notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A nokedli készítés titkai: A tökéletes nokedli elkészítése 5 egyszerű lépésben: nagymamám nokedli receptje

hirdetes

A tökéletes nokedli elkészítése 5 egyszerű lépésben: nagymamám nokedli receptje

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egyszerű, de nagyszerű köretnek számít a nokedli, amit már nagyanyáink is imádtak, éppen egyszerűségé, és nagyszerűsége, na meg olcsó előállítása miatt. Bár nagyon egyszerű elkészíteni, mégis van pár buktatója. Nagymamámat kértem meg, hogy részletesen mutassa be a tökéletes nokedli elkészítsenek menetét, és avasson be a nokedlikészítés apró titkaiba, trükkjeibe. Mutatom is a tökéletes nokedli elkészítésének a módját!

A tökéletes nokedli elkészítése 5 lépésben

#1: A nokedli hozzávalói

Kezdjük rögtön a hozzávalókkal, amennyi ház, annyi nokedli, ki erre, ki erre esküszik, és most nagymamám receptjét követem. 4 fővel számolva 50 dkg búzafinomlisztre, egy három db tojásra, vízre, sóra, valamint egy kis zsiradékra van szükség. De meg lehet bolondítani némi snidlinggel, medvehagymával vagy spenóttal esetleg fokhagymával a nokedlit, ízlés szerint!

#2: A tészta bekeverése

Ha megvannak a hozzávalók, akkor indulhat is a nokedli tésztájának kikeverése! Első lépésként szórd egy mély tálba a lisztet, készíts egy lyukat a közepébe, és ide üsd bele a tojást. Nagymamám szerint a túl kevés tojástól a tészta ragadós lesz, a túl soktól pedig elveszíti a galuska jellegét, ezért figyelni kell a megfelelő mennyiségre! A tojás beleütése után adj hozzá sót, többször egy kevés vizet, úgy, hogy fakanállal lazán össze tudd dolgozni, csak addig keverd, amíg az alapanyagok éppen elvegyülnek. A tökéletes állagú nokedli se túl kemény, se túl lágy! Plusz tipp: Közvetlenül a kifőzés előtt keverd be a nokedli tésztáját, mert állás közben megkeményedik. Mielőtt nekiállsz, forralj sós vizet egy fazékban a kifőzésben, majd vedd takarékra a lángot, amíg a tésztát kavarod.

hirdetes

#3: A nokedli kiszaggatása

Forrald fel a vizet (újra), amikor lobog, egyszerűen csak szaggasd bele a galuskát. A legegyszerűbb módszer, ha a tésztát adagonként megnedvesített nyeles vágódeszkára, vagy kis tányérra teszed és a késsel leválasztva kisebb darabokat finoman a vízbe ejtesz. De két kanál segítségével is egyszerűen formázhatsz galuskákat. Vagy erre a célra való fazékra helyezhető nokedliszaggatóval is, ebben az esetben arra figyelj, hogy a szaggatót mindenképpen be kell vizezni, mielőtt egyenletesen keresztülnyomod rajta a masszát! Bátran kísérletezz a technikákkal, mindenkinek más módszer válik be jobban!

hirdetes

#4: A nokedli főzése

Egyik nagy titka a nokedli főzésének, hogy nincs idő gondolkodni, a szaggatással igen is sietni kell! Hiszen az elsőként kiszaggatott galuska már fől a fazékban, mikor a másodikat, vagy éppen a sokadikat szaggatod, ezért nem szabad sok időnek eltelnie közben! Érdemes kisebb adagokban főzni, kevergetés mellett. Akkor főtt meg, ha feljön a felszínre a nokedli, ekkor szűrőkanál segítségével szedd ki, és csurgasd le. A következő adaghoz akkor kezdj hozzá, ha újra forr a víz!

#5: És végezetül az öblítés

Hatalmas vita övezi a kérdést: le kell-e öblíteni a nokedli, vagy sem? Öblítés nélkül a galuska kissé ragacsos lesz, a mosás viszont eltávolítja a felületéről a tápanyagokat, továbbá lehűti a tésztát. A megoldás, ha némi felforrósított sertés- vagy libazsírba vagy vajba, esetleg olajba forgatod a kész nokedlit, az étel jellegétől függően! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
31 410
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 955 443

Szótár

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Polgár Judit

Polgár Judit: Polgár Judit az egyik legismertebb magyar sakkozó, nemzetközi nagymester,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Retró