hirdetes

10 egyszerű trükk, ami segít felvenni a harcot a kánikulával

VN

Kibírhatatlan hőséget jósoltak a hétre, 40 fok körüli hőmérsékletet, és hát nem tévedtek, ide is ért a kánikula. Mit lehet tenni, hogy kicsit elviselhetőbbé váljon a meleg? Mutatunk 10 apró trükköt, ami segíthet. 

10 tipp kánikulában

#1. Végezz módosításokat a napi rutinodon a kánikulában

Ebben a hőségben nemcsak nem ajánlott, hanem sokkal inkább ne szabad sokáig kint, a napon tartózkodni, mert komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Végezz módosításokat a napi rutinodon ehhez mérten, próbáld meg a kinti aktivitással járó tevekénységek átütemezni a korai vagy késői órákra! Edzeni odakint kizárólag ezekben a hűvösebb időszakokban szabad, akkor is csökkentett igénybevétel mellett. Nem ilyenkor kell megdönteni az egyéni csúcsokat, és lefutni a maratont sem. Ilyenkor a szervezet különösen igénybe van véve, ezért próbáld meg kímélni, mondjuk futás helyett sétálj!

#2. Öltözködj az időjárásnak megfelelően!

Igen, talán nem kellene leírnunk, de mégis leírjuk, ugyanis annyi olyan embert látunk, aki ezt az egyszerű, és egyértelmű szabályt sem képes betartani. Viselj bő, lehetőleg világos színű ruhát, ami vékony, szellős anyagból készül. Tudjuk, hogy sokszor normáknak kell megfelelni, így nem lehet otthon hagyni az inget, vagy a harisnyát, de célszerű ezt esetleg magaddal vinni, és a helyszínen átvenni. A súlyfeleslegeddel, nem makulátlan bőröddel ne törődj, emiatt ne tuszkold magad kényelmetlen hosszú ruhákba! Az anyagra is figyelj, a legjobb a pamut!

hirdetes

#3. Vizes permet!

A strandol nem szereted, ha lefröcskölnek? Ebben a  hőségben jól fog esni! Tölts meg egy spray palackot vízzel (manapság már lehet boltokban kapni ilyet, de egy kiürült testpermet üvege is kapóra jöhet), és tartsd a hűtőszekrényben, hogy a szabadban tartózkodása után gyorsan fel tudj frissülni egy kis permetezéssel.

#4. Hűtsd le a krémeket is!

Nyáron mindent célszerű lehűteni, egyrészt mert így nem romlanak meg, másrészt pedig azért, mert így kellemesebb érzés lesz a hasznáatuk. Különösen napégés után szokták ajánlani, hogy hűtőben tároljuk a kezelőszert, de minden más testápolót, egyéb kencét is lehűthetsz, így használatuk során is felfrissülsz majd. 

#5. Fagyassz le vizet!

Hűtő? Ebben a kánikulában már inkább a fagyasztó kell! Fagyassz le egy üveg vizet, ez azért lesz hasznos, mert sokáig hűtheted vele magad, akár magaddal is viheted, ugyanis az olvadó jég miatt hűs víz keletkezik. 

#6. Frissülj fel gyakran!

Vegyél gyakran fürdőt vagy zuhanyzót hűvös vagy langyos vízzel. Ilyenkor napi 2 fürdő a minimum, reggel és este, hogy frissen feküdjünk le, és frissen indítsuk a napot. Ha közben is van lehetőséged, és szükségét is érzed, akkor nyugodtan iktass be még plusz Víz, víz, vízfürdőket, vagy gyors zuhanyt!

hirdetes

#7. Víz, víz, víz!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Az éven ezen időszakában nagyon magas a folyadékvesztés, amit pótolni kell. A napi 3 liter folyadék (lehetőleg víz, vagy ízesítetlen tea, semmiképpen sem cukros, alkoholos ital) az alap. setleg sportitalokat érdemes még fogyasztani.

#8. Tartózkodj klimatizált helyen!

Nincs otthon klímaberendezés? Nem baj, akkor is tartózkodhatsz klimatizált helyen! Menj el a könyvtárba, bevásárlócentrumba, vagy keress egy hűs kávézót, esetleg ülj be egy filmre a moziban, és egy kis időt frissülj fel ezeken a helyeken!

#9. Az evésre is ügyelj!

Az is segít, ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel. Kerüld a zsíros, meleg ételeket, helyette inkább keress hűs, laktató falatokat, zöldséget, gyümölcsöt, krémleveseket, friss ételeket fogyassz! 

#10. Kerüld a kávét és az alkoholt!

Az alkohol és a kávé ilyenkor különösen dehidratáltá tesz, egyébként sem egészséges, de ilyenkor különösen óvatosnak kell vele lenni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vágó István

Vágó István:  Vágó István kvízprofesszor, az egyik leghíresebb magyar tv-s... Tovább

Tagore sétány

Tagore sétány: Balatonfüred leghíresebb része, évente sok százezer turista látogatja meg.... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek