonaton utazva. Az útvonal nagyjából 6-8 kilométer hosszú és körülbelül fél órát vesz igénybe. Ha így szeretnéd felfedezni a félszigetet, akkor érdemes előre tájékozódni az útvonalról és a menetrendről!

Bemutatom Tihany csodáit

Szabadidőpark

A már emlegetett Belső-tó közelében található egy park, ahol minden korosztály találhat magának valamilyen szórakozási lehetőséget. A gyerekeket egy méretes játszótér, a felnőtteket pedig egy teke- és egy minigolf-pálya várja. Az étkezésről sem feledkeztek meg a helyiek, ezért a közeli standokból számos finomsághoz hozzájuthatunk, a közeli borkülönlegességek kavalkádjáról már nem is beszélve.

Balatoni Limnológiai Intézet

Az intézet a Magyar Tudományos Akadémiához tartozik és átfogó betekintést nyújt a Balatonban és környékén található élőlények életébe. A gyönyörű környezetben található intézményben lehetőségünk adódik érdekesebbnél érdekesebb dolgok felfedezésére a helyi élővilágról. Minden esetben időpontot kell foglalni, és a költségek miatt érdemes inkább csoportban ellátogatni ide.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Omega együttes

Omega együttes Az egyik leghíresebb és legnépszerűbb magyar együttesnek számít, mind a mai... Tovább

Bodrogzug

Bodrogzug: A Tisza és a Bodrog által közrefogott ártéri síkság, amely rendszeresen víz alá... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás