notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pár szem krumpliból elkészítheted a magyarok legnagyobb kedvencét!

Pár szem krumpli kell a magyarok egyik nagy kedvencéhez!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyarok egyik legnagyobb kedvence, amit biztos vagyok benne, hogy te is nagyon szeretsz! Nem kell hozzá sok minden, most pedig meg is mutatom nektek a tökéletes receptjét!

Pár szem krumpliból elkészítheted a magyarok legnagyobb kedvencét!

Az ezernevű tócsni, avagy ki hogy ismeri 

Bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, huláble, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, pacsni, pacsa, placki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsi, toksa.

 

A tócsni története

Az eredete nem ismert. A „hlebcsánka” elnevezésből ítélve felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Somogy), (Baranya) és (Zala megye). 

 

Mi is az a tócsni?

A tócsni reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

hirdetes

 

A tócsni felhasználása

A lepcsánka/tócsni a gasztronómiában nagyon széles körben alkalmazott étel. Talán legismertebb fogyasztási módja, mikor önálló fogásként, csak a tócsnit tálaljuk önmagában, esetleg kínálhatnak mellé szószokat, mint például tejföl, paradicsommártás, egyéb mártások. Sült húsok elkészítése esetén is előfordul a lepcsánka/tócsni, akár töltelékként, akár bő olajban sütött hússzelet bundájaként, vagy kész húsos főétel (pl. pörkölt, tepsiben sült húsok) mellett köretként is szokás fogyasztani. 

 

Görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve. Most pedig jöjjön a tökéletes recept!

hirdetes

 

Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben. Az egyszerűbb, gyorsabb változatot lehet csak krumplival és liszttel, hagyma, fokhagyma, tej és tojás nélkül készíteni. Erre az ételre jellemző, hogy csak az alaprecept hasonló, minden háznál és minden alkalommal másként készülhet, így a fenti leírások tájegységenként, nemzetiségeknél, családoknál is keverednek, vagy más összetevőkkel egészülhetnek ki.

 

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, petrezselyem, liszt, olaj a sütéshez.

 

Elkészítés: a nyers krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, fűszerezzük, és annyi liszttel keverjük össze, hogy kicsit sűrűbb palacsintatésztaszerű masszát kapjunk. Forró olajba kanállal szaggatjuk, kicsit ellapogatjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Jó étvágyat hozzá! A következő oldalon egy receptet is mutatok az elkészítéséhez! 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
253 931
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 915 938
Közösség
hirdetes

Szótár

Aranybulla

Aranybulla: az egyik legismertebb magyar törvénygyűjtemény. Az Aranybulla szűkebb értelemben a... Tovább

Knézy Jenő

Knézy Jenő: Knézy Jenő magyar sportújságíró és sportriporter. A leghíresebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.8

Ételek Gasztronómia Magyar Retró