hirdetes

Decemberre készül el az egymilliárdos Toldi-rajzfilm!

B. Á.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2020 év végén már láthatjuk az egymilliárd forint állami támogatásból készülő Toldi rajzfilmsorozatot, ami Jankovics Marcell rendezésében készít a kecskeméti rajzfilmstúdió. 

Jön a Toldi rajzfilm

Három éve került kiírásra a pályázat

Az Arany János emlékévben, 2017-ben írta ki pályázatát az MTVA, ami a Toldi sorozat megvalósításáról szólt. A pályázatot a Kecskemétfilm Kft. nyerte el, és meg is kezdődtek a munkálatok a kecskeméti rajzfilmstúdióban. Az Arany János Emlékbizottság döntött úgy, hogy a rendelkezésre álló összeg egy részét arra fordítják, hogy a Toldiból elkészüljön a rajzfilmsorozat. A cél az, hogy legalább olyan népszerűvé váljon, mint a Magyar Népmesék sorozat. Mikulás Ferenc Jankovics Marcellt kereste fel, és kérte meg arra, hogy elkészítse a forgatókönyvet, valamint a figuratervet, amit a pályázathoz be kellett adni. 

hirdetes

Az MTVA-val 2019 tavaszán írta alá a szerződést a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, Mikulás Ferenc, Jankovics Marcell pedig elvállalta a sorozat rendezését. A tervek szerint 2020-ban készen lesz az animáció, ami majd egész estés rajzfilmváltozatban is vetíthető lesz. A rajzfilmsorozat készítése közben több szinten folyik a munka, az első ének szinte teljesen elkészült, de halad már a második, harmadik ének, ugyanakkor a tizedik éneken is folyamatosan dolgoznak. 

hirdetes

Toldi 12 énekét és az Előhangot körülbelül nyolc perces epizódokban dolgozzák fel, Jankovics Marcell elmondása szerint a forgatókönyvet, a sorozat zenéjét és a képi világát is egyfajta kettősség jellemzi. Meg szeretné jeleníteni a középkori világot a realista stílus mellett úgy is, ahogy ők képzelik, tehát, amikor Miklósnak van valami gondolata, és az képet ölt, akkor azt olyan stílusban ábrázolja a rendező, mint a korabeli krónikák. 

A készülő rajzfilm másik különlegessége, hogy a Toldi szereplői mellett Arany János is megjelenik bizonyos jelenetekben, „szellemalakként”. A Toldi sorozatra egymilliárd forintot biztosít a kormány, ez az éves állami rajzfilmtámogatás nagyjából húszszorosa. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nógrád megye

Nógrád megye: Nógrád megye az ország északi részében található. Határmegyének számít,... Tovább

Kerecsensólyom

Kerecsensólyom: Büszke madár, melyek közül nem egy Magyarországon él. A korábban vadászatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek