hirdetes

Újabb tilalom – Most már az erkélyen sem lehet dohányozni!

Sz.F., Szeder

Megelégelték a lakók a dohányosokat, és nagyon drasztikus lépésre szánták el magukat, egyszerűen megtiltották a dohányosoknak, hogy az erkélyeken szívják a bűzrudakat. Ez természetesen vegyes fogadtatásra talált, na de nézzük a részleteket! 

Ezentúl nem lehet az erkélyeken dohányozni

A dohányzás Szombathelyen gondot okozott?

Állandóan közös biztosításból kellett kifizetni a dohányosok által okozott károkat, ezt elégelték meg a lakók Szombathelyen. A lépésük eléggé drasztikus, viszont eredményre vezető: 1580 lakás erkélyén mostantól tilos a dohányzás. A Perint Lakásszövetkezet küldöttgyűlése döntött úgy, hogy megtiltja a lakóknak az erkélyen való dohányzást, ezt pedig tűzvédelmi okokkal magyarázták. A tavalyi év nyarán két tűzeset is volt, mindkét esetben a dohányosok hibájából keletkezett probléma. Előbb a tizedik emeleti erkélyről gondolta úgy a dohányos illető, hogy jó dolog lepöckölni onnan a csikket, ami természetesen egy másik erkélyen, két emelettel lejjebb landolt, és meg is gyújtotta a 93 éves asszony erkélyét, jelentős károkat okozva. A másik esetnél legalább nem más tulajdonát sikerült felgyújtani, hanem a saját erkélyt…

A lakók és a dohányzás kapcsolata, tényleg betiltották?

A házon természetesen tömbbiztosítás van, ami magába foglalja az erkélyeket is, így egy-egy lakó elképesztő felelőtlenségének következményeit az összes lakó, közösen viseli. A dohányzás miatt keletkezett károknak csupán egy részét téríti meg a biztosító, ráadásul mivel emberi mulasztás miatt rövid időn belül kétszer is keletkezett biztosítási esemény a szövetkezetnél, biztosan lehet számítani a biztosítási díj növekedésére is.  A lakók ezt elégeltél meg, szerették volna megelőzni az esetleges tragédiát, úgy döntöttek, hogy szigorítani kell, ezt pedig 32 küldöttből 29 meg is szavazta. A döntés összesen 1580 lakást érint, ezek azok, ahol egyáltalán nem lehet a jövőben dohányozni az erkélyen! Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, szerintetek helyes megtiltani a dohányosoknak, hogy a saját erkélyükön dohányozzanak? Itt szavazhattok is erre a kérdésre!

hirdetes

Egyetértesz azzal, hogy nem lehet dohányozni az erkélyen?

hirdetes

Tilos az erkélyen való dohányzás?

A lakók között egyaránt vannak idősek és fiatalok, sokan nem értenek egyet a döntéssel. Az idősebbek például több időt szeretnek eltölteni kint az erkélyen, olvasgatnak, levegőznek, és természetesen dohányoznak is. Ezzel régebben nem volt semmi probléma, most viszont egyre több helyről szorítják ki a dohányosokat. Én úgy gondolom, hogy ennyi baleset után valóban nincs szükség arra, hogy továbbra is bagózhassanak az emberek az erkélyeken. Viszont mások úgy vélik, hogy az erkély magántulajdon, ami ugyebár a lakáshoz tartozik, ezért aztán nem jogos az életbe lépő korlátozás. Az, hogy a közös helyiségekben, mint például lépcsőházakban, liftekben nem lehet cigizni, az elfogadott mindenki részéről, de a saját tulajdonú erkélyen való tiltás nem. Bosszantó lehet ez valóban azoknak, akik normálisan dohányoznak, nem dobálják el a csikkeket, vigyáznak arra, hogy ne legyen probléma. Éppen ezért tartják úgy sokan, hogy igazságtalan mindenkit büntetni néhány ember ostobasága miatt.

A dohányzás betiltása vagy annak biztonságosabbá tétele?

Vannak olyanok is, akik szerint a tiltás helyett sokkal inkább célravezetőbb lenne az, ha javítanánk a cigarettázási kultúrán. Egy biztos, nagyon nehéz ezt a kérdést eldönteni, az viszont sokat elmond, hogy a szombathelyi 32 küldött között is van dohányzó, mégis 29-en rábólintottak arra, hogy többé ne lehessen rágyújtani az erkélyeken. A statisztikák szerint évente nagyjából 150 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, leggyakrabban a gáztűzhelyen felejtett ételek miatt keletkeznek lángok, az ilyen eseteket követik az elektromos zárlatok, majd jönnek a fűtőberendezések okozta balesetek, és csak a negyedik a sorban a dohányzás miatt okozott tűzesetek. A megyében erkélytűzből és dohányzás miatti lakástűzből is csupán egy-két eset fordult elő évente, 2017 óta négy, dohányzásra visszavezethető tűzeset történt, amikben három ember életét vesztette.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Vízilabda

Vízilabda: olimpiai sportág, melyet a magyar csapatok nagyon magas szinten űznek. A vízilabda... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek